Přehledová bakalářská práce se zabývá problematikou nutriční podpory pacientů při onemocnění aterosklerózy. Předkládá aktuálně dohledané publikované poznatky o významu nutriční podpory a dodržování dietních opatření při léčbě aterosklerózy. V úvodu je naznačena důležitost všeobecné sestry při edukaci pacientů o nutriční podpoře u onemocnění aterosklerózy. V další části práce je popsán vliv nutriční podpory na manifestaci onemocnění. Konkrétně je popisován vliv konzumace racionální stravy, konzumace tuků, cholesterolu v potravě, přidaného cukru či vliv česneku a kofeinu. Dále je zde popsáno doporučení tykající se dietních opatření ke snížení rizika aterosklerózy. Druhá část práce je zaměřena na samotnou edukaci pacienta s onemocněním aterosklerózy a vliv edukace o nutriční podpoře, včetně dopadu určitých úprav životosprávy na manifestaci tohoto onemocnění. Poznatky jsou dohledány v českých i zahraničních recenzovaných periodicích. Při rešeršní činnosti byly využity databáze Academic Search Ultimate, EBSCO, MEDLINE Complete, Solen.
Anotace v angličtině
The review bachelor thesis deals with the issue of nutritional support for patients with atherosclerosis. It presents currently found published knowledge about the importance of nutritional support and adherence to dietary measures in the treatment of atherosclerosis. The introduction outlines the importance of educating patents about nutritional support in atherosclerosis. The next part of the thesis describes the influence of nutritional support on the manifestation the disease. Specifically, the effect of consuming a rational diet, consuming fats, cholesterol, added sugar or the effect of garlic and caffeine is described. It also describes recommendations for dietary measures to reduce the risk. The second part of thesis is focused on the education of the patient with atherosclerosis and the impact of education on nutritional support, including the impact of certain diet on the manifestation of this disease. The findings are found in Czech and foreign peer-reviewed journals. The databases Academic Search Ultimate, EBSCO, MEDLINE Complete, Solen were used in the search activity.
Přehledová bakalářská práce se zabývá problematikou nutriční podpory pacientů při onemocnění aterosklerózy. Předkládá aktuálně dohledané publikované poznatky o významu nutriční podpory a dodržování dietních opatření při léčbě aterosklerózy. V úvodu je naznačena důležitost všeobecné sestry při edukaci pacientů o nutriční podpoře u onemocnění aterosklerózy. V další části práce je popsán vliv nutriční podpory na manifestaci onemocnění. Konkrétně je popisován vliv konzumace racionální stravy, konzumace tuků, cholesterolu v potravě, přidaného cukru či vliv česneku a kofeinu. Dále je zde popsáno doporučení tykající se dietních opatření ke snížení rizika aterosklerózy. Druhá část práce je zaměřena na samotnou edukaci pacienta s onemocněním aterosklerózy a vliv edukace o nutriční podpoře, včetně dopadu určitých úprav životosprávy na manifestaci tohoto onemocnění. Poznatky jsou dohledány v českých i zahraničních recenzovaných periodicích. Při rešeršní činnosti byly využity databáze Academic Search Ultimate, EBSCO, MEDLINE Complete, Solen.
Anotace v angličtině
The review bachelor thesis deals with the issue of nutritional support for patients with atherosclerosis. It presents currently found published knowledge about the importance of nutritional support and adherence to dietary measures in the treatment of atherosclerosis. The introduction outlines the importance of educating patents about nutritional support in atherosclerosis. The next part of the thesis describes the influence of nutritional support on the manifestation the disease. Specifically, the effect of consuming a rational diet, consuming fats, cholesterol, added sugar or the effect of garlic and caffeine is described. It also describes recommendations for dietary measures to reduce the risk. The second part of thesis is focused on the education of the patient with atherosclerosis and the impact of education on nutritional support, including the impact of certain diet on the manifestation of this disease. The findings are found in Czech and foreign peer-reviewed journals. The databases Academic Search Ultimate, EBSCO, MEDLINE Complete, Solen were used in the search activity.
CLARK, Nancy. Sportovní výživa: stravovací plán, potravinové doplňky, strava před výkonem i po něm, specifické výživové potřeby, hubnutí bez hladovění, recepty. 4. vydání. Přeložil René SOUČEK, přeložil Monika SOUČKOVÁ. Praha: Grada Publishing, 2020. ISBN 978-80-271-1030-8.
ČEŠKA, Richard. Cholesterol a ateroskleróza, léčba dyslipidémií. Vyd. 4., V Tritonu 2. Praha: Triton, 2012, 406 s. ISBN 978-807-3875-992.
KASPER, Heinrich. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN 978-80-247-4533-6.
KLIMEŠOVÁ, Iva a Jiří STELZER. Fyziologie výživy. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2013. ISBN 978-80-244-3280-9.
RECIO-RODRIGUEZ, Jose I., Irene A. GARCIA-YU, Rosario ALONSO-DOMINGUEZ, et al. Diet quality and carotid atherosclerosis in intermediate cardiovascular risk individuals. Nutrition Journal [online]. 2017, 16, 1-8 [cit. 2020-11-20]. ISSN 14752891. Dostupné z: doi:10.1186/s12937-017-0266-1
Seznam doporučené literatury
CLARK, Nancy. Sportovní výživa: stravovací plán, potravinové doplňky, strava před výkonem i po něm, specifické výživové potřeby, hubnutí bez hladovění, recepty. 4. vydání. Přeložil René SOUČEK, přeložil Monika SOUČKOVÁ. Praha: Grada Publishing, 2020. ISBN 978-80-271-1030-8.
ČEŠKA, Richard. Cholesterol a ateroskleróza, léčba dyslipidémií. Vyd. 4., V Tritonu 2. Praha: Triton, 2012, 406 s. ISBN 978-807-3875-992.
KASPER, Heinrich. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN 978-80-247-4533-6.
KLIMEŠOVÁ, Iva a Jiří STELZER. Fyziologie výživy. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2013. ISBN 978-80-244-3280-9.
RECIO-RODRIGUEZ, Jose I., Irene A. GARCIA-YU, Rosario ALONSO-DOMINGUEZ, et al. Diet quality and carotid atherosclerosis in intermediate cardiovascular risk individuals. Nutrition Journal [online]. 2017, 16, 1-8 [cit. 2020-11-20]. ISSN 14752891. Dostupné z: doi:10.1186/s12937-017-0266-1
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Název práce: Význam nutriční podpory při onemocnění aterosklerózy.
Studentka prezentovala svou práci a závěry z ní vyplývající.
Odpověděla na otázky vedoucího a oponenta práce:
Je nějaký rozdíl mezi pojmy ateroskleróza a ateroskleróza periferních tepen? V čem se liší nutriční podpora při prevenci aterosklerózy a při vlastním onemocnění?
Jaké aktuální poznatky vyplývají z práce?
Na co se všeobecná sestra zaměřuje v ošetřovatelské péči o rizikové pacienty s aterosklerozou?
Má dosažený stupeň vzdělání všeobecné sestry vliv na dobu edukace pacienta? Které faktory z vašeho pohledu ovlivňují kvalitu edukace pacienta?