Diplomová práce se zabývá dopady konzumace masa na životní prostředí a lidské zdraví v globálním pohledu. V diplomové práci je popsána role masa ve výživě člověka, problematika masné stravy z hlediska životního prostředí a lidského zdraví, dále jsou diskutovány psychosociální aspekty masného průmyslu a budoucnost pro produkci masa. Analýza dat je zaměřená na vývoj konzumace masa v letech 1961-2019, trend spotřeby masa a jednotlivých druhů masa v geografických oblastech, na výskyt vybraných chronických neinfekčních nemocí v závislosti na konzumaci masa, dopady spotřeby masa na životní prostředí a závislost spotřeby masa na hrubém domácím produktu. Stěžejní částí výzkumu bylo zkonstruovat predikční model časových řad pro spotřebu masa do roku 2050.
Anotace v angličtině
The thesis focuses mainly on the impact of meat consumption on the environment and human health globally. The thesis describes the role of meat in the human diet, the environmental and human health issues related to meat consumption, in addition, the psychosocial aspects of the meat industry and the future for the meat production are discussed.
Data analysis focuses on the history of meat consumption between the years 1961-2019, the trend of consumption of meat and particular types of meat in geographical areas, the relationship between meat consumption and the incidence of selected chronic non-infectious diseases, the impacts on the environment, and gross domestic product. A crucial part of the research was to develop a time series prediction model for meat consumption up to the year 2050.
Klíčová slova
konzumace masa, červené maso, masné výrobky, zdraví, dopad na životní prostředí, budoucnost masa, dobré životní podmínky zvířat, udržitelnost
Klíčová slova v angličtině
meat consumption, red meat, meat products, health, environmental impact, future of meat, animal welfare, sustainability
Rozsah průvodní práce
107 s. (146 226)
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce se zabývá dopady konzumace masa na životní prostředí a lidské zdraví v globálním pohledu. V diplomové práci je popsána role masa ve výživě člověka, problematika masné stravy z hlediska životního prostředí a lidského zdraví, dále jsou diskutovány psychosociální aspekty masného průmyslu a budoucnost pro produkci masa. Analýza dat je zaměřená na vývoj konzumace masa v letech 1961-2019, trend spotřeby masa a jednotlivých druhů masa v geografických oblastech, na výskyt vybraných chronických neinfekčních nemocí v závislosti na konzumaci masa, dopady spotřeby masa na životní prostředí a závislost spotřeby masa na hrubém domácím produktu. Stěžejní částí výzkumu bylo zkonstruovat predikční model časových řad pro spotřebu masa do roku 2050.
Anotace v angličtině
The thesis focuses mainly on the impact of meat consumption on the environment and human health globally. The thesis describes the role of meat in the human diet, the environmental and human health issues related to meat consumption, in addition, the psychosocial aspects of the meat industry and the future for the meat production are discussed.
Data analysis focuses on the history of meat consumption between the years 1961-2019, the trend of consumption of meat and particular types of meat in geographical areas, the relationship between meat consumption and the incidence of selected chronic non-infectious diseases, the impacts on the environment, and gross domestic product. A crucial part of the research was to develop a time series prediction model for meat consumption up to the year 2050.
Klíčová slova
konzumace masa, červené maso, masné výrobky, zdraví, dopad na životní prostředí, budoucnost masa, dobré životní podmínky zvířat, udržitelnost
Klíčová slova v angličtině
meat consumption, red meat, meat products, health, environmental impact, future of meat, animal welfare, sustainability
Zásady pro vypracování
Vymezení tématu diplomové práce a jejího zpracování: specifikace zásad vypracování DP a jejich detailní diskuse s vedoucí práce
Formulace cílů DP: konzultace s vedoucí práce
Diskuse základní literatury doporučené pro zpracování DP a její průběžné doplňování: konzultace s vedoucí práce
Diskuse předpokládaných výstupů zpracovávané DP
Pravidelná komunikace s vedoucí práce s využitím IT (mail, Skype, atd.)
Pravidelné osobní konzultace s vedoucí práce
Zásady pro vypracování
Vymezení tématu diplomové práce a jejího zpracování: specifikace zásad vypracování DP a jejich detailní diskuse s vedoucí práce
Formulace cílů DP: konzultace s vedoucí práce
Diskuse základní literatury doporučené pro zpracování DP a její průběžné doplňování: konzultace s vedoucí práce
Diskuse předpokládaných výstupů zpracovávané DP
Pravidelná komunikace s vedoucí práce s využitím IT (mail, Skype, atd.)
Pravidelné osobní konzultace s vedoucí práce
Seznam doporučené literatury
- Godfray, Charles & Aveyard, Paul & Garnett, Tara & Hall, Jim & Key, Timothy & Lorimer, Jamie & Pierrehumbert, Ray & Scarborough, Peter & Springmann, Marco & Jebb, Susan. (2018). Meat consumption, health, and the environment. Science. 361. eaam5324. 10.1126/science.aam5324
- KEY, Timothy J., Paul N. APPLEBY, Kathryn E. BRADBURY, et al. Consumption of Meat, Fish, Dairy Products, and Eggs and Risk of Ischemic Heart Disease. Circulation [online]. 2019, 139(25), 2835-2845 [cit. 2021-01-01]. ISSN 0009-7322. Dostupné z: doi:10.1161/CIRCULATIONAHA.118.038813
- SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6. (272-274)
- CRAIG, Winston John. Nutrition Concerns and Health Effects of Vegetarian Diets. Nutrition in Clinical Practice [online]. 2010, 25(6), 613-620 [cit. 2021-01-01]. ISSN 0884-5336. Dostupné z: doi:10.1177/0884533610385707
- RIJSBERMAN, Frank. The key role of the meat industry in transformation to a low-carbon, climate resilient, sustainable economy. Meat Science [online]. 2017, 132, 2-5 [cit. 2021-01-01]. ISSN 03091740. Dostupné z: doi:10.1016/j.meatsci.2017.04.013
- MCGLONE, John. The Future of Pork Production in the World: Towards Sustainable, Welfare-Positive Systems. Animals [online]. 2013, 3(2), 401-415 [cit. 2021-01-01]. ISSN 2076-2615. Dostupné z: doi:10.3390/ani3020401
- SALTER, Andrew M. Improving the sustainability of global meat and milk production. Proceedings of the Nutrition Society [online]. 2017, 76(1), 22-27 [cit. 2021-01-01]. ISSN 0029-6651. Dostupné z: doi:10.1017/S0029665116000276
Seznam doporučené literatury
- Godfray, Charles & Aveyard, Paul & Garnett, Tara & Hall, Jim & Key, Timothy & Lorimer, Jamie & Pierrehumbert, Ray & Scarborough, Peter & Springmann, Marco & Jebb, Susan. (2018). Meat consumption, health, and the environment. Science. 361. eaam5324. 10.1126/science.aam5324
- KEY, Timothy J., Paul N. APPLEBY, Kathryn E. BRADBURY, et al. Consumption of Meat, Fish, Dairy Products, and Eggs and Risk of Ischemic Heart Disease. Circulation [online]. 2019, 139(25), 2835-2845 [cit. 2021-01-01]. ISSN 0009-7322. Dostupné z: doi:10.1161/CIRCULATIONAHA.118.038813
- SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6. (272-274)
- CRAIG, Winston John. Nutrition Concerns and Health Effects of Vegetarian Diets. Nutrition in Clinical Practice [online]. 2010, 25(6), 613-620 [cit. 2021-01-01]. ISSN 0884-5336. Dostupné z: doi:10.1177/0884533610385707
- RIJSBERMAN, Frank. The key role of the meat industry in transformation to a low-carbon, climate resilient, sustainable economy. Meat Science [online]. 2017, 132, 2-5 [cit. 2021-01-01]. ISSN 03091740. Dostupné z: doi:10.1016/j.meatsci.2017.04.013
- MCGLONE, John. The Future of Pork Production in the World: Towards Sustainable, Welfare-Positive Systems. Animals [online]. 2013, 3(2), 401-415 [cit. 2021-01-01]. ISSN 2076-2615. Dostupné z: doi:10.3390/ani3020401
- SALTER, Andrew M. Improving the sustainability of global meat and milk production. Proceedings of the Nutrition Society [online]. 2017, 76(1), 22-27 [cit. 2021-01-01]. ISSN 0029-6651. Dostupné z: doi:10.1017/S0029665116000276