Bakalářská práce je založena na principu vytvoření uceleného přehledu o konzumaci
hmyzu. Počíná historií a dnešním stavem postavení entomofágie v celosvětovém měřítku s podrobnějším zaměřením na legislativu uvádění hmyzu na trh v Evropské unii. Popisuje výhody, které s sebou konzumace hmyzu přináší, a to nejen v podobě kvalitních živin, jako jsou bílkoviny a tuky, ale také přínos ve formě chovu hmyzu z enviromentálního hlediska. Následuje seznámení s vhodnými podmínkami, ve kterých by měl být hmyz chován a popis možných forem, v jakých hmyz můžeme konzumovat. V neposlední řadě je vytvořen popis nevýhod, které se s konzumací hmyzu pojí, a to v podobě možných alergenů a případných nebezpečných faktorů.
Anotace v angličtině
The bachelor's thesis is based on the principle of creating a comprehensive overview of the consumption of insects. It begins with the history and current status of entomophagy on a global scale, with a more detailed focus on the European Union's insect marketing legislation. It describes the benefits that eating insects brings, not only in the form of quality nutrients such as proteins and fats, but also the benefits of insect farming from an environmental point of view. This is followed
by an introduction to the appropriate conditions in which insects should be kept and a description of the possible forms in which we can consume insects. Last but not least, a description of the disadvantages associated with the consumption of insects is created, in the form of possible allergens and possible dangerous factors.
Bakalářská práce je založena na principu vytvoření uceleného přehledu o konzumaci
hmyzu. Počíná historií a dnešním stavem postavení entomofágie v celosvětovém měřítku s podrobnějším zaměřením na legislativu uvádění hmyzu na trh v Evropské unii. Popisuje výhody, které s sebou konzumace hmyzu přináší, a to nejen v podobě kvalitních živin, jako jsou bílkoviny a tuky, ale také přínos ve formě chovu hmyzu z enviromentálního hlediska. Následuje seznámení s vhodnými podmínkami, ve kterých by měl být hmyz chován a popis možných forem, v jakých hmyz můžeme konzumovat. V neposlední řadě je vytvořen popis nevýhod, které se s konzumací hmyzu pojí, a to v podobě možných alergenů a případných nebezpečných faktorů.
Anotace v angličtině
The bachelor's thesis is based on the principle of creating a comprehensive overview of the consumption of insects. It begins with the history and current status of entomophagy on a global scale, with a more detailed focus on the European Union's insect marketing legislation. It describes the benefits that eating insects brings, not only in the form of quality nutrients such as proteins and fats, but also the benefits of insect farming from an environmental point of view. This is followed
by an introduction to the appropriate conditions in which insects should be kept and a description of the possible forms in which we can consume insects. Last but not least, a description of the disadvantages associated with the consumption of insects is created, in the form of possible allergens and possible dangerous factors.
Práce je teoretického zaměření a je založena na rešerši odborné literatury s náležitým citováním zdrojů. Cílem bakalářské práce je vytvořit ucelený přehled o hmyzu jako potravině budoucnosti. Vytvořit popis vhodných druhu ke konzumaci, popsat vývoj tohoto trendu v gastronomii (historie a současný stav). Popis výhod a nevýhod konzumace hmyzu, jeho výživové hodnoty a postoj této gastronomie v ČR a ve světě. Následně seznámení s problematikou a legislativou tykající se chovu a konzumace hmyzu.
Zásady pro vypracování
Práce je teoretického zaměření a je založena na rešerši odborné literatury s náležitým citováním zdrojů. Cílem bakalářské práce je vytvořit ucelený přehled o hmyzu jako potravině budoucnosti. Vytvořit popis vhodných druhu ke konzumaci, popsat vývoj tohoto trendu v gastronomii (historie a současný stav). Popis výhod a nevýhod konzumace hmyzu, jeho výživové hodnoty a postoj této gastronomie v ČR a ve světě. Následně seznámení s problematikou a legislativou tykající se chovu a konzumace hmyzu.
Seznam doporučené literatury
RAMOS-ELORDUY, Julieta. Hmyz na talíři: kuchařka za životní jistoty : labužníkův průvodce po světě jedlého hmyzu. Praha: Volvox Globator, 1998. Kuchařka na okraji. ISBN 80-7207-193-9.
BORKOVCOVÁ, Marie. Hmyz na talíři. V Brně: Jota, 2015. ISBN 9788074629150.
SVERDRUP-THYGESON, Anne. Extraordinary Insects. HarperCollins Publishers, 2020. ISBN 9780008316358.
SVERDRUP-THYGESON, Anne. Planeta hmyzu: o zvláštní, užitečné a fascinující havěti, bez které nemůžeme žít. Přeložil Eva DOHNÁLKOVÁ. Brno: Kazda, 2021. ISBN 978-80-7670-051-2
ZAHRADNÍK, Jiří. Hmyz. Třetí české upravené vydání. Ilustroval František SEVERA. Praha: Aventinum, 2015. ISBN 978-80-7442-051-1.
HELB, Matthias. Hmyz kolem nás. Přeložil Kateřina HOMUTOVÁ. Praha: Grada, 2017. ISBN 978-80-271-0383-6.
BEDNÁŘOVÁ, M., M. BORKOVCOVÁ, G. ZORNÍKOVÁ a L. ZEMAN. INSECT AS FOOD IN CZECH REPUBLIC. In: MendelNet 2010: Proceedings of International Ph.D. Students Conference. Brno: Faculty of Agronomy Mendel University in Brno, 2010, s. 672-682. Dostupné z: http://mnet.mendelu.cz/mendelnet2010/articles/18_bednarova_372.pdf
Seznam doporučené literatury
RAMOS-ELORDUY, Julieta. Hmyz na talíři: kuchařka za životní jistoty : labužníkův průvodce po světě jedlého hmyzu. Praha: Volvox Globator, 1998. Kuchařka na okraji. ISBN 80-7207-193-9.
BORKOVCOVÁ, Marie. Hmyz na talíři. V Brně: Jota, 2015. ISBN 9788074629150.
SVERDRUP-THYGESON, Anne. Extraordinary Insects. HarperCollins Publishers, 2020. ISBN 9780008316358.
SVERDRUP-THYGESON, Anne. Planeta hmyzu: o zvláštní, užitečné a fascinující havěti, bez které nemůžeme žít. Přeložil Eva DOHNÁLKOVÁ. Brno: Kazda, 2021. ISBN 978-80-7670-051-2
ZAHRADNÍK, Jiří. Hmyz. Třetí české upravené vydání. Ilustroval František SEVERA. Praha: Aventinum, 2015. ISBN 978-80-7442-051-1.
HELB, Matthias. Hmyz kolem nás. Přeložil Kateřina HOMUTOVÁ. Praha: Grada, 2017. ISBN 978-80-271-0383-6.
BEDNÁŘOVÁ, M., M. BORKOVCOVÁ, G. ZORNÍKOVÁ a L. ZEMAN. INSECT AS FOOD IN CZECH REPUBLIC. In: MendelNet 2010: Proceedings of International Ph.D. Students Conference. Brno: Faculty of Agronomy Mendel University in Brno, 2010, s. 672-682. Dostupné z: http://mnet.mendelu.cz/mendelnet2010/articles/18_bednarova_372.pdf