Tématem bakalářské práce je portské víno: jeho minulost i současnost. Práce odpovídá na tři otázky: 1) Co dělá portské víno výjimečné? 2) Jaké události ho ovlivnili? 3) Kde je oblíbené?
Bude představena oblast produkce, jeho výroba a nejznámější druhy: Branco, Ruby, Tawny a Vintage. K zodpovězení druhé otázky nám pomůže celkové zmapování historie portského vína. Třetí část práce se soustředí na jeho prodej. Podíváme se na porovnání exportu portského vína s celkovou roční produkcí v období 2010 až 2019. Zjistíme, kdo je jeho největším odběratelem a kde je zkoumaný produkt nejpopulárnější.
Anotace v angličtině
The topic of the bachelor thesis is port wine: its past and present. The thesis gives answers to the three questions: 1) What makes port wine exceptional? 2) Which events affected it? 3) Where is it popular?
It is presented: area, manufacture and the most famous types (Branco, Ruby, Tawny and Vintage). To answer the second question the history of the port wine is presented. The third part of the thesis focuses on its market. We will have a look at a comparison of port wine exports with the total annual production in the period 2010 to 2019. We will find out who is its largest customer and where the researched product is the most popular.
Klíčová slova
portské víno, oblast řeky Douro, druhy portského vína, výroba portského vína, historie Portugalska, historie portského vína, export portského vína, popularita portského vína
Klíčová slova v angličtině
port wine, Douro river area, types of port wine, port wine production, history of Portugal, history of port wine, export of port wine, popularity of port wine
Rozsah průvodní práce
42 s. (83 045 včetně mezer)
Jazyk
PO
Anotace
Tématem bakalářské práce je portské víno: jeho minulost i současnost. Práce odpovídá na tři otázky: 1) Co dělá portské víno výjimečné? 2) Jaké události ho ovlivnili? 3) Kde je oblíbené?
Bude představena oblast produkce, jeho výroba a nejznámější druhy: Branco, Ruby, Tawny a Vintage. K zodpovězení druhé otázky nám pomůže celkové zmapování historie portského vína. Třetí část práce se soustředí na jeho prodej. Podíváme se na porovnání exportu portského vína s celkovou roční produkcí v období 2010 až 2019. Zjistíme, kdo je jeho největším odběratelem a kde je zkoumaný produkt nejpopulárnější.
Anotace v angličtině
The topic of the bachelor thesis is port wine: its past and present. The thesis gives answers to the three questions: 1) What makes port wine exceptional? 2) Which events affected it? 3) Where is it popular?
It is presented: area, manufacture and the most famous types (Branco, Ruby, Tawny and Vintage). To answer the second question the history of the port wine is presented. The third part of the thesis focuses on its market. We will have a look at a comparison of port wine exports with the total annual production in the period 2010 to 2019. We will find out who is its largest customer and where the researched product is the most popular.
Klíčová slova
portské víno, oblast řeky Douro, druhy portského vína, výroba portského vína, historie Portugalska, historie portského vína, export portského vína, popularita portského vína
Klíčová slova v angličtině
port wine, Douro river area, types of port wine, port wine production, history of Portugal, history of port wine, export of port wine, popularity of port wine
Zásady pro vypracování
Bakalářská práce si klade za cíl zmapovat historii, obchod a roli Portského vína v portugalské kultuře. Vína, jež je produkováno výhradně v údolí řeky Douro - Regi?o Demarcado do Douro, regionu bude věnována první část. Zkoumána bude i historie vína: původ, vliv Marqu?s de Pombal, krize a vzkvět obchodu.
Výroba Portského vína bude představena spolu s používanou technikou. Způsob úpravy a odrůdy hroznů ovlivňují chuť, barvu i vůni Portského vína, které se rozlišuje na tři základní druhy: Ruby, Tawny a Branco. Důraz bude kladen na rozdíl mezi jednotlivými druhy.
Vzhledem k dlouhé historii, bude položena otázka, zdali se v dnešní době jedná spíše o artikl oblíbený mezi Portugalci nebo je spíše vyhledáván na zahraničním trhu. K zodpovězení nám napomohou roční reporty o produkci a exportu Portského vína.
Zásady pro vypracování
Bakalářská práce si klade za cíl zmapovat historii, obchod a roli Portského vína v portugalské kultuře. Vína, jež je produkováno výhradně v údolí řeky Douro - Regi?o Demarcado do Douro, regionu bude věnována první část. Zkoumána bude i historie vína: původ, vliv Marqu?s de Pombal, krize a vzkvět obchodu.
Výroba Portského vína bude představena spolu s používanou technikou. Způsob úpravy a odrůdy hroznů ovlivňují chuť, barvu i vůni Portského vína, které se rozlišuje na tři základní druhy: Ruby, Tawny a Branco. Důraz bude kladen na rozdíl mezi jednotlivými druhy.
Vzhledem k dlouhé historii, bude položena otázka, zdali se v dnešní době jedná spíše o artikl oblíbený mezi Portugalci nebo je spíše vyhledáván na zahraničním trhu. K zodpovězení nám napomohou roční reporty o produkci a exportu Portského vína.
Seznam doporučené literatury
1. CABEÇAS, Maria da Conceiç?o, D'ARA, Concha. Porto Monumental e Artístico: Património da humanidade. Porto: Porto editora, 2001. 175 s. ISBN 972-0-06277-0
2. FLETCHER, Wyndham. Port: an Introduction to its History and Delights. London: Sotheby Parke Bernet, 1978. 124 s. ISBN 0-85667-044-8
3. GUICHARD, François, PEREIRA, Gaspar Martins, GUIMARAENS, David, PEIXOTO, Fernando, RIBEIRO DA ALMEIDA, Alberto, LOPES, Teresa da Silva, SANDEMAN, George, CARVALHO, Manuel. O vinho do Porto. Porto : Instituto do vinho do Porto, 2003. ISBN 972-8233-13-2
4. MARTINS, Conceiç?o Andrade. Memória do Vinho do Porto. Lisboa: Instituto de Ci?ncias Sociais da Universidade de Lisboa, 1990. 508 s.
5. PEREIRA, Gaspar Martins. O Douro e o Vinho do Porto: de Pombal a Jo?o Franco. Porto: Afrontamento, 1991. 175 s. ISBN 972-36-0272-5
6. STÁVEK, Jan. Portské a ostatní fortifikovaná vína. Praha: Radix, 2005. 144 s. ISBN: 80-86031-61-6
Seznam doporučené literatury
1. CABEÇAS, Maria da Conceiç?o, D'ARA, Concha. Porto Monumental e Artístico: Património da humanidade. Porto: Porto editora, 2001. 175 s. ISBN 972-0-06277-0
2. FLETCHER, Wyndham. Port: an Introduction to its History and Delights. London: Sotheby Parke Bernet, 1978. 124 s. ISBN 0-85667-044-8
3. GUICHARD, François, PEREIRA, Gaspar Martins, GUIMARAENS, David, PEIXOTO, Fernando, RIBEIRO DA ALMEIDA, Alberto, LOPES, Teresa da Silva, SANDEMAN, George, CARVALHO, Manuel. O vinho do Porto. Porto : Instituto do vinho do Porto, 2003. ISBN 972-8233-13-2
4. MARTINS, Conceiç?o Andrade. Memória do Vinho do Porto. Lisboa: Instituto de Ci?ncias Sociais da Universidade de Lisboa, 1990. 508 s.
5. PEREIRA, Gaspar Martins. O Douro e o Vinho do Porto: de Pombal a Jo?o Franco. Porto: Afrontamento, 1991. 175 s. ISBN 972-36-0272-5
6. STÁVEK, Jan. Portské a ostatní fortifikovaná vína. Praha: Radix, 2005. 144 s. ISBN: 80-86031-61-6
Přílohy volně vložené
1 graf (o quadro número 4)
Přílohy vázané v práci
mapy, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Autor představil svou práci a obtíže, se kterými se při jejím vypracování potýkal. Následně odpověděl na všechny doplňkové otázky (jaké jsou trendy v konzumaci portského vína atd.) a vyjasnil nepřesně formulovaná sdělení (např. je-li oblast Doura opravdu 1. úředně vymezenou oblastí na světě). Práci úspěšně obhájil s hodnocením C (2,0). Práce byla odevzdána ve fyzické podobě, prošla programem Theses a není plagiát.