Jídlo a jazyk patří mezi lidské kulturní univerzálie. Tato diplomová práce se zabývá tím, jak lingvistika pracuje s tématy týkajícími se otázek jídla a gastronomie. V jednotlivých kapitolách představuje přístupy různých odvětví lingvistiky k různým oblastem diskurzu jídla. Zmíněny jsou zde články a díla z rozličných oblastí lingvistiky včetně strukturální jazykovědy, sociolingvistiky, komputační lingvistiky, lexikologie, lingvistiky diachronní, kognitivní lingvistiky, nebo kritické analýzy diskurzu. Z oblastí diskurzu jídla je v popisovaných publikacích pracováno s recepty, jídelními lístky restaurací, zákaznickými recenzemi restaurací, časopisy o stravování, nebo také s relativně novým žánrem food blogů. Vzhledem k tomu, že v českém lingvistickém prostředí není této tématice věnováno příliš pozornosti, je většina popisovaných děl v anglickém jazyce. Pojímání tématiky jídla v české lingvistice je pak věnována samostatná kapitola.
Anotace v angličtině
Food and language count among human cultural universals. This theses examines the topic of how linguistics approaches the problematics of food and gastronomy. Various stances on various areas of food discourse in diverse fields of linguistics are introduced in the individual chapters. Articles and works from numerous fields of linguistics are mentioned in the thesis. These include structural linguistics, sociolinguistics, computational linguistics, lexicology, cognitive linguistics, diachronic linguistics and critical discourse analysis. From the area of food discourse, this thesis deals with recipes, restaurant menus, customer restaurant reviews, food and gastronomy magazines and also with the comparatively new genre of food blogs. Since the topic of food does not attract too much attention in Czech linguistics, most of the works described are written in English. The topic of food in Czech linguistics is dealt with in a separate chapter.
Klíčová slova
lingvistika, jídlo, gastronomie
Klíčová slova v angličtině
linguistics, food, gastronomy
Rozsah průvodní práce
84 stran
Jazyk
CZ
Anotace
Jídlo a jazyk patří mezi lidské kulturní univerzálie. Tato diplomová práce se zabývá tím, jak lingvistika pracuje s tématy týkajícími se otázek jídla a gastronomie. V jednotlivých kapitolách představuje přístupy různých odvětví lingvistiky k různým oblastem diskurzu jídla. Zmíněny jsou zde články a díla z rozličných oblastí lingvistiky včetně strukturální jazykovědy, sociolingvistiky, komputační lingvistiky, lexikologie, lingvistiky diachronní, kognitivní lingvistiky, nebo kritické analýzy diskurzu. Z oblastí diskurzu jídla je v popisovaných publikacích pracováno s recepty, jídelními lístky restaurací, zákaznickými recenzemi restaurací, časopisy o stravování, nebo také s relativně novým žánrem food blogů. Vzhledem k tomu, že v českém lingvistickém prostředí není této tématice věnováno příliš pozornosti, je většina popisovaných děl v anglickém jazyce. Pojímání tématiky jídla v české lingvistice je pak věnována samostatná kapitola.
Anotace v angličtině
Food and language count among human cultural universals. This theses examines the topic of how linguistics approaches the problematics of food and gastronomy. Various stances on various areas of food discourse in diverse fields of linguistics are introduced in the individual chapters. Articles and works from numerous fields of linguistics are mentioned in the thesis. These include structural linguistics, sociolinguistics, computational linguistics, lexicology, cognitive linguistics, diachronic linguistics and critical discourse analysis. From the area of food discourse, this thesis deals with recipes, restaurant menus, customer restaurant reviews, food and gastronomy magazines and also with the comparatively new genre of food blogs. Since the topic of food does not attract too much attention in Czech linguistics, most of the works described are written in English. The topic of food in Czech linguistics is dealt with in a separate chapter.
Klíčová slova
lingvistika, jídlo, gastronomie
Klíčová slova v angličtině
linguistics, food, gastronomy
Zásady pro vypracování
Práce popisuje, jak jednotlivá odvětví lingvistiky zacházejí s tématy jídla a gastronomie. Jsou zde popsány přístupy k této tématice z hlediska lexikologie, sociolingvistiky, kognitivní lingvistiky, komputační lingvistiky, nebo kritické analýzy diskurzu. Jedna kapitola je pak věnována výskytu tohoto tématu v českém lingvistickém prostředí.
Zásady pro vypracování
Práce popisuje, jak jednotlivá odvětví lingvistiky zacházejí s tématy jídla a gastronomie. Jsou zde popsány přístupy k této tématice z hlediska lexikologie, sociolingvistiky, kognitivní lingvistiky, komputační lingvistiky, nebo kritické analýzy diskurzu. Jedna kapitola je pak věnována výskytu tohoto tématu v českém lingvistickém prostředí.
Seznam doporučené literatury
Gerhardt, Cornelia, Maximiliane Frobenius, and Susanne Hucklenbroich-Ley. Culinary Linguistics: The Chef's Special. Amsterdam: John Benjamins Publishing Company, 2013.
Jurafsky, Dan. The Language of Food: A Linguist Reads the Menu. New York: W.W. Norton & Company, 2014.
Lakoff, George, Mark Johnson, and Mirek Čejka. Metafory, Kterými žijeme. Brno: Host, 2002.
Lévi-Strauss, Claude. Mythologica 3: Původ Stolničení. Praha: Argo, 2007.
Seznam doporučené literatury
Gerhardt, Cornelia, Maximiliane Frobenius, and Susanne Hucklenbroich-Ley. Culinary Linguistics: The Chef's Special. Amsterdam: John Benjamins Publishing Company, 2013.
Jurafsky, Dan. The Language of Food: A Linguist Reads the Menu. New York: W.W. Norton & Company, 2014.
Lakoff, George, Mark Johnson, and Mirek Čejka. Metafory, Kterými žijeme. Brno: Host, 2002.
Lévi-Strauss, Claude. Mythologica 3: Původ Stolničení. Praha: Argo, 2007.