Tato diplomová práce se zabývá chorobami a škůdci révy vinné a její ochranou. Význam révy vinné v potravinářství, ekonomice a kultuře je nedozírný, a proto je důležité se věnovat ochraně a prevenci před chorobami a škůdci, které mohou značně ovlivnit úrodu a kvalitu hroznů. Cílem diplomové práce bylo vytvořit literární rešerši na toto téma. Dále pak prakticky zhodnotit účinnost fungicidního prostředku s účinnou látkou hydrogenuhličitan draselný proti vybraným houbovým patogenům ve vinici dlouhodobě neošetřované vůči patogenům a škůdcům, a zmonitorovat intenzitu jejich výskytu. Ještě před započetím experimentu jsme se společně s vedoucí této práce rozhodly pozorovat účinnost dalšího prostředku obsahující fosfonáty draselné jako svou účinnou látku. V závěru z pokusu vyplývá, že použité fungicidy byly částečně účinné.
Anotace v angličtině
This thesis deals with diseases and pests of grapevine and its protection. The importance of the grapevine in food industry, economy and culture is immeasurable, and it is therefore necessary to address its protection and prevention from diseases and pests that can significantly affect the yield and quality of grapes. The goal of this thesis was to conduct a literature review of this topic. Furthermore, this thesis was aimed at practically evaluating the effectiveness of a fungicidal agent with the potassium bicarbonate as active ingredient against selected fungal pathogens in a vineyard that was not treated against pathogens and pests for a long time and monitoring the intensity of their occurrence. Before starting the experiment, together with the supervisor of this thesis, we decided to observe the effectiveness of another product containing potassium phosphonates as its active ingredient. In conclusion, the experiment showed that the fungicides used were partially effective.
diseases of grapevine, pests of grapevine, protection of grapevine, integrated pest management, ekological agriculture
Rozsah průvodní práce
78
Jazyk
CZ
Anotace
Tato diplomová práce se zabývá chorobami a škůdci révy vinné a její ochranou. Význam révy vinné v potravinářství, ekonomice a kultuře je nedozírný, a proto je důležité se věnovat ochraně a prevenci před chorobami a škůdci, které mohou značně ovlivnit úrodu a kvalitu hroznů. Cílem diplomové práce bylo vytvořit literární rešerši na toto téma. Dále pak prakticky zhodnotit účinnost fungicidního prostředku s účinnou látkou hydrogenuhličitan draselný proti vybraným houbovým patogenům ve vinici dlouhodobě neošetřované vůči patogenům a škůdcům, a zmonitorovat intenzitu jejich výskytu. Ještě před započetím experimentu jsme se společně s vedoucí této práce rozhodly pozorovat účinnost dalšího prostředku obsahující fosfonáty draselné jako svou účinnou látku. V závěru z pokusu vyplývá, že použité fungicidy byly částečně účinné.
Anotace v angličtině
This thesis deals with diseases and pests of grapevine and its protection. The importance of the grapevine in food industry, economy and culture is immeasurable, and it is therefore necessary to address its protection and prevention from diseases and pests that can significantly affect the yield and quality of grapes. The goal of this thesis was to conduct a literature review of this topic. Furthermore, this thesis was aimed at practically evaluating the effectiveness of a fungicidal agent with the potassium bicarbonate as active ingredient against selected fungal pathogens in a vineyard that was not treated against pathogens and pests for a long time and monitoring the intensity of their occurrence. Before starting the experiment, together with the supervisor of this thesis, we decided to observe the effectiveness of another product containing potassium phosphonates as its active ingredient. In conclusion, the experiment showed that the fungicides used were partially effective.
diseases of grapevine, pests of grapevine, protection of grapevine, integrated pest management, ekological agriculture
Zásady pro vypracování
Literární rešerše bude zahrnovat následující okruhy:
Choroby a škůdci révy vinné, jejich výskyt a význam v České republice a ve světě.
Ochrana révy vinné před závažnými chorobami a škůdci v integrované ochraně rostlin a v ekologickém vinohradnictví (srovnání obou přístupů).
Experimentální část diplomové práce bude zaměřena na:
Monitorování výskytu chorob a škůdců révy vinné ve vinici dlouhodobě neošetřované vůči patogenům a škůdcům v závislosti na počasí.
Realizace experimentu v polních podmínkách: sledování účinnosti fungicidního prostředku s účinnou látkou hydrogenuhličitan draselný proti vybraným houbovým patogenům ve vinici dlouhodobě neošetřované vůči patogenům a škůdcům.
Zpracování, vyhodnocení a interpretace získaných výsledků.
Didaktické zpracování tématu.
Rozsah grafických prací: 8
Rozsah původní zprávy: 60-70 stran
Zásady pro vypracování
Literární rešerše bude zahrnovat následující okruhy:
Choroby a škůdci révy vinné, jejich výskyt a význam v České republice a ve světě.
Ochrana révy vinné před závažnými chorobami a škůdci v integrované ochraně rostlin a v ekologickém vinohradnictví (srovnání obou přístupů).
Experimentální část diplomové práce bude zaměřena na:
Monitorování výskytu chorob a škůdců révy vinné ve vinici dlouhodobě neošetřované vůči patogenům a škůdcům v závislosti na počasí.
Realizace experimentu v polních podmínkách: sledování účinnosti fungicidního prostředku s účinnou látkou hydrogenuhličitan draselný proti vybraným houbovým patogenům ve vinici dlouhodobě neošetřované vůči patogenům a škůdcům.
Zpracování, vyhodnocení a interpretace získaných výsledků.
Didaktické zpracování tématu.
Rozsah grafických prací: 8
Rozsah původní zprávy: 60-70 stran
Seznam doporučené literatury
Aziz, A., Perazzolli, M., Cantu, D., Zyprian, E. M., Gramaje, D., (eds.) (2020). Recent advances on grapevine-microbe interactions: from signal perception to resistance response. Frontiers in Plant Science 2 September 2020 Lausanne: Frontiers Media SA. DOI:10.3389/978-2-88966-019-3
Ekologické vinohradnictví a ochrana přírody http://www.ekovin.cz/akce-svazu/ekologicke-vinohradnictvi-a-ochrana-prirody
Gramaje, D., Úrbez-Torres, J.R., Sosnowski, M.R. (2018). Managing grapewine trunk diseases with respect to etiology and epidemiology: current strategies and future prospects. Plant Disease 102 (1): 12-39. https://apsjournals.apsnet.org/doi/epdf/10.1094/PDIS-04-17-0512-FE
Hluchý, M. (2008). Praktická příručka č. 5: Ochrana révy vinné v ekologickém vinohradnictví před hlavními chorobami a škůdci. Bioinstitut, o.p.s. Institut pro ekologické zemědělství a udržitelný rozvoj krajiny.
Hluchý, M. (2021). Ochrana ovocných dřevin a révy vinné v ekologické produkci. Biocont Laboratory, ISBN 978-80-904254-2-2.
Michlovský, M. (2018). Genetické základy komplexní odolnosti révy vinné. In: Michlovský, M. (2018). Šlechtění révy vinné na odolnost k abiotickým a biotickým faktorům. Vinselekt Michlovský, Rakvice. s. 188-230.
Ramming, D.W., Gabler, F., Smilanick, J.L., Margosan, D.A., Cadle-Davidson, D.A., Cadle-Davidson, M., Barba, P., Mahanil, S., Frenkel, O., Milgroom, M.G., Cadle-Davidson, L. (2012). Identification of race specific resistance in North American Vitis spp. limiting Erysiphe necator hyphal growth. Phytopathology 102(1): 83-93.
Reineke, A., Thiery, D. (2016). Grapevine insect pests and their natural enemies in the age of global warming. J Pest Sci (2016) 89:313–328. DOI 10.1007/s10340-016-0761-8
Thind, T.S. (2012). Fungicide resistance in crop protection. Risk and management. CABI. ISBN 978-1-84593-905-2.
Seznam doporučené literatury
Aziz, A., Perazzolli, M., Cantu, D., Zyprian, E. M., Gramaje, D., (eds.) (2020). Recent advances on grapevine-microbe interactions: from signal perception to resistance response. Frontiers in Plant Science 2 September 2020 Lausanne: Frontiers Media SA. DOI:10.3389/978-2-88966-019-3
Ekologické vinohradnictví a ochrana přírody http://www.ekovin.cz/akce-svazu/ekologicke-vinohradnictvi-a-ochrana-prirody
Gramaje, D., Úrbez-Torres, J.R., Sosnowski, M.R. (2018). Managing grapewine trunk diseases with respect to etiology and epidemiology: current strategies and future prospects. Plant Disease 102 (1): 12-39. https://apsjournals.apsnet.org/doi/epdf/10.1094/PDIS-04-17-0512-FE
Hluchý, M. (2008). Praktická příručka č. 5: Ochrana révy vinné v ekologickém vinohradnictví před hlavními chorobami a škůdci. Bioinstitut, o.p.s. Institut pro ekologické zemědělství a udržitelný rozvoj krajiny.
Hluchý, M. (2021). Ochrana ovocných dřevin a révy vinné v ekologické produkci. Biocont Laboratory, ISBN 978-80-904254-2-2.
Michlovský, M. (2018). Genetické základy komplexní odolnosti révy vinné. In: Michlovský, M. (2018). Šlechtění révy vinné na odolnost k abiotickým a biotickým faktorům. Vinselekt Michlovský, Rakvice. s. 188-230.
Ramming, D.W., Gabler, F., Smilanick, J.L., Margosan, D.A., Cadle-Davidson, D.A., Cadle-Davidson, M., Barba, P., Mahanil, S., Frenkel, O., Milgroom, M.G., Cadle-Davidson, L. (2012). Identification of race specific resistance in North American Vitis spp. limiting Erysiphe necator hyphal growth. Phytopathology 102(1): 83-93.
Reineke, A., Thiery, D. (2016). Grapevine insect pests and their natural enemies in the age of global warming. J Pest Sci (2016) 89:313–328. DOI 10.1007/s10340-016-0761-8
Thind, T.S. (2012). Fungicide resistance in crop protection. Risk and management. CABI. ISBN 978-1-84593-905-2.