Informace o kvalifikační práci Příspěvek ke studiu vlivu vybraných polních monokultur na teplotu půdy a vzduchu: případová studie v okolí obce Lužice (okres Olomouc)
- Všechny požadované údaje o této VŠKP jsou vyplněny.
Hlavní téma
Příspěvek ke studiu vlivu vybraných polních monokultur na teplotu půdy a vzduchu: případová studie v okolí obce Lužice (okres Olomouc)
Hlavní téma v angličtině
Contribution to the study of the effect of selected monocultures of field crops on soil and air temperature: case study of Lužice surroundings (Olomouc District)
Název dle studenta
Příspěvek ke studiu vlivu vybraných polních monokultur na teplotu půdy a vzduchu: případová studie v okolí obce Lužice (okres Olomouc)
Název dle studenta v angličtině
Contribution to the study of the efect of selected monocultures of field crops on soil and air temperature: case study of Lužice surroundings (Olomouc District)
Bakalářská práce je zaměřena na vliv vybraných polních monokultur na teplotu vzduchu a půdy v okolí obce Lužice (okres Olomouc). Práce se zabývá rozdíly teploty vzduchu, půdy a dalších vybraných veličin zemědělských monokultur. Konkrétně se jednalo o sóju luštinatou, pšenici setou, ječmen obecný, kukuřici setou a brukev řepku. Terénní výzkum byl proveden v období července a září roku 2023 za radiačního rázu počasí na vytipované lokalitě střední Moravy. Na základě naměřených dat byla zjištěna nižší průměrná denní teplota vzduchu a vyšší průměrná denní relativní vlhkost vzduchu nad zkoumanými polními monokulturami než nad travním porostem. Nejvyšší průměrná denní teplota vzduchu byla zjištěna na výzkumném bodě "ječmen" (22,6 °C), nejnižší průměrná denní teplota na výzkumném bodě "sója" (22,2 °C). Nejvyšší průměrná denní teplota půdy byla na výzkumném bodě "sója" (23,1 °C), naopak nejnižší průměrná denní teplota byla zjištěna na výzkumném bodě "pšenice" (16,6 °C). Denní chod teploty půdy byl ovlivněn teplotou, hustotou porostu a z části také vlhkostí půdy. Pro zobecnění získaných poznatků a pro lepší porozumění vlivu studovaných polních monokultur na teplotu vzduchu a půdy je třeba dalších opakovaných a rozšířenějších měření.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis focuses on the impact of selected field monocultures on air and soil temperature in the vicinity of the village of Lužice (Olomouc District). The work examines differences in air temperature, soil temperature, and other selected agricultural monoculture variables. Specifically, the study involved soybean, wheat, barley, maize, and oilseed rape. Field research was conducted during the period of July and September 2023 under radiant weather conditions at a selected location in central Moravia. Based on the measured data, lower average daily air temperature and higher average daily relative air humidity were found over the examined field monocultures than over grassland vegetation. The highest average daily air temperature was recorded at the "barley" research point (22,6 °C), while the lowest average daily temperature was at the "soybean" research point (22,2 °C). The highest average daily soil temperature was observed at the "soybean" research point (23,1 °C), while the lowest average daily temperature was at the "wheat" research point (16,6 °C). The daily course of soil temperature was influenced by temperature, crop density, and partly by soil moisture. To generalize the findings and for a better understanding of the impact of the studied field monocultures on air and soil temperature, further repeated and expanded measurements are necessary.
Klíčová slova
teplota vzduchu, vlhkost vzduchu, povrchová teplota půdy, teplota půdy, vlhkost půdy, polní monokultury, mikroklima, střední Morava
Klíčová slova v angličtině
air temperature, air humidity, surface soil temperature, soil temperature, soil moisture, field crops, microclimate, central Moravia
Rozsah průvodní práce
78 stran, 2 vázané přílohy
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce je zaměřena na vliv vybraných polních monokultur na teplotu vzduchu a půdy v okolí obce Lužice (okres Olomouc). Práce se zabývá rozdíly teploty vzduchu, půdy a dalších vybraných veličin zemědělských monokultur. Konkrétně se jednalo o sóju luštinatou, pšenici setou, ječmen obecný, kukuřici setou a brukev řepku. Terénní výzkum byl proveden v období července a září roku 2023 za radiačního rázu počasí na vytipované lokalitě střední Moravy. Na základě naměřených dat byla zjištěna nižší průměrná denní teplota vzduchu a vyšší průměrná denní relativní vlhkost vzduchu nad zkoumanými polními monokulturami než nad travním porostem. Nejvyšší průměrná denní teplota vzduchu byla zjištěna na výzkumném bodě "ječmen" (22,6 °C), nejnižší průměrná denní teplota na výzkumném bodě "sója" (22,2 °C). Nejvyšší průměrná denní teplota půdy byla na výzkumném bodě "sója" (23,1 °C), naopak nejnižší průměrná denní teplota byla zjištěna na výzkumném bodě "pšenice" (16,6 °C). Denní chod teploty půdy byl ovlivněn teplotou, hustotou porostu a z části také vlhkostí půdy. Pro zobecnění získaných poznatků a pro lepší porozumění vlivu studovaných polních monokultur na teplotu vzduchu a půdy je třeba dalších opakovaných a rozšířenějších měření.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis focuses on the impact of selected field monocultures on air and soil temperature in the vicinity of the village of Lužice (Olomouc District). The work examines differences in air temperature, soil temperature, and other selected agricultural monoculture variables. Specifically, the study involved soybean, wheat, barley, maize, and oilseed rape. Field research was conducted during the period of July and September 2023 under radiant weather conditions at a selected location in central Moravia. Based on the measured data, lower average daily air temperature and higher average daily relative air humidity were found over the examined field monocultures than over grassland vegetation. The highest average daily air temperature was recorded at the "barley" research point (22,6 °C), while the lowest average daily temperature was at the "soybean" research point (22,2 °C). The highest average daily soil temperature was observed at the "soybean" research point (23,1 °C), while the lowest average daily temperature was at the "wheat" research point (16,6 °C). The daily course of soil temperature was influenced by temperature, crop density, and partly by soil moisture. To generalize the findings and for a better understanding of the impact of the studied field monocultures on air and soil temperature, further repeated and expanded measurements are necessary.
Klíčová slova
teplota vzduchu, vlhkost vzduchu, povrchová teplota půdy, teplota půdy, vlhkost půdy, polní monokultury, mikroklima, střední Morava
Klíčová slova v angličtině
air temperature, air humidity, surface soil temperature, soil temperature, soil moisture, field crops, microclimate, central Moravia
Zásady pro vypracování
Bakalářská práce se bude zabývat rozdíly teploty půdy, vzduchu a popřípadě povrchové teploty mezi vybranými zemědělskými monokulturami. Využito bude vlastního terénního měření na vytipovaných lokalitách střední Moravy. Práce bude obsahovat stručnou účelovou charakteristiku území, teoretická východiska, metody, a především popis prostorových diferencí teploty půdy a vzduchu na zkoumaných lokalitách s využitím vhodných grafických a statistických nástrojů.
Zásady pro vypracování
Bakalářská práce se bude zabývat rozdíly teploty půdy, vzduchu a popřípadě povrchové teploty mezi vybranými zemědělskými monokulturami. Využito bude vlastního terénního měření na vytipovaných lokalitách střední Moravy. Práce bude obsahovat stručnou účelovou charakteristiku území, teoretická východiska, metody, a především popis prostorových diferencí teploty půdy a vzduchu na zkoumaných lokalitách s využitím vhodných grafických a statistických nástrojů.
Seznam doporučené literatury
GEIGER, R., ARON, R. H., TODHUNTER, P. (2003): The Climate Near the Ground. Rowman & Littlefield publishers, Inc., Lanham, 584 s.
HORA, P. (2011): Vztah teploty vzduchu a půdy různých půdních druhů. In Mikroklima a mezoklima krajinných struktur a antropogenních prostředí, Skalní mlýn, 2.– 4. 2.2011, ČBkS, Praha, 52 s.
KLABZUBA, J. (2001): Aplikovaná meteorologie a klimatologie: V. díl Bilance tepla na aktivním povrchu, teplota půdy, vzduchu a vody. Česká zemědělská univerzita v Praze, Praha, 45 s.
LEHNERT, M. (2014). Factors affecting soil temperature as limits of spatial interpretation and simulation of soil temperature. Acta Universitatis Palackianae Olomucensis-Geographica, 45(1), 5-21 s.
LITSCHMANN, T., HADAŃ, P. (2003): Mikroklima vybraných porostních stanovišť. In Mikroklima porostů, Brno, 26.3.2003. ČBkS, Praha, 59-65 s.
STŘEDA, T., HAJZLER, M., ROŽNOVSKÝ, J. (2010): Teplotní zvrstvení v porostu. In Bioklima 2010, Praha 7–9.9.2010, ČBkS, Praha, 423–429 s.
STŘEDOVÁ, H. a kol (2011): Mikroklima a mezoklima měst, mikroklima porostů. Český hydrometeorologický ústav, Praha. 120 s.
STŘEDOVÁ, H., FUKALOVÁ P., LEHNERT M., ROŽNOVSKÝ J., STŘEDA T. (2014): Teplota půdy. Praha: Český hydrometeorologický ústav. Práce a studie ČHMÚ, sešit č. 36, 1. vydání, 70 s.
USOWICZ, B., KOSSOWSKI, J., BARANOWSKI, P. (1996): Spatial variability of soil thermal properties in cultivated fields. Soil and Tillage Research, 39, č. 15, 85–100 s.
VYSOUDIL, M. (2012): Podnebí Olomouce. Univerzita Palackého v Olomouci, Olomouc, 211 s.
Seznam doporučené literatury
GEIGER, R., ARON, R. H., TODHUNTER, P. (2003): The Climate Near the Ground. Rowman & Littlefield publishers, Inc., Lanham, 584 s.
HORA, P. (2011): Vztah teploty vzduchu a půdy různých půdních druhů. In Mikroklima a mezoklima krajinných struktur a antropogenních prostředí, Skalní mlýn, 2.– 4. 2.2011, ČBkS, Praha, 52 s.
KLABZUBA, J. (2001): Aplikovaná meteorologie a klimatologie: V. díl Bilance tepla na aktivním povrchu, teplota půdy, vzduchu a vody. Česká zemědělská univerzita v Praze, Praha, 45 s.
LEHNERT, M. (2014). Factors affecting soil temperature as limits of spatial interpretation and simulation of soil temperature. Acta Universitatis Palackianae Olomucensis-Geographica, 45(1), 5-21 s.
LITSCHMANN, T., HADAŃ, P. (2003): Mikroklima vybraných porostních stanovišť. In Mikroklima porostů, Brno, 26.3.2003. ČBkS, Praha, 59-65 s.
STŘEDA, T., HAJZLER, M., ROŽNOVSKÝ, J. (2010): Teplotní zvrstvení v porostu. In Bioklima 2010, Praha 7–9.9.2010, ČBkS, Praha, 423–429 s.
STŘEDOVÁ, H. a kol (2011): Mikroklima a mezoklima měst, mikroklima porostů. Český hydrometeorologický ústav, Praha. 120 s.
STŘEDOVÁ, H., FUKALOVÁ P., LEHNERT M., ROŽNOVSKÝ J., STŘEDA T. (2014): Teplota půdy. Praha: Český hydrometeorologický ústav. Práce a studie ČHMÚ, sešit č. 36, 1. vydání, 70 s.
USOWICZ, B., KOSSOWSKI, J., BARANOWSKI, P. (1996): Spatial variability of soil thermal properties in cultivated fields. Soil and Tillage Research, 39, č. 15, 85–100 s.
VYSOUDIL, M. (2012): Podnebí Olomouce. Univerzita Palackého v Olomouci, Olomouc, 211 s.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
V úvodu studentka představila cíle a metodiku práce a zdroje podkladových dat. Prezentovala výsledky srovnáním denního chodu teploty vzduchu, vlhkosti vzduchu, povrchové teploty půdy, teploty a vlhkosti půdy v jednotlivých polních kulturách v červenci a září 2023.
V reakci na hodnotící posudky bylo diskutováno:
výška měření 1,5 m nad aktivním povrchem;
důvody rozkolísanosti křivky vlhkosti v obr. 28;
důvod měření v září;
zda byl experiment čistě účelový, nebo cílený pro praxi či potřeby zemědělců.
V následné diskuzi zazněly tyto připomínky a dotazy:
dr. Pavelková: Bylo by dobré zjistit si o plodinách doplňující fyziologické informace a řešit výsledky a diskuzi i v tomto kontextu. Jak jste řešila srážky, které předcházely Vašemu měření?