Cílem bakalářské práce bylo sledovat proměny ve vydávání kuchařských knih, ke kterým došlo po transformaci knižního trhu v roce 1989. Sledována byla proměna rozložení nakladatelství, jež se tímto žánrem zabývala, skladba autorů kuchařek, edice, v nichž kuchařské knihy sledovaného období vycházely, a velikost nákladů těchto knih. Dále proměna samotných kuchařek, tedy kategorie pořadí vydání knih, jejich překlad, počet stran, formát, vazba a barevnost.
Po obsahové stránce potom bylo nahlíženo na srovnání vydávání kuchařek české a zahraniční kuchyně, kuchařek levných a svátečních pokrmů, kuchařek o pečení a dezertech, kuchařek zdravého stravování, srovnání kuchařek masitých pokrmů a vegetariánských kuchařek, kuchařek receptů využívajících nové technologie, chalupářských kuchařek a kuchařek zaměřených na uchovávání potravin.
Anotace v angličtině
The goal of the thesis is to describe the changes regarding the publishing of cookery books in the context of 1989 when due to the fall of communist regime, the state-governed book market of Czechoslovakia fell apart. It was confirmed that there is an essential difference in the size of book publishing network of the observed period as well as in the amount of published cookery books before and after 1989.
I have collected data from the sample of 790 cookery books; the data were then sorted into excerpt tables and compared. On the basis of the collected data, I have come to the partial conclusions regarding the transformation of book publishing network specialized in the publishing of cookery books, community of cookery books authors, editions in which the cookery books were published, or edition size of each cookery book. Concerning the cookery books themselves, I observed the change of visual aspects - the most common size used, book cover, colour, number of pages, order of publications etc; as well as the transformation of content, such as the focus of cookery books on particular diet, on meals for a particular occasion, but also the transformation of cuisine provenance or use of new cooking appliances.
Klíčová slova
kuchařka, knižní trh, nakladatelství, strava, kniha
Klíčová slova v angličtině
cookery book, book market, publishing house, diet, book
Rozsah průvodní práce
71
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem bakalářské práce bylo sledovat proměny ve vydávání kuchařských knih, ke kterým došlo po transformaci knižního trhu v roce 1989. Sledována byla proměna rozložení nakladatelství, jež se tímto žánrem zabývala, skladba autorů kuchařek, edice, v nichž kuchařské knihy sledovaného období vycházely, a velikost nákladů těchto knih. Dále proměna samotných kuchařek, tedy kategorie pořadí vydání knih, jejich překlad, počet stran, formát, vazba a barevnost.
Po obsahové stránce potom bylo nahlíženo na srovnání vydávání kuchařek české a zahraniční kuchyně, kuchařek levných a svátečních pokrmů, kuchařek o pečení a dezertech, kuchařek zdravého stravování, srovnání kuchařek masitých pokrmů a vegetariánských kuchařek, kuchařek receptů využívajících nové technologie, chalupářských kuchařek a kuchařek zaměřených na uchovávání potravin.
Anotace v angličtině
The goal of the thesis is to describe the changes regarding the publishing of cookery books in the context of 1989 when due to the fall of communist regime, the state-governed book market of Czechoslovakia fell apart. It was confirmed that there is an essential difference in the size of book publishing network of the observed period as well as in the amount of published cookery books before and after 1989.
I have collected data from the sample of 790 cookery books; the data were then sorted into excerpt tables and compared. On the basis of the collected data, I have come to the partial conclusions regarding the transformation of book publishing network specialized in the publishing of cookery books, community of cookery books authors, editions in which the cookery books were published, or edition size of each cookery book. Concerning the cookery books themselves, I observed the change of visual aspects - the most common size used, book cover, colour, number of pages, order of publications etc; as well as the transformation of content, such as the focus of cookery books on particular diet, on meals for a particular occasion, but also the transformation of cuisine provenance or use of new cooking appliances.
Klíčová slova
kuchařka, knižní trh, nakladatelství, strava, kniha
Klíčová slova v angličtině
cookery book, book market, publishing house, diet, book
Zásady pro vypracování
Bakalářská práce se zabývá proměnami, ke kterým došlo na československém knižním trhu na přelomu osmdesátých a devadesátých let dvacátého století. V práci je rozpad centralizovaného knižního trhu popsán na změnách ve vydávání kuchařských knih, a to jak po obsahové a vizuální stránce samotných publikací, které byly v rámci daného žánru vydány, tak na změnách, které proběhly v jednotlivých nakladatelstvích, a to včetně nově vzniklých.
1) Kuchařka jako knižní žánr a možnosti jejího zkoumání
2) Rozpad centralizovaného knižního trhu v roce 1989 v Československu a transformace na poč. 90. let
3) Kuchařky před rokem 1989
4) Transformace žánru po roce 1989
5) Nástin dalšího vývoje v 90. letech
Zásady pro vypracování
Bakalářská práce se zabývá proměnami, ke kterým došlo na československém knižním trhu na přelomu osmdesátých a devadesátých let dvacátého století. V práci je rozpad centralizovaného knižního trhu popsán na změnách ve vydávání kuchařských knih, a to jak po obsahové a vizuální stránce samotných publikací, které byly v rámci daného žánru vydány, tak na změnách, které proběhly v jednotlivých nakladatelstvích, a to včetně nově vzniklých.
1) Kuchařka jako knižní žánr a možnosti jejího zkoumání
2) Rozpad centralizovaného knižního trhu v roce 1989 v Československu a transformace na poč. 90. let
3) Kuchařky před rokem 1989
4) Transformace žánru po roce 1989
5) Nástin dalšího vývoje v 90. letech
Seznam doporučené literatury
Trávníček, Jiří – Šimeček, Zdeněk. Knihy kupovati...: Dějiny knižního trhu v českých zemích. Praha: Academia, 2014. ISBN 978-80-200-2404-6.
Šmejkalová, Jiřina. Cold War Books in the ‘Other’ Europe and What Came After. Leiden, Boston: Brill, 2010.
Franc, Martin – Knapík, Jiří a kol. Průvodce kulturním děním a životním stylem v českých zemích 1948-1967. Praha: Academia, 2011
Franc, Martin – Knapík, Jiří. Volný čas v českých zemích 1957-1967. Praha: Academia, 2013
Franc, Martin. "Czech chocolate is the best!" Nationalism in the Food Industry in the Czech Lands around the Year 1900. In Oddy, D. J.; Drouard, A. (ed.). The Food Industries of Europe in the Nineteenth and Twentieth Centuries. Farnham: Ashgate, 2013. s. 107–118
Franc, Martin. Fenomén "zdravé výživy" v českých zemích 1945–1989. Alergie. 2010, roč. 12, č. 3, s. 163–166
Franc, Martin. The Rationing System again? Food and Food Supply at the Time of the Economic Crisis in Czechoslovakia at the Beginning of the 1960s. In Middell, M. – Wemheuer, F. (ed.). Hunger and Scarcity under State-Socialism. Leipzig, 2012. s. 173–191.
Franc, Martin. Z kuchyně přátel. Česká společnost a kulturní transfer z gastronomií SSSR a zemí sovětského bloku (1948–1989). Soudobé dějiny. 2010, roč. 17, č. 3, s. 312–334.
Franc, Martin: Jeden den v jedné kuchyni. Vaření v panelákové kuchyni v sedmdesátých letech 20. století. Husákovo 3+1. Bytová kultura 70. let. Praha: Vysoká škola uměleckoprůmyslová, 2007, s. 118–136
Seznam doporučené literatury
Trávníček, Jiří – Šimeček, Zdeněk. Knihy kupovati...: Dějiny knižního trhu v českých zemích. Praha: Academia, 2014. ISBN 978-80-200-2404-6.
Šmejkalová, Jiřina. Cold War Books in the ‘Other’ Europe and What Came After. Leiden, Boston: Brill, 2010.
Franc, Martin – Knapík, Jiří a kol. Průvodce kulturním děním a životním stylem v českých zemích 1948-1967. Praha: Academia, 2011
Franc, Martin – Knapík, Jiří. Volný čas v českých zemích 1957-1967. Praha: Academia, 2013
Franc, Martin. "Czech chocolate is the best!" Nationalism in the Food Industry in the Czech Lands around the Year 1900. In Oddy, D. J.; Drouard, A. (ed.). The Food Industries of Europe in the Nineteenth and Twentieth Centuries. Farnham: Ashgate, 2013. s. 107–118
Franc, Martin. Fenomén "zdravé výživy" v českých zemích 1945–1989. Alergie. 2010, roč. 12, č. 3, s. 163–166
Franc, Martin. The Rationing System again? Food and Food Supply at the Time of the Economic Crisis in Czechoslovakia at the Beginning of the 1960s. In Middell, M. – Wemheuer, F. (ed.). Hunger and Scarcity under State-Socialism. Leipzig, 2012. s. 173–191.
Franc, Martin. Z kuchyně přátel. Česká společnost a kulturní transfer z gastronomií SSSR a zemí sovětského bloku (1948–1989). Soudobé dějiny. 2010, roč. 17, č. 3, s. 312–334.
Franc, Martin: Jeden den v jedné kuchyni. Vaření v panelákové kuchyni v sedmdesátých letech 20. století. Husákovo 3+1. Bytová kultura 70. let. Praha: Vysoká škola uměleckoprůmyslová, 2007, s. 118–136