Cílem této bakalářské práce bylo předložit poznatky o významu nutriční podpory na pooperační stav po gastrektomii. V mnoha studiích je význam nutričního skóre a hodnocení výživy považováno za přirozenou součást ošetřovatelské péče u pacientů, kteří mají rakovinu žaludku. Dané hodnocení jako je screening nutričních rizik, malnutrition universal screening tool, mini nutritional assessment a v neposlední řadě prognostický nutriční index jsou značně využívány a mají přesně hodnocení stavu výživy a rozčleňují rizika, jaký může být následující pooperační stav. Stav výživy, před operačním zákrokem, ovlivňuje mnoho aspektů, například stav dutiny ústní nebo stav hmoty kosterního svalstva. Dle studií je pooperační nutriční podpora velmi důležitá, ať se jedná o podporu na bázi enterální výživy nebo parenterální. Oba druhy podpory nesou s sebou svá úskalí ale i pozitivitu. Ve studiích zkoumajících vliv enterální výživy na organismus po operačním zákroku, autoři uvedli, že je vhodnější používat enterální výživu, která obsahuje přidanou imunonutricí.
Anotace v angličtině
The aim of this bachelor thesis was to present knowledge about the importance of nutritional support for the postoperative condition after gastrectomy. In many studies, the importance of nutritional scores and nutritional assessments is considered a natural part of nursing care for patients with stomach cancer. Given assessments such as nutritional risk screening, malnutrition universal screening tool, mini nutritional assessment and last but not least the prognostic nutritional index are widely used and have an accurate assessment of nutritional status and break down the risks of the next postoperative condition. The nutritional status, before surgery, affects many aspects, such as the condition of the oral cavity or the condition of skeletal muscle mass. According to studies, postoperative nutritional support is very important, whether it is based on enteral nutrition or parenteral support. Both types of support bring with them their pitfalls but also their positivity. In studies examining the effect of enteral nutrition on the body after surgery, the authors stated that it is more appropriate to use enteral nutrition, which contains added immunonutriation.
Klíčová slova
rakovina, žaludek, gastrektomie, výživa u rakoviny žaludku, gastrektomie pro nádor, totální gastrektomie
Klíčová slova v angličtině
cancer, gaster, gastrectomy, gastric cancer nutrition, gastrectomy for cancer, total gastrectomy
Rozsah průvodní práce
35 s. (68 712 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem této bakalářské práce bylo předložit poznatky o významu nutriční podpory na pooperační stav po gastrektomii. V mnoha studiích je význam nutričního skóre a hodnocení výživy považováno za přirozenou součást ošetřovatelské péče u pacientů, kteří mají rakovinu žaludku. Dané hodnocení jako je screening nutričních rizik, malnutrition universal screening tool, mini nutritional assessment a v neposlední řadě prognostický nutriční index jsou značně využívány a mají přesně hodnocení stavu výživy a rozčleňují rizika, jaký může být následující pooperační stav. Stav výživy, před operačním zákrokem, ovlivňuje mnoho aspektů, například stav dutiny ústní nebo stav hmoty kosterního svalstva. Dle studií je pooperační nutriční podpora velmi důležitá, ať se jedná o podporu na bázi enterální výživy nebo parenterální. Oba druhy podpory nesou s sebou svá úskalí ale i pozitivitu. Ve studiích zkoumajících vliv enterální výživy na organismus po operačním zákroku, autoři uvedli, že je vhodnější používat enterální výživu, která obsahuje přidanou imunonutricí.
Anotace v angličtině
The aim of this bachelor thesis was to present knowledge about the importance of nutritional support for the postoperative condition after gastrectomy. In many studies, the importance of nutritional scores and nutritional assessments is considered a natural part of nursing care for patients with stomach cancer. Given assessments such as nutritional risk screening, malnutrition universal screening tool, mini nutritional assessment and last but not least the prognostic nutritional index are widely used and have an accurate assessment of nutritional status and break down the risks of the next postoperative condition. The nutritional status, before surgery, affects many aspects, such as the condition of the oral cavity or the condition of skeletal muscle mass. According to studies, postoperative nutritional support is very important, whether it is based on enteral nutrition or parenteral support. Both types of support bring with them their pitfalls but also their positivity. In studies examining the effect of enteral nutrition on the body after surgery, the authors stated that it is more appropriate to use enteral nutrition, which contains added immunonutriation.
Klíčová slova
rakovina, žaludek, gastrektomie, výživa u rakoviny žaludku, gastrektomie pro nádor, totální gastrektomie
Klíčová slova v angličtině
cancer, gaster, gastrectomy, gastric cancer nutrition, gastrectomy for cancer, total gastrectomy
Zásady pro vypracování
1. Volba tématu 2. Rešeršní činnost 3. Analýza dohledaných zdrojů 4. Tvorba statě k BP 5. Tvorba celé struktury BP 6. Editace textu (kontrola splnění požadavků) 7. Vytisknutí, svázání 8. Obhajoba
Zásady pro vypracování
1. Volba tématu 2. Rešeršní činnost 3. Analýza dohledaných zdrojů 4. Tvorba statě k BP 5. Tvorba celé struktury BP 6. Editace textu (kontrola splnění požadavků) 7. Vytisknutí, svázání 8. Obhajoba
Seznam doporučené literatury
YILDIRIM, Reyyan, Bahar CANDAŞ, M. Arif USTA, Oğuz ERKUL, Serdar TÜRKYILMAZ a Ali GÜNER, 2020. Comparison of Nutritional Screening Tools in Patients Undergoing Surgery for Gastric Cancer. Medical Bulletin of Haseki [online]. 58(2), 153-161 [cit. 2020-11-12]. ISSN 1302-0072. Dostupné z: doi:10.4274/haseki.galenos.2020.5779
BACHMANN, J., T. MÜLLER, A. SCHRÖDER, C. RIEDIGER, M. FEITH, D. REIM, H. FRIESS a M. E. MARTIGNONI, 2015. Influence of an elevated nutrition risk score (NRS) on survival in patients following gastrectomy for gastric cancer. Medical Oncology [online]. 32(7) [cit. 2020-11-12]. ISSN 1357-0560. Dostupné z: doi:10.1007/s12032-015-0631-x
SAITO, Hiroaki a Yusuke KONO, 2017. Influence of prognostic nutritional index and tumor markers on survival in gastric cancer surgery patients. Langenbeck's Archives of Surgery [online]. (402), 501-507 [cit. 2020-11-12]. Dostupné z: doi:10.1007/s00423-017-1572-r
WANG, Junli, Jiamin ZHAO, Yanling ZHANG a Chong LIU, 2018. Early enteral nutrition and total parenteral nutrition on the nutritional status and blood glucose in patients with gastric cancer complicated with diabetes mellitus after radical gastrectomy. EXPERIMENTAL AND THERAPEUTIC MEDICINE [online]. 16(16), 8 [cit. 2020-06-30]. Dostupné z: doi:10.3892/etm.2018.6168
Seznam doporučené literatury
YILDIRIM, Reyyan, Bahar CANDAŞ, M. Arif USTA, Oğuz ERKUL, Serdar TÜRKYILMAZ a Ali GÜNER, 2020. Comparison of Nutritional Screening Tools in Patients Undergoing Surgery for Gastric Cancer. Medical Bulletin of Haseki [online]. 58(2), 153-161 [cit. 2020-11-12]. ISSN 1302-0072. Dostupné z: doi:10.4274/haseki.galenos.2020.5779
BACHMANN, J., T. MÜLLER, A. SCHRÖDER, C. RIEDIGER, M. FEITH, D. REIM, H. FRIESS a M. E. MARTIGNONI, 2015. Influence of an elevated nutrition risk score (NRS) on survival in patients following gastrectomy for gastric cancer. Medical Oncology [online]. 32(7) [cit. 2020-11-12]. ISSN 1357-0560. Dostupné z: doi:10.1007/s12032-015-0631-x
SAITO, Hiroaki a Yusuke KONO, 2017. Influence of prognostic nutritional index and tumor markers on survival in gastric cancer surgery patients. Langenbeck's Archives of Surgery [online]. (402), 501-507 [cit. 2020-11-12]. Dostupné z: doi:10.1007/s00423-017-1572-r
WANG, Junli, Jiamin ZHAO, Yanling ZHANG a Chong LIU, 2018. Early enteral nutrition and total parenteral nutrition on the nutritional status and blood glucose in patients with gastric cancer complicated with diabetes mellitus after radical gastrectomy. EXPERIMENTAL AND THERAPEUTIC MEDICINE [online]. 16(16), 8 [cit. 2020-06-30]. Dostupné z: doi:10.3892/etm.2018.6168
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Název práce: Vliv nutriční podpory na pooperační stav u pacienta po gastrektomii
Studentka prezentovala svou práci a závěry z ní vyplývající.
Odpověděla na otázky vedoucího a oponenta práce:
Jaké jsou kompetence všeobecné sestry v ČR pro domácí parenterální výživu? Jak mohou být využity poznatky z práce v ošetřovatelské péči v ČR?
Vysvětlete prosím konkrétně následují pojmy a jejich podstatu:
str: 15 Cílem nutriční terapie je ? , adherence protinádorové terapie, ... .
str: 25 Zavedení jejunálního vaku přispívá k ... .