Veganská či vegetariánská strava je dnes běžně dodržovaný alternativní způsob výživy. Jedná se především o rostlinnou stravu, která ženě nemusí během těhotenství poskytovat dostatek živin potřebných pro zdravý plod i pro ženu samotnou. Přehledová bakalářská práce se zabývá možnými riziky, dále shrnuje poznatky o důležitosti základních živin v těhotenství, rizicích pro průběh těhotenství, plod i matku a předkládá řešení problematiky nízkých výživových hodnot. Informace byly čerpány z databází ProQuest, PubMed a Google Scholar.
Anotace v angličtině
Vegan or vegetarian food is now a commonly followed alternative way of nutrition. It is primarily a plant-based diet, which may not provide a woman with enough nutrients for a healthy fetus and the woman herself during pregnancy. The bachelor thesis provides an overview of possible risks, it further summarizes findings about the importance of basic nutrients in a pregnancy, risks for the course of a pregnancy, the fetus and the mother and it presents a solution to the problem of low nutritional values. The information was drawn from the ProQuest, PubMed and Google Scholar databases.
Veganská či vegetariánská strava je dnes běžně dodržovaný alternativní způsob výživy. Jedná se především o rostlinnou stravu, která ženě nemusí během těhotenství poskytovat dostatek živin potřebných pro zdravý plod i pro ženu samotnou. Přehledová bakalářská práce se zabývá možnými riziky, dále shrnuje poznatky o důležitosti základních živin v těhotenství, rizicích pro průběh těhotenství, plod i matku a předkládá řešení problematiky nízkých výživových hodnot. Informace byly čerpány z databází ProQuest, PubMed a Google Scholar.
Anotace v angličtině
Vegan or vegetarian food is now a commonly followed alternative way of nutrition. It is primarily a plant-based diet, which may not provide a woman with enough nutrients for a healthy fetus and the woman herself during pregnancy. The bachelor thesis provides an overview of possible risks, it further summarizes findings about the importance of basic nutrients in a pregnancy, risks for the course of a pregnancy, the fetus and the mother and it presents a solution to the problem of low nutritional values. The information was drawn from the ProQuest, PubMed and Google Scholar databases.
SEBASTIANI, Giorgia, et al. The effects of vegetarian and vegan diet during pregnancy on the health of mothers and offspring. Nutrients, 2019, 11.3: 557.
TYREE, Steven, et al. On Veganism and Pregnancy. International journal of childbirth education, 2012, 27.3.
KEY, Timothy J, et al. Health effects of vegetarian and vegan diets. Proceedings of the Nutrition Society, 2006, 65.1: 35-41.
Seznam doporučené literatury
SEBASTIANI, Giorgia, et al. The effects of vegetarian and vegan diet during pregnancy on the health of mothers and offspring. Nutrients, 2019, 11.3: 557.
TYREE, Steven, et al. On Veganism and Pregnancy. International journal of childbirth education, 2012, 27.3.
KEY, Timothy J, et al. Health effects of vegetarian and vegan diets. Proceedings of the Nutrition Society, 2006, 65.1: 35-41.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Název práce: Veganská a vegetariánská strava v těhotenství
Vedoucí práce: Mgr. Štěpánka Bubeníková, Ph.D.
Oponent práce: Mgr. Radmila Dorazilová
Otázky vedoucího a oponenta:
Setkala jste se během vykonávání odborné praxe se ženami s alternativním způsobem stravování? Pokud ano, byly schopné upravit svůj jídelníček tak, aby splňovaly potřebné nároky na výživu v období těhotenství?
Kolik těhotných žen vyznává tyto dva způsoby alternativního stravování?
Které látky z řady makronutrientů slouží jako nositelé a tvoří universální zdroj energie?
Popište inzulín a jeho význam ve stravě.