- All mandatory fields for this Thesis are filled in.
Main topic
Tvarůžkářský průmysl na Olomoucku v 19. a 20. století
Main topic in English
The Industry of Olomouc Curd Cheese in Olomouc Region in the 19th and 20th Century
Title according to student
TVARŮŽKÁŘSTVÍ NA OLOMOUCKU V KONTEXTU POTRAVINÁŘSKÉHO PRŮMYSLU OD SEDMDESÁTÝCH LET
19. STOLETÍ DO TŘICÁTÝCH LET 20. STOLETÍ
English title as given by the student
The Industry of Olomouc Curd Cheese in Olomouc Region within the Context of Food Processing from the Seventies of the 19th Century till Thirties of the 20th Century
Práce se zabývá historií olomouckého tvarůžku jakožto významnou součástí potravinářského průmyslu na Olomoucku. Vedle tvarůžkářství jsou zohledněny i sladovnictví a čokoládovnictví. Popisuje největší výrobce od konce 19. století do třicátých let 20. století. Větší důraz je kladen na profily tvarůžkářů a jejich veřejné působení v obci. Práce věnuje kapitolu rovněž tvarůžkům v současné době.
Annotation in English
The thesis deals with the history of "Olomoucké tvarůžky" (Olomouc curd cheese), as an important part of food processing in Olomouc region. The thesis takes into account malt and chocolate production as well. It describes the biggest producers of "Olomoucké tvarůžky" from an end of the 19th century till the thirties of the 20th century. It gives an emphasis on profiles of enterprisers and their public engagement in the town. The thesis also contains a chapter about present state of "Olomoucké tvarůžky".
Keywords
Olomoucké tvarůžky, historie tvarůžku, rodinné podnikání, angažmá podnikatelů v obci
Keywords in English
Olomouc curd cheese, history of curd cheese, family business, engagement of the enterprisers in the town
Length of the covering note
96 s. (169 198 znaků)
Language
CZ
Annotation
Práce se zabývá historií olomouckého tvarůžku jakožto významnou součástí potravinářského průmyslu na Olomoucku. Vedle tvarůžkářství jsou zohledněny i sladovnictví a čokoládovnictví. Popisuje největší výrobce od konce 19. století do třicátých let 20. století. Větší důraz je kladen na profily tvarůžkářů a jejich veřejné působení v obci. Práce věnuje kapitolu rovněž tvarůžkům v současné době.
Annotation in English
The thesis deals with the history of "Olomoucké tvarůžky" (Olomouc curd cheese), as an important part of food processing in Olomouc region. The thesis takes into account malt and chocolate production as well. It describes the biggest producers of "Olomoucké tvarůžky" from an end of the 19th century till the thirties of the 20th century. It gives an emphasis on profiles of enterprisers and their public engagement in the town. The thesis also contains a chapter about present state of "Olomoucké tvarůžky".
Keywords
Olomoucké tvarůžky, historie tvarůžku, rodinné podnikání, angažmá podnikatelů v obci
Keywords in English
Olomouc curd cheese, history of curd cheese, family business, engagement of the enterprisers in the town
Research Plan
A. Cíl práce: Postihnout výrobu tvarůžku jakožto jednoho z tradičních produktů pro oblast Hané a zaměřit se na jeho výrobce.
B. Konkretizace cíle a předmětu práce: V bakalářské práci se budu zabývat historií tvarůžků na Olomoucku, jejich původem, tím, jakou roli hrály v potravinářském průmyslu regionu, v ekonomice obcí a firem. Ve své práci se tedy zaměřím i na firmy či rodinné podniky tvarůžkářů. Následně bych chtěla tvarůžkářství komparovat s ostatními odvětvími potravinářského průmyslu, jenž byl na Olomoucku rozvinut (sladovnický průmysl, čokoládovnictví etc.). Další část mé práce se bude věnovat veřejnému angažmá vybraných osobností (hněvotínští tvarůžkáři Schindler, Lantsch, Meixner a další. Tyto rodiny se zároveň několikrát vystřídaly na postu starostů obce. Rodina Meixnerů se před druhou světovou válkou identifikovala s německou kulturou a politikou, posléze šířili německou propagandu. Samozřejmě se v práci objeví také rodina Wesselsů z Loštic, kdy Josef Wessels, původně povozník a punčochář, položil základy podniku, který je dnes jediným svého druhu).
C. Návrh postupu řešení:
1) Provedení rešerší odborné literatury k tématu a její studium
2) Studium a excerpce vybraných archivních pramenů ve Státním okresním archivu Olomouc, v olomoucké pobočce Zemského archivu v Opavě, v Moravském zemském archivu a v archivu Muzea Olomouckých tvarůžků Loštice
3) Studium a excerpce tištěných pramenů a periodik
4) Příprava bakalářské práce; paralelně se studiem literatury a pramenů konzultace s vedoucím práce
Research Plan
A. Cíl práce: Postihnout výrobu tvarůžku jakožto jednoho z tradičních produktů pro oblast Hané a zaměřit se na jeho výrobce.
B. Konkretizace cíle a předmětu práce: V bakalářské práci se budu zabývat historií tvarůžků na Olomoucku, jejich původem, tím, jakou roli hrály v potravinářském průmyslu regionu, v ekonomice obcí a firem. Ve své práci se tedy zaměřím i na firmy či rodinné podniky tvarůžkářů. Následně bych chtěla tvarůžkářství komparovat s ostatními odvětvími potravinářského průmyslu, jenž byl na Olomoucku rozvinut (sladovnický průmysl, čokoládovnictví etc.). Další část mé práce se bude věnovat veřejnému angažmá vybraných osobností (hněvotínští tvarůžkáři Schindler, Lantsch, Meixner a další. Tyto rodiny se zároveň několikrát vystřídaly na postu starostů obce. Rodina Meixnerů se před druhou světovou válkou identifikovala s německou kulturou a politikou, posléze šířili německou propagandu. Samozřejmě se v práci objeví také rodina Wesselsů z Loštic, kdy Josef Wessels, původně povozník a punčochář, položil základy podniku, který je dnes jediným svého druhu).
C. Návrh postupu řešení:
1) Provedení rešerší odborné literatury k tématu a její studium
2) Studium a excerpce vybraných archivních pramenů ve Státním okresním archivu Olomouc, v olomoucké pobočce Zemského archivu v Opavě, v Moravském zemském archivu a v archivu Muzea Olomouckých tvarůžků Loštice
3) Studium a excerpce tištěných pramenů a periodik
4) Příprava bakalářské práce; paralelně se studiem literatury a pramenů konzultace s vedoucím práce
Recommended resources
HLAVAČKA, Milan a kol.: Rodinné podnikání v moderní době. Praha 2018.
KUBŮ, Eduard - ŠOUŠA, Jiří - ZÁŘICKÝ, Aleš, (edd): Český a německý sedlák v zrcadle krásné literatury 1848-1948. Diskurz mezi historií a literární vědou na téma selského a hraničářského románu. Praha 2014.
KUX, Johann: Geschichte der königlichen Hauptstadt Olmütz bis zum Umsturz. Reichenberg - Olmütz 1937.
JANČÍK, Drahomír - KUBŮ, Eduard, (edd.): Nacionalismus zvaný hospodářský. Střety a zápasy o nacionální emancipaci/převahu v českých zemích (1859-1945). Praha 2011.
JANČÍK, Drahomír - ŠTOLLEOVÁ, Barbora, (edd).: Pivo, zbraně i tvarůžky: podnikatelé meziválečného Československa ve víru konjunktur a krizí. Praha 2014.
JIRÁNEK, Tomáš: Projevy hospodářského nacionalismu v obchodních a živnostenských komorách v Českých zemích 1850-1918. Pardubice 2004.
MYŠKA, Milan: Problémy a metody hospodářských dějin: metodické problémy studia dějin sekundárního sektoru. Ostrava 2010.
PAPAJÍK, David a NOVOTNÝ, Lubomír: Dějiny Hněvotína. Hněvotín 2018.
POSPĚCH, Pavel: ...již 125 let na Vašem stole: pravé olomoucké tvarůžky. Olomouc 2001.
POSPĚCH, Pavel: Výroba olomouckých tvarůžků: minulost a současnost.
Ostrava-Martinov 1986.
SCHULZ, Jindřich: Dějiny Olomouce. Olomouc 2009.
VIKTOŘÍK, Michael: Čokoládovnický a cukrovinkářský průmysl v Olomouci. Olomouc 2008.
VIKTOŘÍK, Michael: Osudy olomouckých sladoven a sladovnických firem v kontextu vývoje sladovnického průmyslu (od 60. let 19. století do roku 1948). Olomouc 2007.
ZÁVODNÁ, Michaela a KADLEC, Petr: Přehled hospodářských a sociálních dějin českých zemí do roku 1989. Ostrava 2018.
Recommended resources
HLAVAČKA, Milan a kol.: Rodinné podnikání v moderní době. Praha 2018.
KUBŮ, Eduard - ŠOUŠA, Jiří - ZÁŘICKÝ, Aleš, (edd): Český a německý sedlák v zrcadle krásné literatury 1848-1948. Diskurz mezi historií a literární vědou na téma selského a hraničářského románu. Praha 2014.
KUX, Johann: Geschichte der königlichen Hauptstadt Olmütz bis zum Umsturz. Reichenberg - Olmütz 1937.
JANČÍK, Drahomír - KUBŮ, Eduard, (edd.): Nacionalismus zvaný hospodářský. Střety a zápasy o nacionální emancipaci/převahu v českých zemích (1859-1945). Praha 2011.
JANČÍK, Drahomír - ŠTOLLEOVÁ, Barbora, (edd).: Pivo, zbraně i tvarůžky: podnikatelé meziválečného Československa ve víru konjunktur a krizí. Praha 2014.
JIRÁNEK, Tomáš: Projevy hospodářského nacionalismu v obchodních a živnostenských komorách v Českých zemích 1850-1918. Pardubice 2004.
MYŠKA, Milan: Problémy a metody hospodářských dějin: metodické problémy studia dějin sekundárního sektoru. Ostrava 2010.
PAPAJÍK, David a NOVOTNÝ, Lubomír: Dějiny Hněvotína. Hněvotín 2018.
POSPĚCH, Pavel: ...již 125 let na Vašem stole: pravé olomoucké tvarůžky. Olomouc 2001.
POSPĚCH, Pavel: Výroba olomouckých tvarůžků: minulost a současnost.
Ostrava-Martinov 1986.
SCHULZ, Jindřich: Dějiny Olomouce. Olomouc 2009.
VIKTOŘÍK, Michael: Čokoládovnický a cukrovinkářský průmysl v Olomouci. Olomouc 2008.
VIKTOŘÍK, Michael: Osudy olomouckých sladoven a sladovnických firem v kontextu vývoje sladovnického průmyslu (od 60. let 19. století do roku 1948). Olomouc 2007.
ZÁVODNÁ, Michaela a KADLEC, Petr: Přehled hospodářských a sociálních dějin českých zemí do roku 1989. Ostrava 2018.