Přírodní polyfenolické látky, mezi které se řadí anthokyany, jsou pro lidský organismus nepostra-datelné antioxidanty. Antioxidanty pomáhají chrá-nit organismus před volnými radikály. Anthokyany patří mezi cizorodé látky, a proto mohou být metabolizovány biotransformačními enzymy, cytochromy P450.
Cílem této bakalářské práce je studium aktivity jaterních cytochromů P450 u potkanů krmených pšenicemi obohacenými o anthokyany. Analýzou těchto enzymů pomocí specifických substrátů a HPLC nebylo zjištěno významné ovlivnění aktivity anthokyany. Produkce pečiva z pšenic obohacených o anthokyany by mohla být vhodnou cestou, jak doplnit antioxidanty a chránit tak organismus před oxidačním stresem.
Anotace v angličtině
Anthocyanins, natural polyphenolic products, are irreplaceable antioxidants for human body. Antioxidants help to protect organism against reac-tive oxygen species. Anthocyanins are xenobiotics for our body, so they can be metabolized by biotransformation enzymes-cytochromes P450. The aim of this bachelor thesis is to study the activity of the liver cytochromes P450. These cytochromes are obtained from rats which were fed with wheat enriched with anthocyanins. Analysis of the properties of these enzymes with specific substrates (using the HPLC) reveal no significant influence of anthocyanins on cytochrome P450 activity. The baking of bread from wheats containing anthocyanins could be a good choice to supply the antioxidants to the man, which may protect the organism against oxidative stress.
Klíčová slova
Cytochromy P450, polyfenoly, anthokyany, HPLC
Klíčová slova v angličtině
Cytochromes P450, polyphenols, anthocyanins, HPLC
Rozsah průvodní práce
55
Jazyk
CZ
Anotace
Přírodní polyfenolické látky, mezi které se řadí anthokyany, jsou pro lidský organismus nepostra-datelné antioxidanty. Antioxidanty pomáhají chrá-nit organismus před volnými radikály. Anthokyany patří mezi cizorodé látky, a proto mohou být metabolizovány biotransformačními enzymy, cytochromy P450.
Cílem této bakalářské práce je studium aktivity jaterních cytochromů P450 u potkanů krmených pšenicemi obohacenými o anthokyany. Analýzou těchto enzymů pomocí specifických substrátů a HPLC nebylo zjištěno významné ovlivnění aktivity anthokyany. Produkce pečiva z pšenic obohacených o anthokyany by mohla být vhodnou cestou, jak doplnit antioxidanty a chránit tak organismus před oxidačním stresem.
Anotace v angličtině
Anthocyanins, natural polyphenolic products, are irreplaceable antioxidants for human body. Antioxidants help to protect organism against reac-tive oxygen species. Anthocyanins are xenobiotics for our body, so they can be metabolized by biotransformation enzymes-cytochromes P450. The aim of this bachelor thesis is to study the activity of the liver cytochromes P450. These cytochromes are obtained from rats which were fed with wheat enriched with anthocyanins. Analysis of the properties of these enzymes with specific substrates (using the HPLC) reveal no significant influence of anthocyanins on cytochrome P450 activity. The baking of bread from wheats containing anthocyanins could be a good choice to supply the antioxidants to the man, which may protect the organism against oxidative stress.
Klíčová slova
Cytochromy P450, polyfenoly, anthokyany, HPLC
Klíčová slova v angličtině
Cytochromes P450, polyphenols, anthocyanins, HPLC
Zásady pro vypracování
Seznámení s řešenou problematikou, osvojení metod pro měření aktivity enzymů, získání praktických dovedností pro vypracování experimentální části bakalářské práce. Provedení vlastních experimentů zaměřených na měření aktivity cytochromů P450, zpracování a zaznamenání naměřených dat. Písemné zpracování teoretického úvodu a praktické části bakalářské práce.
Zásady pro vypracování
Seznámení s řešenou problematikou, osvojení metod pro měření aktivity enzymů, získání praktických dovedností pro vypracování experimentální části bakalářské práce. Provedení vlastních experimentů zaměřených na měření aktivity cytochromů P450, zpracování a zaznamenání naměřených dat. Písemné zpracování teoretického úvodu a praktické části bakalářské práce.
Seznam doporučené literatury
Denise R. Ferrier, Richard A. Harvey: Lippincott Illustrated Reviews: Biochemistry, , 6th Edition,, Philadelphia : Wolters Kluwer Health : Lippincott Williams & Wilkins, 2014
Anzenbacher P., Anzenbacherová E., Cytochromes P450 and metabolism of xenobiotics, Cellular and Molecular Life Sciences 58:737-747 (2001).
Stiborová M., Hudeček J., Hodek P., Frei E. Význam cytochromů P450 pro lidské zdraví. Chem. Listy 93: 229-237, (1999).
Guengerich F. P. Cytochrome P450s and other enzymes in drug metabolism and toxicity.The AAPS Journal 8 (1): E101-E111 (2006).
Tomankova V, Vlckova A, Anzenbacher P, Bachleda P, Anzenbacherova E. Užívání přípravků ze zlatobýlu obecného (Solidago virgaurea) neovlivňuje metabolizmus současně podávaných léčiv. Klin Farmakol Farm 30(1): 5-10, (2016).
Seznam doporučené literatury
Denise R. Ferrier, Richard A. Harvey: Lippincott Illustrated Reviews: Biochemistry, , 6th Edition,, Philadelphia : Wolters Kluwer Health : Lippincott Williams & Wilkins, 2014
Anzenbacher P., Anzenbacherová E., Cytochromes P450 and metabolism of xenobiotics, Cellular and Molecular Life Sciences 58:737-747 (2001).
Stiborová M., Hudeček J., Hodek P., Frei E. Význam cytochromů P450 pro lidské zdraví. Chem. Listy 93: 229-237, (1999).
Guengerich F. P. Cytochrome P450s and other enzymes in drug metabolism and toxicity.The AAPS Journal 8 (1): E101-E111 (2006).
Tomankova V, Vlckova A, Anzenbacher P, Bachleda P, Anzenbacherova E. Užívání přípravků ze zlatobýlu obecného (Solidago virgaurea) neovlivňuje metabolizmus současně podávaných léčiv. Klin Farmakol Farm 30(1): 5-10, (2016).
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
V úvodní části obhajoby studentka Tereza Moučková seznámila komisi s hlavními částmi a výsledky své závěrečné práce: "Vliv přírodních polyfenolických látek na jaterní biotransformační enzymy "
Následovalo přečtení posudku vedoucí práce prof. Anzenbacherové (v zastoupení) a poté oponentky Dr. Jourové.
V průběhu obhajoby studentka reagovala na následující připomínky a dotazy oponenta:
1. Jak jsou zvolené experimentální koncentrace anthokyanů relevantní pro člověka? Je možné takové množství běžně zkonzumovat? A je nutné se bát možných lékových interakcí při současném užívání léků, popř. doplňků stravy.
2. Jaký je váš názor na běžné užívání pečiva obohaceného o anthokyany a jeho možné výhody pro zdraví člověka (antioxidační rovnováha, posílení imunity)?
3. Z dosažených výsledků vyplývá, že k nejvýraznější inhibici došlo v případě CYP2B - která léčiva jsou metabolizována tímto enzymem u člověka (a na které je tedy třeba si dát případně pozor při konzumaci pšenic obohacených anthokyany)?
Další dotazy z řad členů komise a auditoria:
Doc. Urban - s těmito lékovými interakcemi jsou spojovány grapefruitové šťávy. Víte něco o těchto interakcích?
Prof. Hlaváč - smyslem této práce bylo, že když budete podávat anthokyany do těla tímto způsobem, že nebudou ovlivňovat procesy v buňkách. Jak to souvisí s biodostupností těchto látek? Je biodostupnost zaručena, je to známo? Slide 13 - někde máte uvedenou poměrně velkou směrodatnou odchylku, dokážete vysvětlit, v čem byl problém? V Bc. práci nesedí obsah se skutečným obsahem.
Doc. Soural - zkuste mi prosím nějak vysvětlit výběr léčiv. Je v literatuře známo, zda anthokyany negativně ovlivňují dané reakce? Jaké jsou další přírodní zdroje anthokyanů? Proč se pro porovnání volí právě borůvky? Podle čeho volíte při detekci vlnové délky?
Všechny dotazy položené oponentkou i členy komise studentka uspokojivě zodpověděla.
Práce byla hodnocena známkou: A