Hlavním cílem této magisterské práce bylo prozkoumat míru resilience u jedinců závislých na jídle. Resilience je vnímána jako dlouhodobý proces vyrovnávání se a odolávání stresu. Popisujeme zákonitosti stresu, vymezení pojmu resilience, nejznámější koncepce resilience a metody sestavené pro měření resilience. Závislost na jídle je stále novým fenoménem a její definice je obtížná, částečně z důvodu její nepřítomnosti v diagnostických manuálech. V této práci se zabýváme rozdílným pojetím závislosti na jídle a jeho podobnostmi s již existujícími diagnostickými jednotkami. Výzkumná část se zabývá mírou resilience, měřenou dotazníkem CD-RISC, u jedinců závislých na jídle, měřenou pomocí mYFAS 2.0. Výzkumný soubor tvoří 416 respondentů ve věku od 18 do 67 let. Výsledky online dotazníkového šetření jsme dále zpracovávali kvantitativně. Prokázali jsme souvislost nižší míry resilience u jedinců závislých na jídle než u jedinců, kteří závislý na jídle nebyli. Dále jsme zkoumali sociodemografické údaje v souvislosti s použitými metodami a také psychometrické vlastnosti použitých metod.
Anotace v angličtině
The main goal of this thesis was to assess the resilience of individuals struggling with food addiction. Resilience is thought of as a long term process of coping with stress. We are describing the regularities of stress, the definition of resilience, the best known concepts of resilience and methods designed to measure resilience. Food addiction is still a new phenomena and its definition is difficult, partially because of its absence from diagnostic manuals. In this thesis we are dealing with different approaches to the definition of the term food addiction and its similarities with currently existing diagnostic units. The part regarding research is looking into a level of resilience, measured by a questionnaire CD-RISC, in people addicted to food, measured with mYFAS 2.0.The research group consists of 416 respondents ranging from 18 to 67 years of age. The results of online questionnaire were then quantitatively processed. We have proven the correlation of a lower level of resilience in individuals with food addiction then in individuals that were not food addicted. Furthermore, we examined sociodemographic data in context with used methods and also psychometric characteristics of said methods.
Klíčová slova
Závislost na jídle, resilience, závislost
Klíčová slova v angličtině
Food addiction, resilience, addiction
Rozsah průvodní práce
64 s. (113 771)
Jazyk
CZ
Anotace
Hlavním cílem této magisterské práce bylo prozkoumat míru resilience u jedinců závislých na jídle. Resilience je vnímána jako dlouhodobý proces vyrovnávání se a odolávání stresu. Popisujeme zákonitosti stresu, vymezení pojmu resilience, nejznámější koncepce resilience a metody sestavené pro měření resilience. Závislost na jídle je stále novým fenoménem a její definice je obtížná, částečně z důvodu její nepřítomnosti v diagnostických manuálech. V této práci se zabýváme rozdílným pojetím závislosti na jídle a jeho podobnostmi s již existujícími diagnostickými jednotkami. Výzkumná část se zabývá mírou resilience, měřenou dotazníkem CD-RISC, u jedinců závislých na jídle, měřenou pomocí mYFAS 2.0. Výzkumný soubor tvoří 416 respondentů ve věku od 18 do 67 let. Výsledky online dotazníkového šetření jsme dále zpracovávali kvantitativně. Prokázali jsme souvislost nižší míry resilience u jedinců závislých na jídle než u jedinců, kteří závislý na jídle nebyli. Dále jsme zkoumali sociodemografické údaje v souvislosti s použitými metodami a také psychometrické vlastnosti použitých metod.
Anotace v angličtině
The main goal of this thesis was to assess the resilience of individuals struggling with food addiction. Resilience is thought of as a long term process of coping with stress. We are describing the regularities of stress, the definition of resilience, the best known concepts of resilience and methods designed to measure resilience. Food addiction is still a new phenomena and its definition is difficult, partially because of its absence from diagnostic manuals. In this thesis we are dealing with different approaches to the definition of the term food addiction and its similarities with currently existing diagnostic units. The part regarding research is looking into a level of resilience, measured by a questionnaire CD-RISC, in people addicted to food, measured with mYFAS 2.0.The research group consists of 416 respondents ranging from 18 to 67 years of age. The results of online questionnaire were then quantitatively processed. We have proven the correlation of a lower level of resilience in individuals with food addiction then in individuals that were not food addicted. Furthermore, we examined sociodemographic data in context with used methods and also psychometric characteristics of said methods.
Klíčová slova
Závislost na jídle, resilience, závislost
Klíčová slova v angličtině
Food addiction, resilience, addiction
Zásady pro vypracování
1. Nastudování manuálu pro psaní diplomových prací na Katedře psychologie FF UP a osvojení citačních norem.
2. Prostudování odborné literatury z oblasti obecné psychologie, klinické psychologie a adiktologie.
3. Teoretická část se bude věnovat prozkoumání konceptu závislosti na jídle a poté resilienci.
4. Výzkum bude koncipován jako kvantitativní, data budou získávána pomocí on-line sběru.
5. Cílem výzkumu bude zjištění míry resilience u jedinců se závislostí na jídle.
6. Výběrový soubor bude tvořit česká dospělá populace.
7. V diskuzi budou popsány výsledky mého výzkumu a jeho přínosy pro praxi včetně doporučení pro další zkoumání.
8. V rámci výzkumu budou dodržována etická pravidla a s daty bude zakázeno dle zákonných norem.
9. Parametry práce budou odpovídat metodickým pokynům katedry.
Zásady pro vypracování
1. Nastudování manuálu pro psaní diplomových prací na Katedře psychologie FF UP a osvojení citačních norem.
2. Prostudování odborné literatury z oblasti obecné psychologie, klinické psychologie a adiktologie.
3. Teoretická část se bude věnovat prozkoumání konceptu závislosti na jídle a poté resilienci.
4. Výzkum bude koncipován jako kvantitativní, data budou získávána pomocí on-line sběru.
5. Cílem výzkumu bude zjištění míry resilience u jedinců se závislostí na jídle.
6. Výběrový soubor bude tvořit česká dospělá populace.
7. V diskuzi budou popsány výsledky mého výzkumu a jeho přínosy pro praxi včetně doporučení pro další zkoumání.
8. V rámci výzkumu budou dodržována etická pravidla a s daty bude zakázeno dle zákonných norem.
9. Parametry práce budou odpovídat metodickým pokynům katedry.
Seznam doporučené literatury
1. Meule, A., & Gearhardt, A. N. (2014). Food addiction in the light of DSM-5. Nutrients, 6(9), 3653-3671. https://doi.org/10.3390/nu6093653.
2. Paulík, K. (2017). Psychologie lidské odolnosti. Praha: Grada.
3. Thompson, J. K. (1996). Body image, eating disorders, and obesity. Washington, DC: American psychological association.
4. Pursey, K., Stanwell, P., Gearhardt, A., Collins, C., & Burrows, T. (2014). The Prevalence of Food Addiction as Assessed by the Yale Food Addiction Scale: A Systematic Review. Nutrients, vol. 6(issue 10), 4552-4590. http://doi.org/10.3390/nu6104552
Seznam doporučené literatury
1. Meule, A., & Gearhardt, A. N. (2014). Food addiction in the light of DSM-5. Nutrients, 6(9), 3653-3671. https://doi.org/10.3390/nu6093653.
2. Paulík, K. (2017). Psychologie lidské odolnosti. Praha: Grada.
3. Thompson, J. K. (1996). Body image, eating disorders, and obesity. Washington, DC: American psychological association.
4. Pursey, K., Stanwell, P., Gearhardt, A., Collins, C., & Burrows, T. (2014). The Prevalence of Food Addiction as Assessed by the Yale Food Addiction Scale: A Systematic Review. Nutrients, vol. 6(issue 10), 4552-4590. http://doi.org/10.3390/nu6104552