Tato výzkumně zaměřená diplomová práce se zabývala problematikou podpory zdraví a stravovacích zvyklostí
u studentů středních zdravotnických škol. Cílem práce bylo zjistit stravovací zvyklosti u vybraného souboru studentů středních zdravotnických škol.
Zkoumání bylo realizováno u 145 respondentů oboru Praktická sestra. Výzkumné šetření bylo realizováno na šesti středních zdravotnických školách. Jako nástroj ke sběru dat byl použit dotazník The Adolescents food habits checklist, který byl doplněn o 6 otázek vlastní konstrukce. Data byla sbírána ke zjištění stravovacích zvyklostí studentů středních zdravotnických škol.
Anotace v angličtině
This research-oriented diploma thesis dealt with the issue
of health promotion and eating habits among students
of secondary medical schools. The aim of the work was
to find out the eating habits of a selected group of students
of secondary medical schools.
The survey was conducted with 145 respondents in the field of Practical Nursing. The research investigation was carried out at six secondary medical schools. The Adolescents food habits checklist questionnaire was used as a tool for data collection, which was supplemented with 6 self-constructed questions. The data was collected to determine the eating habits of secondary medical school students.
Klíčová slova
Zdraví, stravovací zvyklosti, stravování, studenti, zdravotnická škola, střední škola
Klíčová slova v angličtině
Health, eating habits, catering, students, medical school, high school
Rozsah průvodní práce
85
Jazyk
CZ
Anotace
Tato výzkumně zaměřená diplomová práce se zabývala problematikou podpory zdraví a stravovacích zvyklostí
u studentů středních zdravotnických škol. Cílem práce bylo zjistit stravovací zvyklosti u vybraného souboru studentů středních zdravotnických škol.
Zkoumání bylo realizováno u 145 respondentů oboru Praktická sestra. Výzkumné šetření bylo realizováno na šesti středních zdravotnických školách. Jako nástroj ke sběru dat byl použit dotazník The Adolescents food habits checklist, který byl doplněn o 6 otázek vlastní konstrukce. Data byla sbírána ke zjištění stravovacích zvyklostí studentů středních zdravotnických škol.
Anotace v angličtině
This research-oriented diploma thesis dealt with the issue
of health promotion and eating habits among students
of secondary medical schools. The aim of the work was
to find out the eating habits of a selected group of students
of secondary medical schools.
The survey was conducted with 145 respondents in the field of Practical Nursing. The research investigation was carried out at six secondary medical schools. The Adolescents food habits checklist questionnaire was used as a tool for data collection, which was supplemented with 6 self-constructed questions. The data was collected to determine the eating habits of secondary medical school students.
Klíčová slova
Zdraví, stravovací zvyklosti, stravování, studenti, zdravotnická škola, střední škola
Klíčová slova v angličtině
Health, eating habits, catering, students, medical school, high school
Zásady pro vypracování
Předmět zkoumání: Stravovací zvyklosti
Soubor participantů: Studenti středních zdravotnických škol
Pojetí: Kvantitativní
Metoda sběru/technika/nástroj: Dotazník
Kroky tvorby DP:
1. Výběr relevantní literatury a práce s e-zdroji
2. Formulace cílů práce
3. Vypracování přehledové části práce
4. Tvorba metodiky kvantitativní studie v praktické části
5. Sběr dat u zkoumaného souboru
6. Zpracování získaných kvantitativních dat – interpretace
7. Finalizace textových částí DP
Zásady pro vypracování
Předmět zkoumání: Stravovací zvyklosti
Soubor participantů: Studenti středních zdravotnických škol
Pojetí: Kvantitativní
Metoda sběru/technika/nástroj: Dotazník
Kroky tvorby DP:
1. Výběr relevantní literatury a práce s e-zdroji
2. Formulace cílů práce
3. Vypracování přehledové části práce
4. Tvorba metodiky kvantitativní studie v praktické části
5. Sběr dat u zkoumaného souboru
6. Zpracování získaných kvantitativních dat – interpretace
7. Finalizace textových částí DP
Seznam doporučené literatury
HAMPLOVÁ, Lidmila. Veřejné zdravotnictví a výchova ke zdraví: pro zdravotnické obory. Praha: Grada Publishing, 2019. ISBN 9788027105687.
HENDL, Jan, 2005, Kvalitativní výzkum: základní metody a aplikace, 1. vydání, Praha: Portál. ISBN 80-7376-040-2.
HOLMBERG, Christopher, Sofia KLINGBERG a Petra BREMBECK, 2021. The food diary as a pedagogical strategy in undergraduate nursing nutrition education: A student evaluation. Nurse Education Today, 98. ISSN 0260-6917.
NUTBEAM, D. (2008). The evolving concept of health literacy. Social Science & Medicine, 67(12), 2072-2078.
SØRENSEN, K. et al., 2015. Health literacy in Europe: comparative results of the European health literacy survey (HLS-EU). The European Journal of Public Health, 25(6), ISSN 1053-1058.
YUSTE, Sergio et al., 2021. Exploring the effect of two different teaching strategies on first-year nursing students’ understanding of nutritional concepts: A mixed-method approach. Nurse Education in Practise, 56. ISSN 1471-5953.
Seznam doporučené literatury
HAMPLOVÁ, Lidmila. Veřejné zdravotnictví a výchova ke zdraví: pro zdravotnické obory. Praha: Grada Publishing, 2019. ISBN 9788027105687.
HENDL, Jan, 2005, Kvalitativní výzkum: základní metody a aplikace, 1. vydání, Praha: Portál. ISBN 80-7376-040-2.
HOLMBERG, Christopher, Sofia KLINGBERG a Petra BREMBECK, 2021. The food diary as a pedagogical strategy in undergraduate nursing nutrition education: A student evaluation. Nurse Education Today, 98. ISSN 0260-6917.
NUTBEAM, D. (2008). The evolving concept of health literacy. Social Science & Medicine, 67(12), 2072-2078.
SØRENSEN, K. et al., 2015. Health literacy in Europe: comparative results of the European health literacy survey (HLS-EU). The European Journal of Public Health, 25(6), ISSN 1053-1058.
YUSTE, Sergio et al., 2021. Exploring the effect of two different teaching strategies on first-year nursing students’ understanding of nutritional concepts: A mixed-method approach. Nurse Education in Practise, 56. ISSN 1471-5953.