Bakalářská práce se zaměřuje na potřeby výživy, stravovací režimy a použití intravenózních vstupů u pacientů s diagnostikovaným onkologickým onemocněním. Je postavena na současných poznatcích získaných v literatuře. Práce se zabývá hodnocením nutričního stavu, vlivy nedostatečné výživy na organismus a významem správné stravy. Dále zkoumá různé stravovací metody, včetně alternativních diet, sippingu, parenterální a enterální výživy, a jejich přínosy pro pacienty s nutričními potřebami. Analyzuje také různé typy centrálních katetrů vhodných pro onkologické pacienty a diskutuje o jejich individuálních výhodách, nevýhodách a potenciálních komplikacích. Teoretické poznatky jak české, tak zahraniční byly dohledány z elektronických recenzovaných studií. Byly použity databáze a dokumenty z EBSCO, PubMed, Google Scholar, Google a FNOL (Fakultní nemocnice olomouc).
Anotace v angličtině
This bachelor's thesis focuses on the nutritional needs, dietary regimes, and the use of intravenous access in patients diagnosed with cancer. It is based on current knowledge obtained from literature. The work addresses the assessment of nutritional status, the impacts of inadequate nutrition on the body, and the importance of proper diet. It further explores various dietary methods, including alternative diets, sipping, parenteral and enteral nutrition, and their benefits for patients with nutritional needs. It also analyzes different types of central catheters suitable for oncological patients and discusses their individual advantages, disadvantages, and potential complications. Theoretical insights, both Czech and international, were sourced from electronic peer-reviewed studies using databases and documents from EBSCO, PubMed, Google Scholar, Google, and FNOL (Olomouc University Hospital).
Klíčová slova
periferně zavedený centrální žilní katetr, PICC, port katetr, ošetřovatelství, všeobecná sestra, onkologičtí pacienti, malnutrice, výživa, diety
Klíčová slova v angličtině
peripherally inserted central catheter, PICC, port catheter, nursing, general nurse, oncology patients, malnutrition, nutrition, diet
Rozsah průvodní práce
36 s. (57 759 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zaměřuje na potřeby výživy, stravovací režimy a použití intravenózních vstupů u pacientů s diagnostikovaným onkologickým onemocněním. Je postavena na současných poznatcích získaných v literatuře. Práce se zabývá hodnocením nutričního stavu, vlivy nedostatečné výživy na organismus a významem správné stravy. Dále zkoumá různé stravovací metody, včetně alternativních diet, sippingu, parenterální a enterální výživy, a jejich přínosy pro pacienty s nutričními potřebami. Analyzuje také různé typy centrálních katetrů vhodných pro onkologické pacienty a diskutuje o jejich individuálních výhodách, nevýhodách a potenciálních komplikacích. Teoretické poznatky jak české, tak zahraniční byly dohledány z elektronických recenzovaných studií. Byly použity databáze a dokumenty z EBSCO, PubMed, Google Scholar, Google a FNOL (Fakultní nemocnice olomouc).
Anotace v angličtině
This bachelor's thesis focuses on the nutritional needs, dietary regimes, and the use of intravenous access in patients diagnosed with cancer. It is based on current knowledge obtained from literature. The work addresses the assessment of nutritional status, the impacts of inadequate nutrition on the body, and the importance of proper diet. It further explores various dietary methods, including alternative diets, sipping, parenteral and enteral nutrition, and their benefits for patients with nutritional needs. It also analyzes different types of central catheters suitable for oncological patients and discusses their individual advantages, disadvantages, and potential complications. Theoretical insights, both Czech and international, were sourced from electronic peer-reviewed studies using databases and documents from EBSCO, PubMed, Google Scholar, Google, and FNOL (Olomouc University Hospital).
Klíčová slova
periferně zavedený centrální žilní katetr, PICC, port katetr, ošetřovatelství, všeobecná sestra, onkologičtí pacienti, malnutrice, výživa, diety
Klíčová slova v angličtině
peripherally inserted central catheter, PICC, port catheter, nursing, general nurse, oncology patients, malnutrition, nutrition, diet
Zásady pro vypracování
1. Volba tématu
2. Rešeršní činnost
3. Analýza dohledaných zdrojů
4. Tvorba přehledové bakalářské práce
5. Konzultace s vedoucím BP
6. Zpracování připomínek vedoucího BP
7. Editace BP
8. Odevzdání BP
Zásady pro vypracování
1. Volba tématu
2. Rešeršní činnost
3. Analýza dohledaných zdrojů
4. Tvorba přehledové bakalářské práce
5. Konzultace s vedoucím BP
6. Zpracování připomínek vedoucího BP
7. Editace BP
8. Odevzdání BP
Seznam doporučené literatury
BOLAYIR, Başak, et al. Validation of nutritional risk screening‐2002 in a hospitalized adult population. Nutrition in Clinical Practice, 2019, 34.2: 297-303.
DUERKSEN, Donald R. et al. Evaluation of nutrition status using the subjective global assessment: malnutrition, cachexia, and sarcopenia. Nutrition in Clinical Practice, 2021, 36.5: 942-956.
MEISNEROVÁ, Eva. Výživa a nádorové onemocnění. Onkologie, 2017, 11.1: 24-28.
SHARMA, Yogesh, et al. Validity of the malnutrition universal screening tool for evaluation of frailty status in older hospitalised patients. Gerontology and Geriatric Medicine, 2022, 8: 23337214221107817.
Seznam doporučené literatury
BOLAYIR, Başak, et al. Validation of nutritional risk screening‐2002 in a hospitalized adult population. Nutrition in Clinical Practice, 2019, 34.2: 297-303.
DUERKSEN, Donald R. et al. Evaluation of nutrition status using the subjective global assessment: malnutrition, cachexia, and sarcopenia. Nutrition in Clinical Practice, 2021, 36.5: 942-956.
MEISNEROVÁ, Eva. Výživa a nádorové onemocnění. Onkologie, 2017, 11.1: 24-28.
SHARMA, Yogesh, et al. Validity of the malnutrition universal screening tool for evaluation of frailty status in older hospitalised patients. Gerontology and Geriatric Medicine, 2022, 8: 23337214221107817.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prezentovala svoji práci a závěry z ní vyplývající. Odpověděla na otázky vedoucího a oponenta práce:
1. Proč je nutriční podpora u onkologických pacientů nutná již před zahájením léčby, i když třeba pacient ještě nehubne?
2. Jaké portfolium byste doporučila pacientovi v rámci doplnění nutriční podpory jako přídavky- mimo ordinace lékaře a co by měl pacient dodržovat?
3. PICC- kdo zavádí a kdo ošetřuje,jak je to s kompetencemi?
Čím Vás práce obohatila, které zahraniční postupy/ informace pro Vás byly překvapivé?
Jakým způsobem je pečováno o výživu onkologických pacientů v ČR?
Je péče o výživu onkologických pacientů a cévní vstupy zakotvena v něktrém ze Standardů ošetřovatelské péče?
V průběhu obhajoby studentka prokázala odborné znalosti na nadstandardní úrovni a velmi dobrou orientaci v dané problematice.