Cílem magisterské diplomové práce je sledovat vývoj kulturních plodin v kontextu evropské a čínské historie, se zohledněním jeho agrikulturně-gastronomického významu a užití. Zároveň se snažíme popsat historii těchto plodin a objasnit jejich původ a aktualizovat tak doposud obecně přijímané informace. Sledovanými subjekty je pro Evropu Brassica oleracea var. capitata (a jiné variety), pro Čínu pak Brassica rapa var. chinensis, sekundárně Brassica rapa var. rapa a Raphanus sativus.
Výsledkem práce by měla být kritická analýza primárních pramenů a popis cest jednotlivých druhů zelí napříč zeměmi a implikace z těchto skutečnosti vycházející.
Práce se dělí na dvě fáze: a) shromáždění primárních (a druhotně sekundárních) zdrojů pro evropský kontext a jejich analýza a b) shromáždění primárních zdrojů pro čínský kontext a jejich kritická analýza. Výstupem těchto dvou částí je souhrnný popis.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis is to observe the evolution of cultural plants, both in European and Chinese historical perspective respectively, paying special attention to their agricultural and gastronomic potential, as well as their utilization.
Simultaneously, our aim is to describe the history of plants, explicate their origin and update generally accepted facts surrounding them. The subject of our scrutiny is Brassica oleracea var. capitata (and other varieties) for Europe, and Brassica rapa var. chinensis for China, secondarily Brassica rapa var. rapa and Raphanus sativus.
The outcome of this research is a primary source critical analysis, description of respective plants' journey throughout history and countries and further implications arising from such findings.
This work is split into two parts: a) assembling of primary (and secondary) sources for Europe and their subsequent analysis, b) assembling primary sources for China and their critical analysis. The results of these analyses are descriptive in nature.
Klíčová slova
kulturní artefakty, zelí, etymologie, stará čínština, Brassica oleracea, Brassica rapa
Klíčová slova v angličtině
cultural artefacts, cabbage, Etymology, Old Chinese, Brassica oleracea, Brassica rapa
Rozsah průvodní práce
109 s. (161 801 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem magisterské diplomové práce je sledovat vývoj kulturních plodin v kontextu evropské a čínské historie, se zohledněním jeho agrikulturně-gastronomického významu a užití. Zároveň se snažíme popsat historii těchto plodin a objasnit jejich původ a aktualizovat tak doposud obecně přijímané informace. Sledovanými subjekty je pro Evropu Brassica oleracea var. capitata (a jiné variety), pro Čínu pak Brassica rapa var. chinensis, sekundárně Brassica rapa var. rapa a Raphanus sativus.
Výsledkem práce by měla být kritická analýza primárních pramenů a popis cest jednotlivých druhů zelí napříč zeměmi a implikace z těchto skutečnosti vycházející.
Práce se dělí na dvě fáze: a) shromáždění primárních (a druhotně sekundárních) zdrojů pro evropský kontext a jejich analýza a b) shromáždění primárních zdrojů pro čínský kontext a jejich kritická analýza. Výstupem těchto dvou částí je souhrnný popis.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis is to observe the evolution of cultural plants, both in European and Chinese historical perspective respectively, paying special attention to their agricultural and gastronomic potential, as well as their utilization.
Simultaneously, our aim is to describe the history of plants, explicate their origin and update generally accepted facts surrounding them. The subject of our scrutiny is Brassica oleracea var. capitata (and other varieties) for Europe, and Brassica rapa var. chinensis for China, secondarily Brassica rapa var. rapa and Raphanus sativus.
The outcome of this research is a primary source critical analysis, description of respective plants' journey throughout history and countries and further implications arising from such findings.
This work is split into two parts: a) assembling of primary (and secondary) sources for Europe and their subsequent analysis, b) assembling primary sources for China and their critical analysis. The results of these analyses are descriptive in nature.
Klíčová slova
kulturní artefakty, zelí, etymologie, stará čínština, Brassica oleracea, Brassica rapa
Klíčová slova v angličtině
cultural artefacts, cabbage, Etymology, Old Chinese, Brassica oleracea, Brassica rapa
Zásady pro vypracování
Cílem magisterské diplomové práce je skrze kulturní artefakt v podobě oběma kulturami hojně využívaných plodin, jmenovitě zelí a celé čeledi Brassica, vymezit trendy a pomocí porovnání metod pěstování, využití, způsobu uskladnění a zpracování především v gastronomii v obou zemích tak najít průnik, anebo naopak odlišnost mezi českou a čínskou kulturou.
Nedílnou součástí výzkumu bude snaha vymezit trendy, s důrazem na synchronní přístup, avšak bez opomenutí diachronních poznatků. Jako sekundární cíl si práce klade kulturně vymezit a identifikovat v českém prostředí různorodé plodiny čeledi Brassica a to porovnáním užitých názvů v překladu.
Zásady pro vypracování
Cílem magisterské diplomové práce je skrze kulturní artefakt v podobě oběma kulturami hojně využívaných plodin, jmenovitě zelí a celé čeledi Brassica, vymezit trendy a pomocí porovnání metod pěstování, využití, způsobu uskladnění a zpracování především v gastronomii v obou zemích tak najít průnik, anebo naopak odlišnost mezi českou a čínskou kulturou.
Nedílnou součástí výzkumu bude snaha vymezit trendy, s důrazem na synchronní přístup, avšak bez opomenutí diachronních poznatků. Jako sekundární cíl si práce klade kulturně vymezit a identifikovat v českém prostředí různorodé plodiny čeledi Brassica a to porovnáním užitých názvů v překladu.
Seznam doporučené literatury
ANDERSON, Eugene N. The Food of China. New Haven: Yale University Press, 1988. ISBN 0300047398.
BALAŠTÍK, Jaroslav. Konzervování v domácnosti: [návody k přípravě a uchování zdravých výrobků ze zahrady]. Velehrad: Ottobre 12, c2001. ISBN 80-86524-32-9.
BARTOŠ, Jaroslav et al. Výrobní systém zeleniny - zelí. Olomouc: VHJ Sempra, 1987. 67 s.
BECHYNĚ, Miroslav. Mezidruhové křížení rodu Brassica. 1. vyd. Praha: Editpress, 1991. 62 s. ISBN 80-213-0112-0.
BENÍŠEK, František. Zelí zdravě a chutně: 300 receptů. Letov: František Beníšek, 2006. ISBN 80-903691-2-x.
CHANG, K. C. Food in Chinese Culture. New Haven: Yale University Press. 1977. ISBN 0-300-01938-6.
Chinese cabbage breeding. Shanhua, Tainan, Taiwan: Asian Vegetable Research & Development Center, 1985. s. 3-18.
FU, Pei Mei. Pei Mei's Chinese Cook Book Volume 1. Hong Kong: Chinese Cooking Institute, 1969. 400 s.
HANZLÍK, Josef. Zelí na 140 způsobů. Liberec: GEN, 2002. ISBN 80-86681-02-5.
HEJZLAROVÁ, Taj-ťün. Originální čínská vegetariánská kuchařka: 150 receptů. Praha: Olympia, 1998. ISBN 80-7033-516-5.
HEŘMANOVÁ, Zdenka. 123 čínských receptů v české kuchyni. Martin: Osveta, 1990.
HEŘMANOVÁ, Zdenka. Čínské jídlo na českém stole: O čínské kuchyni a 150 receptů, které snadno uvaříme. Praha: Svět v obrazech, 1991. ISBN 80-85379-02-3.
HOVADÍK, Alois. Pokyny pro skladování zelí. 1. vyd. Olomouc: Výzkumný a šlechtitelský ústav zelinářský, 1980. 13 s. Zahradnické aktuality; Čís. 42.
JELÍNKOVÁ, Eva. Některé problémy pěstování čínského zelí: Brassica pekinensis (Lour.) Rupr., Brassica chinesis Juslen, Brassica narinosa L.H. Bailey. Praha: [s.n.], 1966. 167 l.
KLÍMA, Michael Dobromil. Nová čínská kuchyně. Praha: Grada, 2002. ISBN 80-247-0176-6.
KOCOUREK, František, Martin KOUDELA, Miroslav JURSÍK, Jaroslav ROD, Kamil HOLÝ a Kateřina KOVAŘÍKOVÁ. Technologie pěstování a ochrany zelí a květáku v systému integrované produkce: uplatněná technologie. 2016. Praha: Výzkumný ústav rostlinné výroby, 2016. ISBN 978-80-7427-213-4.
KOPTA, Tomáš. Hodnocení netradičních druhů zeleniny (čínské brokolice a asijské ředkve) v podmínkách ČR = Evaluation of non-traditional vegetable species (Chinese broccoli and Asian redish) under condition of the Czech Republic: původní vědecká práce. Vyd. 1. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2012. 50 s. Folia Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis: edition of original papers and monographs = Folia Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně: edice původních vědeckých prací a monografií, roč. 5, 2012, č. 1. ISBN 978-80-7375-636-9.
KOPŠ, Jaroslav. Zelí, jeho pěstění v zahradě i na poli: Návod k pěstování zelí, jeho přezimování, nakládání kyselého zelí a pěstování zelného semene. Roudnice: nákl. vlast., 1920. 16 s.
Kysané zelí: předběžná zpráva o komplexním výzkumu zelí. Olomouc: Výzkumný ústav zelinářský, [1956]. 62 s., [12] s. obr. příl., tab.
LORENZ-LADENER, Claudia. Nakládáme zeleninu: zdravě, rychle, chutně - pomocí mléčného kvašení. Přeložila Magdaléna POMIKÁLKOVÁ. Praha: Grada Publishing, 2016. ISBN 978-80-247-5785-8.
MALÝ, Ivan. Pěstujeme květák, zelí a další košťálové zeleniny. 1. vyd. Praha: Grada, 2003. 87 s. Česká zahrada; 39. ISBN 80-247-0409-9.
MELIŠ, Emanuel Antonín. Zelařství a jeho výnosnosť: návod k pěstování, uschování a zužitkování hlávkového zelí. Pardubice: F. & V. Hoblík, 1883. 64 s.
MORAVEC, Jiří, ed. Čínské zelí; Salátová čekanka: [Určeno] pro kluby členů Čs. zeměd. a les. společ. a pro zeměd. poradny. 1. vyd. Praha: SZN, 1960. 7, [1] s. Metodiky pro zavádění výsledků výzkumu do praxe;
Seznam doporučené literatury
ANDERSON, Eugene N. The Food of China. New Haven: Yale University Press, 1988. ISBN 0300047398.
BALAŠTÍK, Jaroslav. Konzervování v domácnosti: [návody k přípravě a uchování zdravých výrobků ze zahrady]. Velehrad: Ottobre 12, c2001. ISBN 80-86524-32-9.
BARTOŠ, Jaroslav et al. Výrobní systém zeleniny - zelí. Olomouc: VHJ Sempra, 1987. 67 s.
BECHYNĚ, Miroslav. Mezidruhové křížení rodu Brassica. 1. vyd. Praha: Editpress, 1991. 62 s. ISBN 80-213-0112-0.
BENÍŠEK, František. Zelí zdravě a chutně: 300 receptů. Letov: František Beníšek, 2006. ISBN 80-903691-2-x.
CHANG, K. C. Food in Chinese Culture. New Haven: Yale University Press. 1977. ISBN 0-300-01938-6.
Chinese cabbage breeding. Shanhua, Tainan, Taiwan: Asian Vegetable Research & Development Center, 1985. s. 3-18.
FU, Pei Mei. Pei Mei's Chinese Cook Book Volume 1. Hong Kong: Chinese Cooking Institute, 1969. 400 s.
HANZLÍK, Josef. Zelí na 140 způsobů. Liberec: GEN, 2002. ISBN 80-86681-02-5.
HEJZLAROVÁ, Taj-ťün. Originální čínská vegetariánská kuchařka: 150 receptů. Praha: Olympia, 1998. ISBN 80-7033-516-5.
HEŘMANOVÁ, Zdenka. 123 čínských receptů v české kuchyni. Martin: Osveta, 1990.
HEŘMANOVÁ, Zdenka. Čínské jídlo na českém stole: O čínské kuchyni a 150 receptů, které snadno uvaříme. Praha: Svět v obrazech, 1991. ISBN 80-85379-02-3.
HOVADÍK, Alois. Pokyny pro skladování zelí. 1. vyd. Olomouc: Výzkumný a šlechtitelský ústav zelinářský, 1980. 13 s. Zahradnické aktuality; Čís. 42.
JELÍNKOVÁ, Eva. Některé problémy pěstování čínského zelí: Brassica pekinensis (Lour.) Rupr., Brassica chinesis Juslen, Brassica narinosa L.H. Bailey. Praha: [s.n.], 1966. 167 l.
KLÍMA, Michael Dobromil. Nová čínská kuchyně. Praha: Grada, 2002. ISBN 80-247-0176-6.
KOCOUREK, František, Martin KOUDELA, Miroslav JURSÍK, Jaroslav ROD, Kamil HOLÝ a Kateřina KOVAŘÍKOVÁ. Technologie pěstování a ochrany zelí a květáku v systému integrované produkce: uplatněná technologie. 2016. Praha: Výzkumný ústav rostlinné výroby, 2016. ISBN 978-80-7427-213-4.
KOPTA, Tomáš. Hodnocení netradičních druhů zeleniny (čínské brokolice a asijské ředkve) v podmínkách ČR = Evaluation of non-traditional vegetable species (Chinese broccoli and Asian redish) under condition of the Czech Republic: původní vědecká práce. Vyd. 1. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2012. 50 s. Folia Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis: edition of original papers and monographs = Folia Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně: edice původních vědeckých prací a monografií, roč. 5, 2012, č. 1. ISBN 978-80-7375-636-9.
KOPŠ, Jaroslav. Zelí, jeho pěstění v zahradě i na poli: Návod k pěstování zelí, jeho přezimování, nakládání kyselého zelí a pěstování zelného semene. Roudnice: nákl. vlast., 1920. 16 s.
Kysané zelí: předběžná zpráva o komplexním výzkumu zelí. Olomouc: Výzkumný ústav zelinářský, [1956]. 62 s., [12] s. obr. příl., tab.
LORENZ-LADENER, Claudia. Nakládáme zeleninu: zdravě, rychle, chutně - pomocí mléčného kvašení. Přeložila Magdaléna POMIKÁLKOVÁ. Praha: Grada Publishing, 2016. ISBN 978-80-247-5785-8.
MALÝ, Ivan. Pěstujeme květák, zelí a další košťálové zeleniny. 1. vyd. Praha: Grada, 2003. 87 s. Česká zahrada; 39. ISBN 80-247-0409-9.
MELIŠ, Emanuel Antonín. Zelařství a jeho výnosnosť: návod k pěstování, uschování a zužitkování hlávkového zelí. Pardubice: F. & V. Hoblík, 1883. 64 s.
MORAVEC, Jiří, ed. Čínské zelí; Salátová čekanka: [Určeno] pro kluby členů Čs. zeměd. a les. společ. a pro zeměd. poradny. 1. vyd. Praha: SZN, 1960. 7, [1] s. Metodiky pro zavádění výsledků výzkumu do praxe;