Bakalářská práce je zaměřena na fenomén sdílení potravin v České republice, jakožto konceptu, který může napomoci k snižování plýtvání s potravinami. Práce nejprve popisuje historický a současný kontext sdílení potravin pro pochopení vzniku azákladních principů fenoménu. Následně je sdílení rozpracováno v souvislosti cirkulární a sdílené ekonomiky, z jejichž principů dnešní sdílení vychází. Dále je popsaná legislativa, normy a nástroje z pohledu bezpečnosti, které se vztahují na sdílení potravin, a je potřeba je dodržovat pro řádné a bezproblémové sdílení. Závěrečná část práce se věnuje popisu platforem a iniciativ sdílení potravin v České republice.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis is focused on the phenomenon of food sharing in the Czech Republic, as a concept that can help to reduce food waste. The thesis first describes the historical and contemporary context of food sharing for understanding the origins and basic principles of the phenomenon. Subsequently, sharing is developed in context of a circular and sharing economy, the principles of which underpin today's sharing. Then there is the described legislation, standards and tools from a safety perspective that apply to food sharing and need to be followed for proper and seamless sharing. The final part of the work is devoted to describing food sharing platforms and initiatives in the Czech Republic.
Klíčová slova
sdílení potravin, Česká republika, plýtvání, odpad, digitální sdílení, iniciativy a platformy sdílení
Klíčová slova v angličtině
food sharing, Czech Republic, waste, refuse, digital sharing, initiatives and platforms for sharing
Rozsah průvodní práce
58 s. (111 991 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce je zaměřena na fenomén sdílení potravin v České republice, jakožto konceptu, který může napomoci k snižování plýtvání s potravinami. Práce nejprve popisuje historický a současný kontext sdílení potravin pro pochopení vzniku azákladních principů fenoménu. Následně je sdílení rozpracováno v souvislosti cirkulární a sdílené ekonomiky, z jejichž principů dnešní sdílení vychází. Dále je popsaná legislativa, normy a nástroje z pohledu bezpečnosti, které se vztahují na sdílení potravin, a je potřeba je dodržovat pro řádné a bezproblémové sdílení. Závěrečná část práce se věnuje popisu platforem a iniciativ sdílení potravin v České republice.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis is focused on the phenomenon of food sharing in the Czech Republic, as a concept that can help to reduce food waste. The thesis first describes the historical and contemporary context of food sharing for understanding the origins and basic principles of the phenomenon. Subsequently, sharing is developed in context of a circular and sharing economy, the principles of which underpin today's sharing. Then there is the described legislation, standards and tools from a safety perspective that apply to food sharing and need to be followed for proper and seamless sharing. The final part of the work is devoted to describing food sharing platforms and initiatives in the Czech Republic.
Klíčová slova
sdílení potravin, Česká republika, plýtvání, odpad, digitální sdílení, iniciativy a platformy sdílení
Klíčová slova v angličtině
food sharing, Czech Republic, waste, refuse, digital sharing, initiatives and platforms for sharing
Zásady pro vypracování
Bakalářská práce se bude věnovat fenoménu sdílení potravin se zaměřením na Českou republiku. V úvodní části se práce zaměří na vznik, vývoj a významnost fenoménu, jako nástroje předcházení plýtvání potravinami. Další část popíše přístupy, skrze které je sdílení možno realizovat, a v závěru budou představeny konkrétní iniciativy, které se snaží sdílení na území České republiky provozovat.
Zásady pro vypracování
Bakalářská práce se bude věnovat fenoménu sdílení potravin se zaměřením na Českou republiku. V úvodní části se práce zaměří na vznik, vývoj a významnost fenoménu, jako nástroje předcházení plýtvání potravinami. Další část popíše přístupy, skrze které je sdílení možno realizovat, a v závěru budou představeny konkrétní iniciativy, které se snaží sdílení na území České republiky provozovat.
Seznam doporučené literatury
Falcone P.M., Imbert E. (2017) Bringing a Sharing Economy Approach into the Food Sector: The Potential of Food Sharing for Reducing Food Waste. In: Morone P., Papendiek F., Tartiu V. (eds) Food Waste Reduction and Valorisation. Springer, Cham.
Makov, T., Shepon, A., Krones, J. et al. (2020) Social and environmental analysis of food waste abatement via the peer-to-peer sharing economy. Nat Commun 11, 1156.
Davies, A.R. 2019. Urban food sharing. Velká Británie, Policy Press.
Zachraň jídlo. 2021. https://zachranjidlo.cz
MŽP. 2017. Průvodce předcházení vzniku odpadů z potravin v soukromém sektoru pohostinství a stravování. Praha, Ministerstvo životního prostředí.
Seznam doporučené literatury
Falcone P.M., Imbert E. (2017) Bringing a Sharing Economy Approach into the Food Sector: The Potential of Food Sharing for Reducing Food Waste. In: Morone P., Papendiek F., Tartiu V. (eds) Food Waste Reduction and Valorisation. Springer, Cham.
Makov, T., Shepon, A., Krones, J. et al. (2020) Social and environmental analysis of food waste abatement via the peer-to-peer sharing economy. Nat Commun 11, 1156.
Davies, A.R. 2019. Urban food sharing. Velká Británie, Policy Press.
Zachraň jídlo. 2021. https://zachranjidlo.cz
MŽP. 2017. Průvodce předcházení vzniku odpadů z potravin v soukromém sektoru pohostinství a stravování. Praha, Ministerstvo životního prostředí.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Študentka prezentovala ciele, metódy a obsah svojej bakalárskej práce. Nasledovalo predstavenie výsledkov práce. Boli prečítané posudky vedúceho a oponenta práce, na ktoré študentka reagovala. V závere nasledovala diskusia s členmi komisie, ktorá sa týkala napríklad iniciatív zdieľania potravín v Olomouci.