|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KBC / MBC
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KBC
/
MBC
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Cvičení z mikrobiologie
|
Způsob zakončení
|
Zápočet
|
Způsob zakončení
|
Zápočet
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
4
Kred.
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Rozsah hodin
|
Cvičení
4
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Počítán do průměru
|
NE
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Letní semestr
|
37 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
NE
|
Zimní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
nestanoveno
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
S|N |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ano
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
S|N |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Cílem předmětu je seznámení studentů se základními principy práce s mikroorganismy v laboratorních podmínkách. Během cvičení jsou na praktických příkladech procvičeny základní principy mikrobiologie a je ukázán význam mikroorganismů v přírodě a v každodenním životě.
|
Požadavky na studenta
|
Podmínkou pro získání zápočtu je 100%-ní účast na cvičení (možnost nahrazení do 2 absencí ze závažných důvodů), splnění všech experimentálních úloh, odevzdání správně vypracovaných protokolů, splnění bodového hodnocení testů a protokolů.
|
Obsah
|
Úvod, organizace cvičení, bezpečnost práce. Příprava živných médií, sterilizace, desinfekce. Mikroorganismy v prostředí, hodnocení morfologických vlastností mikroorganismů na pevných půdách, charakteristika růstu v bujonu. Očkování a izolace mikroorganismů (aseptická technika, křížový roztěr, diluční technika). Stanovení počtu mikroorganismů (kultivační, mikroskopické). Vliv různých faktorů na růst mikroorganismů. Bakteriální rezistence vůči antibiotikům podmíněná přítomností plazmidové DNA. Fyzikální a chemické metody kontroly mikrobiálního růstu (vliv UV záření, desinfekčních prostředků, testování citlivosti k antibiotikům difúzní metodou, průkaz bakterií štěpících ß-laktamová antibiotika a testování citlivosti vůči těmto antibiotikům diluční metodou). Mikroskopické pozorování mikroorganismů, využití různých barvicích technik. Základy identifikace bakterií: biochemické identifikační testy. Rychlá enzymatická identifikace enterobakterií a druhová identifikace stafylokoků. Mikroorganismy v půdě: průkaz a izolace vybraných půdních mikroorganismů. Bakterie ve vodě: základní mikrobiologický rozbor pitné vody. Mikroorganismy v potravinách: bakterie v jogurtu, základní rozbor masa. Kultivace anaerobů z jogurtu, masa a vody. Eukaryotické mikroorganismy: základní charakteristika kvasinek a vláknitých hub.
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
|
Časová náročnost
|
Všechny formy studia
|
Aktivity
|
Časová náročnost aktivity [h]
|
Domácí příprava na výuku
|
30
|
Účast na výuce
|
52
|
Příprava na zápočet
|
30
|
Celkem
|
112
|
|
Předpoklady - další informace k podmíněnosti studia předmětu |
Pro studenty 2. ročníku studijního programu Biochemie.
|
Získané způsobilosti |
Schopnost aplikace základních mikrobiologických postupů a metod.
|
Vyučovací metody |
- Pozorování
- Demonstrace
- Laborování
|
Hodnotící metody |
- Analýza výkonů studenta
- Systematické pozorování studenta
|
|
|
|