Přehledová bakalářská práce se zabývá problematikou výživy u chronického onemocnění ledvin. Práce je rozdělena do dvou dílčích cílů. Prvním cílem je předložit aktuální dohledané publikované poznatky o dietním omezení u pacientů s chronickým onemocněním ledvin dle stadia onemocnění. Druhým cílem je předložit aktuální dohledané publikované poznatky o hodnotících nástrojích k posouzení výživy u pacientů s chronickým onemocněním ledvin. První podkapitola se zabývá souvislostí mezi chronickým onemocněním ledvin a dietními opatřeními, rolí všeobecné sestry v oblasti tzv. renální výživy, která je v této podkapitole popsána. Druhá podkapitola zmiňuje konkrétní hodnotící nástroje pro posouzení výživy u pacientů s chronickým onemocněním ledvin, konkrétně je zmíněn nástroj SGA,
R-NST, MIS, DMS a iNUT. Práce může být přínosná pro zdravotnické pracovníky, studenty nebo pacienty k seznámení, popř. prohloubení vědomostí o výživě při chronickém onemocnění ledvin. V praxi se pak mohou uplatnit uvedené hodnotící nástroje pro posouzení výživy a předejít tak malnutrici u této skupiny pacientů. Informace byly dohledány s použitím databází Google Scholar, EBSCO, PubMed.
Anotace v angličtině
The survey thesis deals with the issue of nutrition in chronic kidney disease. The work is divided into two partial goals. The first goal is to present current supervised published findings on dietary restriction in patients with chronic kidney disease according to stage of desease. The second goal is to present current supervised published findings on assessment tools to assess nutrition in patients with chronic kidney disease. The first sub-chapter deals with the link between chronic kidney disease and dietary measures, the role of the general nurse in the area of renal nutrition, which is described in this sub-chapter. The second sub-chapter mentions specific assessment tools to assess nutrition in patients with chronic kidney disease, specifically mentioning the SGA, R-NST, MIS, DMS and iNUT tools. The work can be beneficial for healthcare professionals, students or patients to get acquainted with, or to deepen, knowledge of nutrition in chronic kidney disease. In practice these assessment tools can be applied to assess nutrition and thus prevent malnutrition in this patient group. The information was searched using Google Scholar, EBSCO, PubMed databases.
Přehledová bakalářská práce se zabývá problematikou výživy u chronického onemocnění ledvin. Práce je rozdělena do dvou dílčích cílů. Prvním cílem je předložit aktuální dohledané publikované poznatky o dietním omezení u pacientů s chronickým onemocněním ledvin dle stadia onemocnění. Druhým cílem je předložit aktuální dohledané publikované poznatky o hodnotících nástrojích k posouzení výživy u pacientů s chronickým onemocněním ledvin. První podkapitola se zabývá souvislostí mezi chronickým onemocněním ledvin a dietními opatřeními, rolí všeobecné sestry v oblasti tzv. renální výživy, která je v této podkapitole popsána. Druhá podkapitola zmiňuje konkrétní hodnotící nástroje pro posouzení výživy u pacientů s chronickým onemocněním ledvin, konkrétně je zmíněn nástroj SGA,
R-NST, MIS, DMS a iNUT. Práce může být přínosná pro zdravotnické pracovníky, studenty nebo pacienty k seznámení, popř. prohloubení vědomostí o výživě při chronickém onemocnění ledvin. V praxi se pak mohou uplatnit uvedené hodnotící nástroje pro posouzení výživy a předejít tak malnutrici u této skupiny pacientů. Informace byly dohledány s použitím databází Google Scholar, EBSCO, PubMed.
Anotace v angličtině
The survey thesis deals with the issue of nutrition in chronic kidney disease. The work is divided into two partial goals. The first goal is to present current supervised published findings on dietary restriction in patients with chronic kidney disease according to stage of desease. The second goal is to present current supervised published findings on assessment tools to assess nutrition in patients with chronic kidney disease. The first sub-chapter deals with the link between chronic kidney disease and dietary measures, the role of the general nurse in the area of renal nutrition, which is described in this sub-chapter. The second sub-chapter mentions specific assessment tools to assess nutrition in patients with chronic kidney disease, specifically mentioning the SGA, R-NST, MIS, DMS and iNUT tools. The work can be beneficial for healthcare professionals, students or patients to get acquainted with, or to deepen, knowledge of nutrition in chronic kidney disease. In practice these assessment tools can be applied to assess nutrition and thus prevent malnutrition in this patient group. The information was searched using Google Scholar, EBSCO, PubMed databases.
NABER, Tania et al. Chronic Kidney Disease: Role of Diet for a Reduction in the Severity of the Disease. Nutrients [online]. 2021, 13(9) [cit. 2022-11-26]. ISSN 2072-6643. Dostupné z: doi:10.3390/nu13093277
KIM, Seon-Mi et al. The dietary intake of chronic kidney disease according to stages: Findings from the Korean National Health and Nutritional Examination Survey. PLOS ONE [online]. 2021, 16(11) [cit. 2022-11-26]. ISSN 1932-6203. Dostupné z: doi:10.1371/journal.pone.0260242
CAMPBELL, Katrina et al. Critical review of nutrition assessment tools to measure malnutrition in chronic kidney disease. Nutrition & Dietetics [online]. 2007, 64(1), 23-30 [cit. 2022-11-26]. ISSN 1446-6368. Dostupné z: doi:10.1111/j.1747-0080.2007.00116.x
MACLAUGHLIN, Helen et al. Nutrition in Kidney Disease: Core Curriculum 2022. American Journal of Kidney Diseases [online]. 2022, 79(3), 437-449 [cit. 2022-11-26]. ISSN 02726386. Dostupné z: doi:10.1053/j.ajkd.2021.05.024
NABER, Tania et al. Chronic Kidney Disease: Role of Diet for a Reduction in the Severity of the Disease. Nutrients [online]. 2021, 13(9) [cit. 2022-11-26]. ISSN 2072-6643. Dostupné z: doi:10.3390/nu13093277
KIM, Seon-Mi et al. The dietary intake of chronic kidney disease according to stages: Findings from the Korean National Health and Nutritional Examination Survey. PLOS ONE [online]. 2021, 16(11) [cit. 2022-11-26]. ISSN 1932-6203. Dostupné z: doi:10.1371/journal.pone.0260242
CAMPBELL, Katrina et al. Critical review of nutrition assessment tools to measure malnutrition in chronic kidney disease. Nutrition & Dietetics [online]. 2007, 64(1), 23-30 [cit. 2022-11-26]. ISSN 1446-6368. Dostupné z: doi:10.1111/j.1747-0080.2007.00116.x
MACLAUGHLIN, Helen et al. Nutrition in Kidney Disease: Core Curriculum 2022. American Journal of Kidney Diseases [online]. 2022, 79(3), 437-449 [cit. 2022-11-26]. ISSN 02726386. Dostupné z: doi:10.1053/j.ajkd.2021.05.024
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prezentovala svou práci a závěry z ní vyplývající.
Odpověděla na otázky vedoucího a oponenta práce:
Který z hodnotících nástrojů pro posouzení výživy byste používala v praxi nejraději?
Uveďte hlavní důvody, proč by všeobecné sestry měly tyto hodnotící nástroje používat běžně v ošetřovatelské péči?
Jaký byl hlavní cíl práce? Byly cíl a dílčí cíle splněny?
Setkala jste se ve své dosavadní praxi s některým z vámi uváděných hodnotících nástrojů k posouzení výživy u těchto pacientů?
V průběhu obhajoby studentka prokázala odborné znalosti na standardní úrovni a dobrou orientaci v dané problematice.