Bakalářská práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části se zabývám poznatky o dětském školním věku a jejich správné výživě. Je detailně popsána správná výživa, u které se musí vysvětlit živiny důležité pro organizmus. Zároveň je důležité upozornit na poruchy ve výživě. K vysvětlení nesmí chybět i školní stravování, kde je probíráno, jak podávat obědy a pracovat s potravinami ve školních jídelnách. Následně v praktické části porovnávám opravdové jídelníčky ze školních jídelen na Jihlavsku na základě Nutričního doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR. Záleží na složení jídelníčku a četnosti objevovaných jídel.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis is divided into theoretical and practical part. In the theoretical part I deal with knowledge about children's school age and their proper nutrition. Proper nutrition is described in detail, for which nutrients important for the body must be explained. At the same time, it is important to draw attention to eating disorders. The school meal, which discusses how to serve lunches and work with food in school canteens , must also be included as an explanation . Subsequently, in the practical part, I compare real menus from school canteens in the Jihlava region on the basis of the Nutritional Recommendation of the Ministry of Health of the Czech Republic. It depends on the composition of the menu and the frequency of discovered dishes.
Klíčová slova
děti ve školním věku, výživa, školní stravování
Klíčová slova v angličtině
children and school age, nutrition, school meals
Rozsah průvodní práce
60 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části se zabývám poznatky o dětském školním věku a jejich správné výživě. Je detailně popsána správná výživa, u které se musí vysvětlit živiny důležité pro organizmus. Zároveň je důležité upozornit na poruchy ve výživě. K vysvětlení nesmí chybět i školní stravování, kde je probíráno, jak podávat obědy a pracovat s potravinami ve školních jídelnách. Následně v praktické části porovnávám opravdové jídelníčky ze školních jídelen na Jihlavsku na základě Nutričního doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR. Záleží na složení jídelníčku a četnosti objevovaných jídel.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis is divided into theoretical and practical part. In the theoretical part I deal with knowledge about children's school age and their proper nutrition. Proper nutrition is described in detail, for which nutrients important for the body must be explained. At the same time, it is important to draw attention to eating disorders. The school meal, which discusses how to serve lunches and work with food in school canteens , must also be included as an explanation . Subsequently, in the practical part, I compare real menus from school canteens in the Jihlava region on the basis of the Nutritional Recommendation of the Ministry of Health of the Czech Republic. It depends on the composition of the menu and the frequency of discovered dishes.
Klíčová slova
děti ve školním věku, výživa, školní stravování
Klíčová slova v angličtině
children and school age, nutrition, school meals
Zásady pro vypracování
1. Určit záměr (cíl) práce.
2. Stanovení metodiky práce.
3. Shrnutí současného stavu dané problematiky.
4. Realizace výzkumného šetření.
5. Zpracování a hodnocení výsledků.
6. Shrnutí výsledků a splnění záměrů práce.
Zásady pro vypracování
1. Určit záměr (cíl) práce.
2. Stanovení metodiky práce.
3. Shrnutí současného stavu dané problematiky.
4. Realizace výzkumného šetření.
5. Zpracování a hodnocení výsledků.
6. Shrnutí výsledků a splnění záměrů práce.
Seznam doporučené literatury
1. KOŠŤÁLOVÁ, Alexandra, a další. 2015. Rádce školní jídelny 1, Nutriční doporučení Ministerstva zdravotnictví ke spotřebnímu koši. Praha: Státní zdravotní ústav, 2015. 978-80-7071-340-2.
2. HANREICH, Ingeborg. Jídlo a pití malých dětí. Přeložil Svatava MÁCHOVÁ. Praha: Grada, 2000, 106 s. ISBN 8024701006.
3. KLIMEŠOVÁ, Iva a Jiří STELZER. Fyziologie výživy. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2013, 177 s. ISBN 978-80-244-3280-9.
4. LANGMEIER, Josef a Dana KREJČÍŘOVÁ. Vývojová psychologie. Praha: Grada Publishing, 1998, 343 s. Psyché. ISBN 807169195X.
Seznam doporučené literatury
1. KOŠŤÁLOVÁ, Alexandra, a další. 2015. Rádce školní jídelny 1, Nutriční doporučení Ministerstva zdravotnictví ke spotřebnímu koši. Praha: Státní zdravotní ústav, 2015. 978-80-7071-340-2.
2. HANREICH, Ingeborg. Jídlo a pití malých dětí. Přeložil Svatava MÁCHOVÁ. Praha: Grada, 2000, 106 s. ISBN 8024701006.
3. KLIMEŠOVÁ, Iva a Jiří STELZER. Fyziologie výživy. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2013, 177 s. ISBN 978-80-244-3280-9.
4. LANGMEIER, Josef a Dana KREJČÍŘOVÁ. Vývojová psychologie. Praha: Grada Publishing, 1998, 343 s. Psyché. ISBN 807169195X.