Tato práce se zaměřuje na téma zdravý životní styl v Číně a především na léčivé účinky zázvoru lékařského (Zingiber officinale). Klade si za cíl představit činitele formující a určující podobu čínské stravy a v rámci zdravého životního stylu rozšířit obzory ohledně postavení a funkce zázvoru jak v tradiční čínské medicíně, tak v kuchyni ve formě dochucovací složky.
Klíčovým faktorem je využití primární historické literatury, díky níž se poznatky a znalosti začaly rozšiřovat po celé Číně a do celého světa. Tyto znalosti jsou stěžejním materiálem v porovnání s vědomostmi současné čínské generace v praktické části. Formou kvalitativního výzkumu byl zjištěn rozsah znalostí o zázvoru, jeho využití v praxi a zdroj těchto znalostí. Ukázala se možná shoda důvodu použití zázvoru Konfuciem a současnými Číňany. Dále se ukázalo, že se v Číně zázvor využívá spíše ze zvyku jako koření než pro jeho léčivé účinky.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis focuses on the topic of healthy lifestyle in China and especially on the health benefits of Zingiber officinale (ginger). The main goal is to define factors that shape and determine the character of Chinese cuisine and to broaden horizons about the use of ginger both in the kitchen and as a medicine to treat diseases.
As part of establishing and maintaining harmony of the body, the human diet should be well balanced, consisting of food with a high nutritional value. Ginger is becoming a very important crop in our everyday life. Due to its health benefits, it has played a very important role in Traditional Chinese Medicine from ancient times to the present day. The production data shows a huge increase of 98 % compared to 1961. From this, it is clear its growing popularity, not only among the people of China, but also amongst people around the world. This thesis concentrates on the use of ginger in practice among the current Chinese generation and on their sources of knowledge about healthy lifestyle as well as the benefits of ginger.
Klíčová slova
Čína, čínská kuchyně, pět elementů, tradiční čínská medicína, zázvor, zdravý životní styl, Zingiber officinale
Klíčová slova v angličtině
Five phases, ginger, healthy lifestyle, China, Chinese cuisine, Traditional Chinese Medicine, Yin Yang
Rozsah průvodní práce
63 s. (108 091 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Tato práce se zaměřuje na téma zdravý životní styl v Číně a především na léčivé účinky zázvoru lékařského (Zingiber officinale). Klade si za cíl představit činitele formující a určující podobu čínské stravy a v rámci zdravého životního stylu rozšířit obzory ohledně postavení a funkce zázvoru jak v tradiční čínské medicíně, tak v kuchyni ve formě dochucovací složky.
Klíčovým faktorem je využití primární historické literatury, díky níž se poznatky a znalosti začaly rozšiřovat po celé Číně a do celého světa. Tyto znalosti jsou stěžejním materiálem v porovnání s vědomostmi současné čínské generace v praktické části. Formou kvalitativního výzkumu byl zjištěn rozsah znalostí o zázvoru, jeho využití v praxi a zdroj těchto znalostí. Ukázala se možná shoda důvodu použití zázvoru Konfuciem a současnými Číňany. Dále se ukázalo, že se v Číně zázvor využívá spíše ze zvyku jako koření než pro jeho léčivé účinky.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis focuses on the topic of healthy lifestyle in China and especially on the health benefits of Zingiber officinale (ginger). The main goal is to define factors that shape and determine the character of Chinese cuisine and to broaden horizons about the use of ginger both in the kitchen and as a medicine to treat diseases.
As part of establishing and maintaining harmony of the body, the human diet should be well balanced, consisting of food with a high nutritional value. Ginger is becoming a very important crop in our everyday life. Due to its health benefits, it has played a very important role in Traditional Chinese Medicine from ancient times to the present day. The production data shows a huge increase of 98 % compared to 1961. From this, it is clear its growing popularity, not only among the people of China, but also amongst people around the world. This thesis concentrates on the use of ginger in practice among the current Chinese generation and on their sources of knowledge about healthy lifestyle as well as the benefits of ginger.
Klíčová slova
Čína, čínská kuchyně, pět elementů, tradiční čínská medicína, zázvor, zdravý životní styl, Zingiber officinale
Klíčová slova v angličtině
Five phases, ginger, healthy lifestyle, China, Chinese cuisine, Traditional Chinese Medicine, Yin Yang
Zásady pro vypracování
Cílem bakalářské práce "Čínská kuchyně jako lék - historická a současná perspektiva" je zjistit, jak se současná čínská populace staví k čínské dietetice ve srovnání s tradiční, historickou perspektivou. Práce se zabývá čínskou kuchyní, jako klíčem ke zdravému životnímu stylu a mimo jiné se také věnuje jakým způsobem Číňané stravou dosahují, aby byl organismus v harmonii. Praktická část probíhá formou kvalitativního výzkumu v podobě rozhovorů. Cílem je zjistit, jaké znalosti mají Číňané ohledně této problematiky a odkud vědomosti získávají.
Zásady pro vypracování
Cílem bakalářské práce "Čínská kuchyně jako lék - historická a současná perspektiva" je zjistit, jak se současná čínská populace staví k čínské dietetice ve srovnání s tradiční, historickou perspektivou. Práce se zabývá čínskou kuchyní, jako klíčem ke zdravému životnímu stylu a mimo jiné se také věnuje jakým způsobem Číňané stravou dosahují, aby byl organismus v harmonii. Praktická část probíhá formou kvalitativního výzkumu v podobě rozhovorů. Cílem je zjistit, jaké znalosti mají Číňané ohledně této problematiky a odkud vědomosti získávají.
Seznam doporučené literatury
ANDERSON, Eugene N. The Food of China. Yale University Press, 1988. ISBN 978-0300047394
CAMPBELL, T. Colin a Thomas M. CAMPBELL. Čínská studie. Hradec Králové: Svítání, 2014. ISBN 978-80-87629-02-4
CHANG, Kwang C. Food in Chinese Culture: Anthropological and Historical Perspectives. Yale University Press, 1977. ISBN 978-0300027594
HUANG, T. H. Science and Civilisation in China: Part V, Fermentations and Food Science. Cambridge University Press, 2000. ISBN 978-0521652704
LU, Henry C. Čínský systém léčby potravinami. Fontána, 2004. ISBN 80-7336-137-X
NEEDHAM, Joseph. Science and Civilisation in China: Part VI, Medicine. Cambridge University Press, 2000. ISBN 978-0521632621
SIMOONS, Frederick J. Food in China: A Cultural and Historical Inquiry. CRC Press, 1991. ISBN 978-0849388040
TURNER, Bryan S. a Yangwen ZHENG. The body in Asia. Berghahn Books, 2009. ISBN 1845455509
Seznam doporučené literatury
ANDERSON, Eugene N. The Food of China. Yale University Press, 1988. ISBN 978-0300047394
CAMPBELL, T. Colin a Thomas M. CAMPBELL. Čínská studie. Hradec Králové: Svítání, 2014. ISBN 978-80-87629-02-4
CHANG, Kwang C. Food in Chinese Culture: Anthropological and Historical Perspectives. Yale University Press, 1977. ISBN 978-0300027594
HUANG, T. H. Science and Civilisation in China: Part V, Fermentations and Food Science. Cambridge University Press, 2000. ISBN 978-0521652704
LU, Henry C. Čínský systém léčby potravinami. Fontána, 2004. ISBN 80-7336-137-X
NEEDHAM, Joseph. Science and Civilisation in China: Part VI, Medicine. Cambridge University Press, 2000. ISBN 978-0521632621
SIMOONS, Frederick J. Food in China: A Cultural and Historical Inquiry. CRC Press, 1991. ISBN 978-0849388040
TURNER, Bryan S. a Yangwen ZHENG. The body in Asia. Berghahn Books, 2009. ISBN 1845455509