Tato bakalářská práce se zaměřuje na integraci principů udržitelného rozvoje a environmentálního managementu do činnosti české pražírny výběrové kávy, Father's Coffee Roastery s.r.o., a posuzuje její soulad s normou ISO 14001:2015. Cílem práce je provedení vstupního environmentálního auditu, hodnocení současného environmentálního výkonu společnosti a navrhování opatření pro zlepšení. V teoretické části se autorka věnuje základním konceptům environmentálního managementu a detailně popisuje normu ISO 14001:2015. Praktická část zahrnuje osobní výzkum ve společnosti, realizaci environmentálního auditu a analýzu zjištěných dat. Na základě výsledků auditu jsou diskutovány možnosti pro zlepšení environmentálního výkonu společnosti.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis focuses on integrating principles of sustainable development and environmental management into the operations of a Czech specialty coffee roastery, Father's Coffee Roastery s.r.o., and assesses its compliance with the ISO 14001:2015 standard. The goal of the thesis is to conduct an initial environmental audit, evaluate the company's current environmental performance, and suggest improvements. The theoretical part addresses the fundamental concepts of environmental management and thoroughly describes the ISO 14001:2015 standard. The practical section includes personal research at the company, execution of the environmental audit, and analysis of the collected data. Based on the audit results, opportunities for enhancing the company's environmental performance are discussed.
Klíčová slova
audit, environmentální management, ISO 14001:2015, udržitelný rozvoj
Klíčová slova v angličtině
audit, environmental management, ISO 14001:2015, sustainable development
Rozsah průvodní práce
52 s. (67 500 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce se zaměřuje na integraci principů udržitelného rozvoje a environmentálního managementu do činnosti české pražírny výběrové kávy, Father's Coffee Roastery s.r.o., a posuzuje její soulad s normou ISO 14001:2015. Cílem práce je provedení vstupního environmentálního auditu, hodnocení současného environmentálního výkonu společnosti a navrhování opatření pro zlepšení. V teoretické části se autorka věnuje základním konceptům environmentálního managementu a detailně popisuje normu ISO 14001:2015. Praktická část zahrnuje osobní výzkum ve společnosti, realizaci environmentálního auditu a analýzu zjištěných dat. Na základě výsledků auditu jsou diskutovány možnosti pro zlepšení environmentálního výkonu společnosti.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis focuses on integrating principles of sustainable development and environmental management into the operations of a Czech specialty coffee roastery, Father's Coffee Roastery s.r.o., and assesses its compliance with the ISO 14001:2015 standard. The goal of the thesis is to conduct an initial environmental audit, evaluate the company's current environmental performance, and suggest improvements. The theoretical part addresses the fundamental concepts of environmental management and thoroughly describes the ISO 14001:2015 standard. The practical section includes personal research at the company, execution of the environmental audit, and analysis of the collected data. Based on the audit results, opportunities for enhancing the company's environmental performance are discussed.
Klíčová slova
audit, environmentální management, ISO 14001:2015, udržitelný rozvoj
Klíčová slova v angličtině
audit, environmental management, ISO 14001:2015, sustainable development
Zásady pro vypracování
Cílem této bakalářské práce je provést vstupní environmentální audit ve společnosti Father's Coffee Roastery s.r.o. v souladu s požadavky normy ISO 14001:2015. Bakalářská práce bude rozdělena na teoretickou a praktickou část. V první, teoretické části bude popsán systém environmentálního managementu a požadavky mezinárodní normy ISO 14001:2015. V praktické části bude proveden vstupní environmentální audit ve vybrané společnosti, popsána realizace osobního výzkumu a diskutovány jeho výsledky.
Zásady pro vypracování
Cílem této bakalářské práce je provést vstupní environmentální audit ve společnosti Father's Coffee Roastery s.r.o. v souladu s požadavky normy ISO 14001:2015. Bakalářská práce bude rozdělena na teoretickou a praktickou část. V první, teoretické části bude popsán systém environmentálního managementu a požadavky mezinárodní normy ISO 14001:2015. V praktické části bude proveden vstupní environmentální audit ve vybrané společnosti, popsána realizace osobního výzkumu a diskutovány jeho výsledky.
Seznam doporučené literatury
NENADÁL, Jaroslav, 2005. Integrovaný systém řízení: praktická příručka pro managery jakosti, ekology a bezpečnostní techniky. Praha: Dashöfer. ISBN isbn80-86897-02-8. ISSN 1801-8165.
FILDÁN, Zdeněk, 2016. Příručka EMS podle ISO 14 001: praktický průvodce pro zavedení a udržování systému environmentálního managementu podle normy ČSN EN ISO 14 001. Vyd. 3. Tachov: Envi Group. ISBN 978-80-904215-1-6.
VEBER, Jaromír, 2002. Environmentální management. Praha: Oeconomica. ISBN isbn80-245-0336-0.
VEBER, Jaromír, Marie HŮLOVÁ a Alena PLÁŠKOVÁ, 2010. Management kvality, environmentu a bezpečnosti práce: legislativa, systémy, metody, praxe. 2., aktualiz. vyd. Praha: Management Press. ISBN isbn978-80-7261-210-9.
Seznam doporučené literatury
NENADÁL, Jaroslav, 2005. Integrovaný systém řízení: praktická příručka pro managery jakosti, ekology a bezpečnostní techniky. Praha: Dashöfer. ISBN isbn80-86897-02-8. ISSN 1801-8165.
FILDÁN, Zdeněk, 2016. Příručka EMS podle ISO 14 001: praktický průvodce pro zavedení a udržování systému environmentálního managementu podle normy ČSN EN ISO 14 001. Vyd. 3. Tachov: Envi Group. ISBN 978-80-904215-1-6.
VEBER, Jaromír, 2002. Environmentální management. Praha: Oeconomica. ISBN isbn80-245-0336-0.
VEBER, Jaromír, Marie HŮLOVÁ a Alena PLÁŠKOVÁ, 2010. Management kvality, environmentu a bezpečnosti práce: legislativa, systémy, metody, praxe. 2., aktualiz. vyd. Praha: Management Press. ISBN isbn978-80-7261-210-9.