Hospody jsou ve společnosti vnímány jako lidová zařízení s typickým neuhlazeným a neformálním, ale za to klidným prostředím. I z tohoto důvodu jsou mnohdy tato pohostinská zařízení považována za místa, kde se odehrávají sociální i ekonomické interakce mezi jednotlivci, ale i mezi skupinami. Cílem této diplomové práce je analyzovat postavení těchto pohostinských zařízení ve společnosti z pohledu jejich provozovatelů a návštěvníků, a to na území Olomouckého kraje. V rámci analýzy se autor zaměřil na pozorování rozdílů postavení pohostinských zařízení mezi venkovským a městským prostředím. Důraz byl ale také kladen na rozdíly vnímaní pohostinských zařízení před zavedením a po zavedení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek neboli tzv. protikuřáckého zákona. Vzhledem k současné situaci v rámci pandemie virového onemocnění covid-19, se autor zaměřil také na vnímání pohostinských zařízení v době pandemie. Stěžejní základ práce tvoří data z dotazníkového šetření, provedené autorem práce mezi návštěvníky a provozovateli pohostinských zařízení, o která se práce opírá.
Anotace v angličtině
Public houses are considered folk facilities with a typical urban and informal but calm place. They are therefore reputed to be places, where social and economic interactions between either individuals or groups take place. The aim of this diploma thesis is to analyze a social status of these hospitalities from the point of view of visitors and also of managers in the territory of the Olomouc district. Within the analysis, the author of this diploma thesis focused on observing differences between the rural and urban environment concerning its social status. Moreover, focus was given to differences of viewing of hospitalities before and after the introduction of the Act no. 65/2017 Coll., on the protection of health against harmful effects of addictive substances, equivalent to the Anti-smoking Act. In the light of the current situation concerning a pandemic virulent disease COVID-19, the author also gave the attention to the viewing of hospitalities during the pandemic. The bases of the diploma thesis are created by an interview survey, which was done by the author of the diploma thesis and by managers of the hospitalities, the diploma thesis shall be based on the survey.
Klíčová slova
prostorová analýza, případová studie, pohostinská zařízení, společnost, Olomoucký kraj
Klíčová slova v angličtině
spatial analysis, case study, hospitalities, society, Olomoucký kraj
Rozsah průvodní práce
94 stran, 2 vázané přílohy
Jazyk
CZ
Anotace
Hospody jsou ve společnosti vnímány jako lidová zařízení s typickým neuhlazeným a neformálním, ale za to klidným prostředím. I z tohoto důvodu jsou mnohdy tato pohostinská zařízení považována za místa, kde se odehrávají sociální i ekonomické interakce mezi jednotlivci, ale i mezi skupinami. Cílem této diplomové práce je analyzovat postavení těchto pohostinských zařízení ve společnosti z pohledu jejich provozovatelů a návštěvníků, a to na území Olomouckého kraje. V rámci analýzy se autor zaměřil na pozorování rozdílů postavení pohostinských zařízení mezi venkovským a městským prostředím. Důraz byl ale také kladen na rozdíly vnímaní pohostinských zařízení před zavedením a po zavedení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek neboli tzv. protikuřáckého zákona. Vzhledem k současné situaci v rámci pandemie virového onemocnění covid-19, se autor zaměřil také na vnímání pohostinských zařízení v době pandemie. Stěžejní základ práce tvoří data z dotazníkového šetření, provedené autorem práce mezi návštěvníky a provozovateli pohostinských zařízení, o která se práce opírá.
Anotace v angličtině
Public houses are considered folk facilities with a typical urban and informal but calm place. They are therefore reputed to be places, where social and economic interactions between either individuals or groups take place. The aim of this diploma thesis is to analyze a social status of these hospitalities from the point of view of visitors and also of managers in the territory of the Olomouc district. Within the analysis, the author of this diploma thesis focused on observing differences between the rural and urban environment concerning its social status. Moreover, focus was given to differences of viewing of hospitalities before and after the introduction of the Act no. 65/2017 Coll., on the protection of health against harmful effects of addictive substances, equivalent to the Anti-smoking Act. In the light of the current situation concerning a pandemic virulent disease COVID-19, the author also gave the attention to the viewing of hospitalities during the pandemic. The bases of the diploma thesis are created by an interview survey, which was done by the author of the diploma thesis and by managers of the hospitalities, the diploma thesis shall be based on the survey.
Klíčová slova
prostorová analýza, případová studie, pohostinská zařízení, společnost, Olomoucký kraj
Klíčová slova v angličtině
spatial analysis, case study, hospitalities, society, Olomoucký kraj
Zásady pro vypracování
Diplomová práce se zaměřuje na roli/funkce hospod. Tento druh restauračního zařízení patří mezi tradiční prvky kultury v České republice. V souvislosti s přijetím zákona č. 65/2017 sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek (protikuřácký zákon), došlo k částečnému zásahu do soukromé podnikatelské sféry a tím i pojetí hospod ve společnosti. Cílem práce je analyzovat jejich postavení ve společnosti jak z pohledu návštěvníků, tak i provozovatelů. V rámci zpracování bude kladen důraz na rozdíly mezi venkovským a městským prostředím na území vybraného regionu.
Zásady pro vypracování
Diplomová práce se zaměřuje na roli/funkce hospod. Tento druh restauračního zařízení patří mezi tradiční prvky kultury v České republice. V souvislosti s přijetím zákona č. 65/2017 sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek (protikuřácký zákon), došlo k částečnému zásahu do soukromé podnikatelské sféry a tím i pojetí hospod ve společnosti. Cílem práce je analyzovat jejich postavení ve společnosti jak z pohledu návštěvníků, tak i provozovatelů. V rámci zpracování bude kladen důraz na rozdíly mezi venkovským a městským prostředím na území vybraného regionu.
Seznam doporučené literatury
Cabras, I., Mount, M. 2017. Assessing the impact of pubs on community cohesion and wellbeing in the English countryside: A longitudinal study. International Journal of Contemporary Hospitality Management 29 (1): 489-506.
Cabras, I., Reggiani, C. 2010. Village pubs as a social propellant in rural areas: an econometric study. Journal of environmental planning and management 53 (7): 947-962.
Maye, D., Ilbery, B., Kneafsey, M. 2005. Changing places: investigating the cultural terrain of village pubs in south Northamptonshire. Social & Cultural Geography 6 (6): 831-847.
Markham, C. 2011. The role of the public house in sustaining rural communities. In: Social policy association conference: 4.-6. July 2011. Lincoln: University of Lincoln.
Vinopal, J. 2005. Instituce hospody v české společnosti. Naše společnost 3 (1): 31-37
Seznam doporučené literatury
Cabras, I., Mount, M. 2017. Assessing the impact of pubs on community cohesion and wellbeing in the English countryside: A longitudinal study. International Journal of Contemporary Hospitality Management 29 (1): 489-506.
Cabras, I., Reggiani, C. 2010. Village pubs as a social propellant in rural areas: an econometric study. Journal of environmental planning and management 53 (7): 947-962.
Maye, D., Ilbery, B., Kneafsey, M. 2005. Changing places: investigating the cultural terrain of village pubs in south Northamptonshire. Social & Cultural Geography 6 (6): 831-847.
Markham, C. 2011. The role of the public house in sustaining rural communities. In: Social policy association conference: 4.-6. July 2011. Lincoln: University of Lincoln.
Vinopal, J. 2005. Instituce hospody v české společnosti. Naše společnost 3 (1): 31-37
Přílohy volně vložené
1 CD
Přílohy vázané v práci
mapy, grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
V úvodu své obhajoby student komisi představil hlavní cíle své práce a zároveň také hlavní výzkumné otázky. V krátkosti seznámil s hlavními body teoretické části práce, vymezil zásadní klíčové pojmy a zaměřil se na metody zpracování. Dále již hovořil o hlavních výsledních své práce.
V reakci na posudky vedoucího a oponenta práce se student zaměřil na:
- vysvětlení, že se v SO POÚ Moravský Beroun nachází pouze tři pohostinská zařízení - malý počet obyvatel v celém správním obvodu, v malých obcích vůbec tato zařízení nejsou, v Moravském Berouně je asi 3000 obyvatel, tři pohostinská zařízení jsou dostačující.
V diskusi:
- dr. Šimáček - Nenašel jsem v práci surová data ze dvou dotazníkových šetření. Byl by autor ochoten poskytnout vedoucímu práce tato data? - Student: Už jsme domluveni s dr. Fiedorem, že data poskytnu.