Tato studie vyplňuje mezeru ve výzkumu závislosti na jídle v období dospívání. Mezi cíle studie patřilo zmapování závislosti na jídle a BMI u českých adolescentů a analýza vztahů s dalšími proměnnými (poruchy příjmu potravy, bažení po jídle, impulzivita) a porovnání výsledků v rámci reprezentativního a klinického souboru. V rámci výzkumné studie jsme adaptovali do češtiny psychodiagnostické metody zaměřené na výzkum závislosti na jídle (mYFAS 2.0, = 0,83), poruch příjmu potravy (EDE-Q8, = 0,75) a bažení po jídle (FCQ-T-r, = 0,92), impulzivita byla měřena českou metodou SIDS ( = 0,74). Test-retest reliabilita při opakovaném testování byla pro mYFAS 2.0 r = 0,56, pro EDE-Q8 r = 0,78, pro FCQ-T-r r = 0,67 a pro SIDS r = 0,70.
"Face to face" výzkum metodou tužka-papír byl realizován mezi adolescenty ve věku 11-19 let navštěvující základní a střední školy a adolescenty, kteří byli kvůli nadváze/obezitě na léčebných pobytech. Prevalence závislosti na jídle v reprezentativním souboru českých adolescentů (N = 4409) byla 4,69 % s vyšší prevalencí u dívek (7,2 % vs. 1,6 %), zatímco v klinickém souboru byla prevalence 9,17 %, s vyšší prevalencí u dívek (14,55 % vs. 3,70 %).
Explorační faktorová analýza a kvalitativní posouzení scree plotu mYFAS i FCQ-T-r odhalily jeden faktor. Výsledky hierarchické logistické regrese závislosti na jídle vysvětlily 66 % variability proměnné závislost na jídle.
Skupiny BMI reprezentativním se signifikantně lišily v závislosti na jídle, poruchách příjmu potravy, p < 0,001), skupiny BMI se nelišily v impulzivitě a bažení po jídle. Skupiny dle závislosti na jídle se lišily v poruchách příjmu potravy, impulzivitě i v bažení po jídle (p < 0,001)
Závislost na jídle, BMI, poruchy příjmu potravy a impulzivitě měly vyšší prevalenci v klinické skupině. Rozdíl mezi reprezentativním a klinickým souborem nebyl nalezen v rámci bažení po jídle.
Annotation in English
This study fills the gap in food addiction research in the life span of adolescence. The objectives of the study were to map food addiction and BMI in Czech adolescents and analyze the relationships with other variables (eating disorders, food cravings, impulsivity), and compare the results within a representative and clinical sample.
In a research study, we adapted psychodiagnostic methods focused on research of food addiction (mYFAS 2.0, = 0.83), eating disorders (EDE-Q8, = 0.75) and food craving (FCQ-T-r = 0.92), impulsivity was measured by the Czech method SIDS ( = 0.74). Test-retest reliability in repeated testing was r = 0.56 for mYFAS 2.0, r = 0.78 for EDE-Q8, r = 0.67 for FCQ-T-r and r = 0.70 for SIDS.
A face-to-face survey using a pencil-and-paper version of a set of questionnaires was conducted among adolescents aged 11-19, attending elementary and high schools, and adolescents in obesity treatment. The prevalence of the food addiction in the representative sample of Czech adolescents
(N = 4409) was 4.69%, with a higher prevalence for girls (7.2% vs. 1.6%), while the prevalence was 9.17% in the clinical cohort, with a higher prevalence in girls (14.55% vs. 3.70%).
Exploratory factor analysis and qualitative assessment of this revealed one factor. Results of hierarchical logistic regression of food addiction explained 66% of the variability of the food addiction.
BMI groups in representative sample differ significantly in food addiction, and eating disorders, p < 0.001), BMI groups did not differ in impulsivity and food craving. Food addiction groups differ in eating disorders, impulsivity, and food craving (p < 0.001).
Food addiction, BMI, eating disorders, and impulsivity had a higher prevalence in the clinical sample. No difference between the representative and clinical groups was found in food craving.
Keywords
Závislost na jídle, Adolescence, Poruchy příjmu potravy, Obezita, Nadváha, Léčba, Bažení po jídle, Impulzivita, Prevence, Prevalence, Psychometrie
Tato studie vyplňuje mezeru ve výzkumu závislosti na jídle v období dospívání. Mezi cíle studie patřilo zmapování závislosti na jídle a BMI u českých adolescentů a analýza vztahů s dalšími proměnnými (poruchy příjmu potravy, bažení po jídle, impulzivita) a porovnání výsledků v rámci reprezentativního a klinického souboru. V rámci výzkumné studie jsme adaptovali do češtiny psychodiagnostické metody zaměřené na výzkum závislosti na jídle (mYFAS 2.0, = 0,83), poruch příjmu potravy (EDE-Q8, = 0,75) a bažení po jídle (FCQ-T-r, = 0,92), impulzivita byla měřena českou metodou SIDS ( = 0,74). Test-retest reliabilita při opakovaném testování byla pro mYFAS 2.0 r = 0,56, pro EDE-Q8 r = 0,78, pro FCQ-T-r r = 0,67 a pro SIDS r = 0,70.
"Face to face" výzkum metodou tužka-papír byl realizován mezi adolescenty ve věku 11-19 let navštěvující základní a střední školy a adolescenty, kteří byli kvůli nadváze/obezitě na léčebných pobytech. Prevalence závislosti na jídle v reprezentativním souboru českých adolescentů (N = 4409) byla 4,69 % s vyšší prevalencí u dívek (7,2 % vs. 1,6 %), zatímco v klinickém souboru byla prevalence 9,17 %, s vyšší prevalencí u dívek (14,55 % vs. 3,70 %).
Explorační faktorová analýza a kvalitativní posouzení scree plotu mYFAS i FCQ-T-r odhalily jeden faktor. Výsledky hierarchické logistické regrese závislosti na jídle vysvětlily 66 % variability proměnné závislost na jídle.
Skupiny BMI reprezentativním se signifikantně lišily v závislosti na jídle, poruchách příjmu potravy, p < 0,001), skupiny BMI se nelišily v impulzivitě a bažení po jídle. Skupiny dle závislosti na jídle se lišily v poruchách příjmu potravy, impulzivitě i v bažení po jídle (p < 0,001)
Závislost na jídle, BMI, poruchy příjmu potravy a impulzivitě měly vyšší prevalenci v klinické skupině. Rozdíl mezi reprezentativním a klinickým souborem nebyl nalezen v rámci bažení po jídle.
Annotation in English
This study fills the gap in food addiction research in the life span of adolescence. The objectives of the study were to map food addiction and BMI in Czech adolescents and analyze the relationships with other variables (eating disorders, food cravings, impulsivity), and compare the results within a representative and clinical sample.
In a research study, we adapted psychodiagnostic methods focused on research of food addiction (mYFAS 2.0, = 0.83), eating disorders (EDE-Q8, = 0.75) and food craving (FCQ-T-r = 0.92), impulsivity was measured by the Czech method SIDS ( = 0.74). Test-retest reliability in repeated testing was r = 0.56 for mYFAS 2.0, r = 0.78 for EDE-Q8, r = 0.67 for FCQ-T-r and r = 0.70 for SIDS.
A face-to-face survey using a pencil-and-paper version of a set of questionnaires was conducted among adolescents aged 11-19, attending elementary and high schools, and adolescents in obesity treatment. The prevalence of the food addiction in the representative sample of Czech adolescents
(N = 4409) was 4.69%, with a higher prevalence for girls (7.2% vs. 1.6%), while the prevalence was 9.17% in the clinical cohort, with a higher prevalence in girls (14.55% vs. 3.70%).
Exploratory factor analysis and qualitative assessment of this revealed one factor. Results of hierarchical logistic regression of food addiction explained 66% of the variability of the food addiction.
BMI groups in representative sample differ significantly in food addiction, and eating disorders, p < 0.001), BMI groups did not differ in impulsivity and food craving. Food addiction groups differ in eating disorders, impulsivity, and food craving (p < 0.001).
Food addiction, BMI, eating disorders, and impulsivity had a higher prevalence in the clinical sample. No difference between the representative and clinical groups was found in food craving.
Keywords
Závislost na jídle, Adolescence, Poruchy příjmu potravy, Obezita, Nadváha, Léčba, Bažení po jídle, Impulzivita, Prevence, Prevalence, Psychometrie
1)Práce bude vycházet z rešerše relevantní literatury v oblasti vývojové psychologie, klinické psychologie a psychologie osobnosti.
2)Kapitoly teoretické části se budou zabývat vymezením základních pojmů (závislost na jídle, poruchy příjmu potravy, vybrané psychologické proměnné, obezita, Léčba a prevence, adolescence).
3)Praktickou část bude tvořit kvantitativní výzkum. Základní populací budou studenti základních a středních škol v ČR ve věku 11-19 let a klinický soubor budou tvořit adolescenti, kteří jsou pro obezitu léčeni v lázeňských zařízeních. Respondenti do výběrového souboru budou vybráni náhodně. Získávání dat proběhne pomocí administrace baterie psychodiagnostických nástrojů.
4)V rámci výzkumné části budou dodržována etická pravidla a s daty bude nakládáno dle zákonných norem. Parametry práce budou odpovídat metodickým pokynům Katedry psychologie Univerzity Palackého.
Research Plan
1)Práce bude vycházet z rešerše relevantní literatury v oblasti vývojové psychologie, klinické psychologie a psychologie osobnosti.
2)Kapitoly teoretické části se budou zabývat vymezením základních pojmů (závislost na jídle, poruchy příjmu potravy, vybrané psychologické proměnné, obezita, Léčba a prevence, adolescence).
3)Praktickou část bude tvořit kvantitativní výzkum. Základní populací budou studenti základních a středních škol v ČR ve věku 11-19 let a klinický soubor budou tvořit adolescenti, kteří jsou pro obezitu léčeni v lázeňských zařízeních. Respondenti do výběrového souboru budou vybráni náhodně. Získávání dat proběhne pomocí administrace baterie psychodiagnostických nástrojů.
4)V rámci výzkumné části budou dodržována etická pravidla a s daty bude nakládáno dle zákonných norem. Parametry práce budou odpovídat metodickým pokynům Katedry psychologie Univerzity Palackého.
Recommended resources
Abarca-Gómez, L., Abdeen, Z. A., Hamid, Z. A., Abu-Rmeileh, N. M., Acosta-Cazares, B., & Acuin, C., ...Ezzati, M. (2017). Worldwide trends in body-mass index, underweight, overweight, and obesity from 1975 to 2016: a pooled analysis of 2416 population-based measurement studies in 128·9 million children, adolescents, and adults. The Lancet, 390(10113), 2627–2642. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(17)32129-3
American Psychiatric Association (APA). (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders. (5th ed.). American Psychiatric Publishing.
Gearhardt, A. N., Davis, C., Kuschner, R., & Brownell, K. D. (2011). The addiction potential of hyperpalatable foods. Current Drug Abuse Reviews, 4(3), 140–145. https://doi.org/10.2174/1874473711104030140
Meule, A., Teran, C. B., Berker, J., Gründel, T., Mayerhofer, M., & Platte, P. (2014). On the differentiation between trait and state food craving: Half-year retest-reliability of the Food Cravings Questionnaire-Trait-reduced (FCQ-T-r) and the Food Cravings Questionnaire-State(FCQ-S). Journal of Eating Disorders, 2(1), 2–4. https://doi.org/10.1186/s40337-014-0025-z
Schulte, E. M., & Gearhardt, A. N. (2017). Development of the Modified Yale Food Addiction Scale Version 2.0. European Eating Disorders Review, 25(4), 302–308. https://doi.org/10.1002/erv.2515
Recommended resources
Abarca-Gómez, L., Abdeen, Z. A., Hamid, Z. A., Abu-Rmeileh, N. M., Acosta-Cazares, B., & Acuin, C., ...Ezzati, M. (2017). Worldwide trends in body-mass index, underweight, overweight, and obesity from 1975 to 2016: a pooled analysis of 2416 population-based measurement studies in 128·9 million children, adolescents, and adults. The Lancet, 390(10113), 2627–2642. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(17)32129-3
American Psychiatric Association (APA). (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders. (5th ed.). American Psychiatric Publishing.
Gearhardt, A. N., Davis, C., Kuschner, R., & Brownell, K. D. (2011). The addiction potential of hyperpalatable foods. Current Drug Abuse Reviews, 4(3), 140–145. https://doi.org/10.2174/1874473711104030140
Meule, A., Teran, C. B., Berker, J., Gründel, T., Mayerhofer, M., & Platte, P. (2014). On the differentiation between trait and state food craving: Half-year retest-reliability of the Food Cravings Questionnaire-Trait-reduced (FCQ-T-r) and the Food Cravings Questionnaire-State(FCQ-S). Journal of Eating Disorders, 2(1), 2–4. https://doi.org/10.1186/s40337-014-0025-z
Schulte, E. M., & Gearhardt, A. N. (2017). Development of the Modified Yale Food Addiction Scale Version 2.0. European Eating Disorders Review, 25(4), 302–308. https://doi.org/10.1002/erv.2515