Informace o kvalifikační práci Dopady zákazu kouření v restauracích na jejich provozovatele: případová studie správního obvodu obce s rozšířenou působností Olomouc
- Všechny požadované údaje o této VŠKP jsou vyplněny.
Hlavní téma
Dopady zákazu kouření v restauracích na jejich provozovatele: případová studie správního obvodu obce s rozšířenou působností Olomouc
Hlavní téma v angličtině
Impacts of smoking ban in restaurants on their operators: a case study of the administrative district of municipalities with extented powers of Olomouc
Název dle studenta
Dopady zákazu kouření v restauracích na jejich provozovatele: případová studie správního obvodu obce s rozšířenou působností Olomouc
Název dle studenta v angličtině
Impacts of smoking ban in restaurants on their operators: a case study of the administrative district of municipalities with extended powers of Olomouc
Boj proti kouření je v dnešní době jeden z hlavních preventivních zdravotních programů vyspělých států. Kouření je častou příčinou nemocí či úmrtí, kterým je ale možné předcházet. Tato bakalářská práce si klade za cíl analyzovat dopady státních zásahů, a to konkrétně dopady zákazu kouření v podnicích restauračního a zábavního charakteru na území správního obvodu obce s rozšířenou působností Olomouc. V rámci analýzy se autor zaměřil na ekonomický dopad po zavedení zákona o zákazu kouření v podnicích.
Anotace v angličtině
Nowadays, the fight against smoking has been one of the key preventive health programmes in industrialised countries. Smoking cigarettes frequently causes diseases or deaths, which can be prevented in future. The aim of this bachelor thesis is to analyse the impacts of state interventions, especially the impacts of a smoking ban in pubs and restaurants in the administrative district of the municipality with extended competence Olomouc. Within the scope of analysis, the author of this bachelor thesis focused mainly on the economic impact of the smoking ban.
Klíčová slova
prostorová analýza, dopady zákazu kouření, SO ORP Olomouc
Klíčová slova v angličtině
spatial analysis, impacts of smoking ban, SO ORP Olomouc
Rozsah průvodní práce
43 stran, 2 vázané přílohy
Jazyk
CZ
Anotace
Boj proti kouření je v dnešní době jeden z hlavních preventivních zdravotních programů vyspělých států. Kouření je častou příčinou nemocí či úmrtí, kterým je ale možné předcházet. Tato bakalářská práce si klade za cíl analyzovat dopady státních zásahů, a to konkrétně dopady zákazu kouření v podnicích restauračního a zábavního charakteru na území správního obvodu obce s rozšířenou působností Olomouc. V rámci analýzy se autor zaměřil na ekonomický dopad po zavedení zákona o zákazu kouření v podnicích.
Anotace v angličtině
Nowadays, the fight against smoking has been one of the key preventive health programmes in industrialised countries. Smoking cigarettes frequently causes diseases or deaths, which can be prevented in future. The aim of this bachelor thesis is to analyse the impacts of state interventions, especially the impacts of a smoking ban in pubs and restaurants in the administrative district of the municipality with extended competence Olomouc. Within the scope of analysis, the author of this bachelor thesis focused mainly on the economic impact of the smoking ban.
Klíčová slova
prostorová analýza, dopady zákazu kouření, SO ORP Olomouc
Klíčová slova v angličtině
spatial analysis, impacts of smoking ban, SO ORP Olomouc
Zásady pro vypracování
Cílem bakalářské práce je zhodnotit dopady legislativních změn v oblasti zákazu kouření na provozování restauračních zařízení na území SO ORP Olomouc. Na základě rešerše odborné literatury autor vymezí základní aspekty, které souvisí s dopady zákazu kouření na provozovatele restaurací a připraví terénní šetření. Výsledky provedených analýz srovná s již zjištěnými poznatky ze zahraničí.
Zásady pro vypracování
Cílem bakalářské práce je zhodnotit dopady legislativních změn v oblasti zákazu kouření na provozování restauračních zařízení na území SO ORP Olomouc. Na základě rešerše odborné literatury autor vymezí základní aspekty, které souvisí s dopady zákazu kouření na provozovatele restaurací a připraví terénní šetření. Výsledky provedených analýz srovná s již zjištěnými poznatky ze zahraničí.
Seznam doporučené literatury
1) Dunham, J., Marlow, M.L. (2000): Smoking laws and their differential effects on restaurants, bars, and taverns. Contemporary Economic Policy, 18(3): 326-333.
2) Glantz, S.A., Charlesworth, A. (1999): Tourism and hotel revenues before and after passage of smoke-free restaurant ordinances. Journal of the American Medical Association, 281(20): 1911-1918.
3) Sciacca, J.P., Ratliff, M.I. (1998): Prohibiting Smoking in Restaurants: Effects on Restaurant Sales. American Journal of Health Promotion, 12(3): 176-184.
4) Sovinová, H., Csémy, L. (2013): The use of tobacco and alcohol in the Czech Republic 2012. Prague: National Institute of Public Health.
5) Zákon č. 65/2017. Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek.
Seznam doporučené literatury
1) Dunham, J., Marlow, M.L. (2000): Smoking laws and their differential effects on restaurants, bars, and taverns. Contemporary Economic Policy, 18(3): 326-333.
2) Glantz, S.A., Charlesworth, A. (1999): Tourism and hotel revenues before and after passage of smoke-free restaurant ordinances. Journal of the American Medical Association, 281(20): 1911-1918.
3) Sciacca, J.P., Ratliff, M.I. (1998): Prohibiting Smoking in Restaurants: Effects on Restaurant Sales. American Journal of Health Promotion, 12(3): 176-184.
4) Sovinová, H., Csémy, L. (2013): The use of tobacco and alcohol in the Czech Republic 2012. Prague: National Institute of Public Health.
5) Zákon č. 65/2017. Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student v úvodu své obhajoby komisi představil svou práci, její hlavní cíle i použité metody. Student provedl dotazníkové šetření, který byl distribuován do podniků elektronickou formou, následně osobně. Získáno bylo 185 vyplněných dotazníků, poté proběhla analýza dat. Dále se student zaměřil na hlavní výsledky své práce. Provozovatelé nepozorovali žádnou změnu po zavedení protikuřáckého zákona.
V reakci na posudky vedoucího a oponenta práce se student zaměřil na:
- vznik soukromých klubů
- skutečnosti, které ovlivňují výši tržeb podniků, kromě protikuřáckého zákona
V diskusi:
- nebyly žádné dotazy.