Bakalářská práce se věnuje vlivu kalorického deficitu na psychiku člověka. V rámci tématu se zaměřujeme na oblast chování, prožívání, motivace, sebepojetí a vztahů v souvislosti s dietním obdobím.
Teoretická část uvádí do problematiky principů kalorického deficitu, představuje některé aktuální výživové směry a možné dopady kalorické restrikce na kvalitu života.
Výzkum byl realizován metodou tematické analýzy. Výzkumný soubor byl tvořen deseti respondentkami, které poskytly data v rámci rozhovorů a vyplnily dva dotazníky; BDI II a dotazník sebepojetí pro dospělé. Respondentky byly vybrány na základě prostého záměrného výběru přes instituci a sociální sítě. Metodou tematické analýzy byla objevena základní témata a faktory, které během dietního období respondentky popisovaly.
Vliv kalorického deficitu na lidské chování je proměnlivý a závisí na vnějších a vnitřních faktorech. Projevuje se zejména v individuálních změnách chování a prožívání. Změny chování souvisí s dodržením dietního režimu a vzděláváním se ve výživě. Dochází ke snížení produktivity, libida, stažení se do ústraní, změnám v komunikaci a častějšímu porovnávání sebe sama. Může dojít také přejedení v souvislosti se zvýšeným hladem a chutěmi. Vztahy jsou ovlivněny podobou komentářů od okolí, frekvencí stýkání a vyjádřenou podporou či nepochopením ze strany blízkých. Prožívání se odvíjí od dosažení vytyčených dietních cílů. Při nezdaru jsou časté pocity selhání, které ovlivňují emoční rozpoložení, náladu a motivaci. Dochází k výkyvům nálad a s hladem, únavou či nevhodnými komentáři od okolí stoupá podrážděnost. Motivace se během diety mění, nejprve souvisí s rozhodnutím "proč hubnout" a pak s vytrváním v dietě. Z dlouhodobého hlediska se mění sebepojetí.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the effect of caloric deficit on the human psyche. Within the topic, we focus on the area of behavior, experience, motivation, self-concept, and relationships in connection with the diet.
The theoretical part introduces the principles of caloric deficit, presents some current nutritional trends and possible effects of caloric restriction on quality of life.
The research was carried out using the method of thematic analysis. The research group consisted of ten respondents who provided data from interviews and completed two questionnaires: BDI II and self-concept questionnaire for adults. The respondents were selected on the basis of a simple deliberate selection through institutions and social networks. The method of thematic analysis revealed the basic topics and factors that the respondents described during the diet.
The effect of caloric deficit on human behaviour is variable and depends on external and internal factors. It manifests itself especially in individual changes in behaviour and experience. Behavioral changes are related to diet and nutrition education. There is a decrease in productivity, libido, withdrawal, changes in communication and more frequent comparisons of oneself. Overeating can also occur due to increased hunger and cravings. Relationships are influenced by the form of comments from the environment, the frequency of contact and the expressed support or misunderstanding by loved ones. Experiencing depends on achieving set dietary goals. When you fail, you often experience feelings of failure that affect your emotional mood, mood, and motivation. Mood swings occur and irritability increases with hunger, fatigue, or inappropriate comments from the surroundings. Motivation changes during the diet, first related to the decision "why to lose weight" and then to persistence in the diet. In the long run, self-concept is changing.
Klíčová slova
kalorický deficit, psychika, prožívání, chování a jednání
Klíčová slova v angličtině
caloric deficit, psyche, experience, behavior and actions
Rozsah průvodní práce
95 stran (165 831 unaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se věnuje vlivu kalorického deficitu na psychiku člověka. V rámci tématu se zaměřujeme na oblast chování, prožívání, motivace, sebepojetí a vztahů v souvislosti s dietním obdobím.
Teoretická část uvádí do problematiky principů kalorického deficitu, představuje některé aktuální výživové směry a možné dopady kalorické restrikce na kvalitu života.
Výzkum byl realizován metodou tematické analýzy. Výzkumný soubor byl tvořen deseti respondentkami, které poskytly data v rámci rozhovorů a vyplnily dva dotazníky; BDI II a dotazník sebepojetí pro dospělé. Respondentky byly vybrány na základě prostého záměrného výběru přes instituci a sociální sítě. Metodou tematické analýzy byla objevena základní témata a faktory, které během dietního období respondentky popisovaly.
Vliv kalorického deficitu na lidské chování je proměnlivý a závisí na vnějších a vnitřních faktorech. Projevuje se zejména v individuálních změnách chování a prožívání. Změny chování souvisí s dodržením dietního režimu a vzděláváním se ve výživě. Dochází ke snížení produktivity, libida, stažení se do ústraní, změnám v komunikaci a častějšímu porovnávání sebe sama. Může dojít také přejedení v souvislosti se zvýšeným hladem a chutěmi. Vztahy jsou ovlivněny podobou komentářů od okolí, frekvencí stýkání a vyjádřenou podporou či nepochopením ze strany blízkých. Prožívání se odvíjí od dosažení vytyčených dietních cílů. Při nezdaru jsou časté pocity selhání, které ovlivňují emoční rozpoložení, náladu a motivaci. Dochází k výkyvům nálad a s hladem, únavou či nevhodnými komentáři od okolí stoupá podrážděnost. Motivace se během diety mění, nejprve souvisí s rozhodnutím "proč hubnout" a pak s vytrváním v dietě. Z dlouhodobého hlediska se mění sebepojetí.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the effect of caloric deficit on the human psyche. Within the topic, we focus on the area of behavior, experience, motivation, self-concept, and relationships in connection with the diet.
The theoretical part introduces the principles of caloric deficit, presents some current nutritional trends and possible effects of caloric restriction on quality of life.
The research was carried out using the method of thematic analysis. The research group consisted of ten respondents who provided data from interviews and completed two questionnaires: BDI II and self-concept questionnaire for adults. The respondents were selected on the basis of a simple deliberate selection through institutions and social networks. The method of thematic analysis revealed the basic topics and factors that the respondents described during the diet.
The effect of caloric deficit on human behaviour is variable and depends on external and internal factors. It manifests itself especially in individual changes in behaviour and experience. Behavioral changes are related to diet and nutrition education. There is a decrease in productivity, libido, withdrawal, changes in communication and more frequent comparisons of oneself. Overeating can also occur due to increased hunger and cravings. Relationships are influenced by the form of comments from the environment, the frequency of contact and the expressed support or misunderstanding by loved ones. Experiencing depends on achieving set dietary goals. When you fail, you often experience feelings of failure that affect your emotional mood, mood, and motivation. Mood swings occur and irritability increases with hunger, fatigue, or inappropriate comments from the surroundings. Motivation changes during the diet, first related to the decision "why to lose weight" and then to persistence in the diet. In the long run, self-concept is changing.
Klíčová slova
kalorický deficit, psychika, prožívání, chování a jednání
Klíčová slova v angličtině
caloric deficit, psyche, experience, behavior and actions
Zásady pro vypracování
Práce se dotýká psychických dopadů dlouhodobé kalorické restrikce. Lidé jsou si všeobecně vědomi spíše fyziologických důsledků diet a zapomínají, že příjem potravy nesouvisí pouze s rekompozicí postavy a sníženou mírou energie, ale také s naší psychikou. Cílem této práce je zvýšit povědomí lidí o psychických dopadech kalorické restrikce.
Ráda bych v práci zdůraznila, že omezení v jídle může vést ke zvýšené depresivitě, neklidu, nízké toleranci, výkyvům nálad, frustraci či agresivitě. Ráda bych se v práci soustředila na emoční aspekt diet. Jak dieta mění náhled na nás samotné během diety, jinými slovy: jak může dieta "změnit člověka jako smýšlející a jednající osobu".
Praktická část práce bude spočívat v kvalitativním výzkumu, který bude proveden v rámci přístupu IPA (interpretativní fenomenologické analýza). Za účelem sběru dat budou provedeny polostrukturované rozhovory s cca 6-10 respondenty, kteří si počítají svůj energetický příjem. Získaná data budou vyhodnocena analýzou textu, díky které budou identifikovány základní témata. V rámci triangulace bude proveden kognitivní test, který ověří reliabilitu výzkumu a zároveň poskytne další data o respondentech.
Zásady pro vypracování
Práce se dotýká psychických dopadů dlouhodobé kalorické restrikce. Lidé jsou si všeobecně vědomi spíše fyziologických důsledků diet a zapomínají, že příjem potravy nesouvisí pouze s rekompozicí postavy a sníženou mírou energie, ale také s naší psychikou. Cílem této práce je zvýšit povědomí lidí o psychických dopadech kalorické restrikce.
Ráda bych v práci zdůraznila, že omezení v jídle může vést ke zvýšené depresivitě, neklidu, nízké toleranci, výkyvům nálad, frustraci či agresivitě. Ráda bych se v práci soustředila na emoční aspekt diet. Jak dieta mění náhled na nás samotné během diety, jinými slovy: jak může dieta "změnit člověka jako smýšlející a jednající osobu".
Praktická část práce bude spočívat v kvalitativním výzkumu, který bude proveden v rámci přístupu IPA (interpretativní fenomenologické analýza). Za účelem sběru dat budou provedeny polostrukturované rozhovory s cca 6-10 respondenty, kteří si počítají svůj energetický příjem. Získaná data budou vyhodnocena analýzou textu, díky které budou identifikovány základní témata. V rámci triangulace bude proveden kognitivní test, který ověří reliabilitu výzkumu a zároveň poskytne další data o respondentech.
Seznam doporučené literatury
Opie R. et al. (2017). Dietary recommendations for the prevention of depression. Nutrition neuroscience
Čablová L. (2010). Psychologické soiuvislosti výživy a zvládání stresu. Získáno z: https://e-psycholog.eu/pdf/cablova.pdf
Smetánka J. (n.d.) Strava jako přirozená životní cesta. Získáno z: https://psychologie.cz/strava-jako-prirozena-zivotni-cesta/
Fraňková S. (2003) Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Praha: Karolinum
J Kaukua, T Pekkarinen, T Sane & P Mustajoki (2003) Health-related quality of life in obese outpatients losing weight with very-low-energy diet and behaviour modification. Získáno z: https://www.nature.com/articles/0802379#article-info
Seznam doporučené literatury
Opie R. et al. (2017). Dietary recommendations for the prevention of depression. Nutrition neuroscience
Čablová L. (2010). Psychologické soiuvislosti výživy a zvládání stresu. Získáno z: https://e-psycholog.eu/pdf/cablova.pdf
Smetánka J. (n.d.) Strava jako přirozená životní cesta. Získáno z: https://psychologie.cz/strava-jako-prirozena-zivotni-cesta/
Fraňková S. (2003) Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Praha: Karolinum
J Kaukua, T Pekkarinen, T Sane & P Mustajoki (2003) Health-related quality of life in obese outpatients losing weight with very-low-energy diet and behaviour modification. Získáno z: https://www.nature.com/articles/0802379#article-info