Cílem této práce je identifikace souvislosti mezi závislostí na jídle, impulzivitou a obezitou a zhodnocení rozdílů v těchto proměnných mezi studenty jednotlivých typů střeních škol v České republice (gymnázií, středních škol s maturitou, středních škol bez maturity). V teoretické části poskytujeme informace o obezitě, závislosti na jídle, impulzivitě a prostředí školy v období adolescence. V rámci výzkumné části jsme zvolili kvantitativní design, konkrétně dotazníkové šetření, kterého se zúčastnilo celkem 3515 adolescentů ve věku 15 až 19 let. Závislost na jídle byla zjišťována pomocí metody mYFAS 2.0, kterou jsme převedli do českého jazyka. Její reliabilitu jsme odhadli pomocí Cronbachova koeficientu alfa, = 0,85. Míru impulzivity jsme měřili za využití metody SIDS a obezitu jsme určovali za pomoci BMI. Nalezli jsme slabou korelaci mezi závislostí na jídle a impulzivitou a závislostí na jídle a kategoriemi BMI, kdy mladí lidé s nadváhou a obezitou vykazovali vyšší počet symptomů závislosti než ti s ideální váhou, podváhou a podvýživou. Dále jsme mezi studenty jednotlivých typů škol pozorovali rozdíl v počtu symptomů závislosti na jídle a v jednotlivých kategoriích BMI, kdy studenti středních škol bez maturity vykazovali více symptomů závislosti než studenti zbylých dvou typů škol a také se u nich nápadně častěji vyskytovala obezita prvního stupně.
Anotace v angličtině
The goal of this study is to identify the relationship between food addiction, impulsivity and obesity and to evaluate the differences in these variables between students of different types of secondary school in the Czech Republic (gramar school, seconadry school with school leaving exam, secondary school without school leaving exam). In the theoretical part we provide information about obesity, food addiction, impulsivity, and school environment in adolescence period. Within the research section we chose a quantitative design, specifically a questionnaire survey. 3515 adolescents aged 15 to 19 years participated in the survey. For measuring food addiction, we used mYFAS 2.0, which we translated to the Czech language. We estimated its reliability using the Cronbach alfa, = 0,85. For measuring impulsivity we used SIDS method and for identifying obesity we used BMI. We found a weak correlation between food addiction and impulsivity and food addiction and BMI categories. Overweight and obese adolescents showed more symptoms of food addiction than those with normal weight, underweight or thinness. We also measured the variance in the quantity of symptoms and in BMI categories between different types of secondary school. Secondary school students without school leaving exam showed more symptoms of food addiction than students of the two other types. They also had more cases of obesity of the first class.
Klíčová slova
závislost na jídle, obezita, impulzivita, adolescence, mYFAS 2.0, SIDS, BMI
Cílem této práce je identifikace souvislosti mezi závislostí na jídle, impulzivitou a obezitou a zhodnocení rozdílů v těchto proměnných mezi studenty jednotlivých typů střeních škol v České republice (gymnázií, středních škol s maturitou, středních škol bez maturity). V teoretické části poskytujeme informace o obezitě, závislosti na jídle, impulzivitě a prostředí školy v období adolescence. V rámci výzkumné části jsme zvolili kvantitativní design, konkrétně dotazníkové šetření, kterého se zúčastnilo celkem 3515 adolescentů ve věku 15 až 19 let. Závislost na jídle byla zjišťována pomocí metody mYFAS 2.0, kterou jsme převedli do českého jazyka. Její reliabilitu jsme odhadli pomocí Cronbachova koeficientu alfa, = 0,85. Míru impulzivity jsme měřili za využití metody SIDS a obezitu jsme určovali za pomoci BMI. Nalezli jsme slabou korelaci mezi závislostí na jídle a impulzivitou a závislostí na jídle a kategoriemi BMI, kdy mladí lidé s nadváhou a obezitou vykazovali vyšší počet symptomů závislosti než ti s ideální váhou, podváhou a podvýživou. Dále jsme mezi studenty jednotlivých typů škol pozorovali rozdíl v počtu symptomů závislosti na jídle a v jednotlivých kategoriích BMI, kdy studenti středních škol bez maturity vykazovali více symptomů závislosti než studenti zbylých dvou typů škol a také se u nich nápadně častěji vyskytovala obezita prvního stupně.
Anotace v angličtině
The goal of this study is to identify the relationship between food addiction, impulsivity and obesity and to evaluate the differences in these variables between students of different types of secondary school in the Czech Republic (gramar school, seconadry school with school leaving exam, secondary school without school leaving exam). In the theoretical part we provide information about obesity, food addiction, impulsivity, and school environment in adolescence period. Within the research section we chose a quantitative design, specifically a questionnaire survey. 3515 adolescents aged 15 to 19 years participated in the survey. For measuring food addiction, we used mYFAS 2.0, which we translated to the Czech language. We estimated its reliability using the Cronbach alfa, = 0,85. For measuring impulsivity we used SIDS method and for identifying obesity we used BMI. We found a weak correlation between food addiction and impulsivity and food addiction and BMI categories. Overweight and obese adolescents showed more symptoms of food addiction than those with normal weight, underweight or thinness. We also measured the variance in the quantity of symptoms and in BMI categories between different types of secondary school. Secondary school students without school leaving exam showed more symptoms of food addiction than students of the two other types. They also had more cases of obesity of the first class.
Klíčová slova
závislost na jídle, obezita, impulzivita, adolescence, mYFAS 2.0, SIDS, BMI
Seznámení se s manuálem pro vypracování diplomové práce na Katedře psychologie FF UP a citačními normami.
Práce bude vycházet ze studia odborné literatury z oblasti vývojové psychologie, psychopatologie, sociální psychologie a psychologie osobnosti.
V rámci výzkumné části budou dodržována etická pravidla a s daty bude nakládáno dle zákonných norem.
Parametry práce budou odpovídat metodickým pokynům Katedry psychologie Univerzity Palackého.
Bakalářská práce bude členěna na teoretickou a praktickou část.
V teoretické části budou zpracována tato témata: závislost na jídle u českých adolescentů
Obsahem teoretické práce bude vymezení a specifikace základních pojmů. Blíže bude specifikován pojem závislost na jídle.
Ve výzkumné části bude prezentován výzkum zabývající se závislostí na jídle u českých adolescentů.
Praktickou část bude tvořit kvantitativní výzkum. Výběrový soubor budou tvořit mladí jedinci ve věku 15 až 18 let. Respondenti budou do výzkumného souboru vybráni náhodným výběrem. Ke sběru dat bude použita baterie diagnostických nástrojů.
V bakalářské práci budou zmíněny výzkumy týkající se závislosti na jídle adolescentů.
Výzkum i prezentace získaných dat bude provedena za dodržení etických zásad a norem Evropské federace psychologických asociací.
Zásady pro vypracování
Seznámení se s manuálem pro vypracování diplomové práce na Katedře psychologie FF UP a citačními normami.
Práce bude vycházet ze studia odborné literatury z oblasti vývojové psychologie, psychopatologie, sociální psychologie a psychologie osobnosti.
V rámci výzkumné části budou dodržována etická pravidla a s daty bude nakládáno dle zákonných norem.
Parametry práce budou odpovídat metodickým pokynům Katedry psychologie Univerzity Palackého.
Bakalářská práce bude členěna na teoretickou a praktickou část.
V teoretické části budou zpracována tato témata: závislost na jídle u českých adolescentů
Obsahem teoretické práce bude vymezení a specifikace základních pojmů. Blíže bude specifikován pojem závislost na jídle.
Ve výzkumné části bude prezentován výzkum zabývající se závislostí na jídle u českých adolescentů.
Praktickou část bude tvořit kvantitativní výzkum. Výběrový soubor budou tvořit mladí jedinci ve věku 15 až 18 let. Respondenti budou do výzkumného souboru vybráni náhodným výběrem. Ke sběru dat bude použita baterie diagnostických nástrojů.
V bakalářské práci budou zmíněny výzkumy týkající se závislosti na jídle adolescentů.
Výzkum i prezentace získaných dat bude provedena za dodržení etických zásad a norem Evropské federace psychologických asociací.
Seznam doporučené literatury
Ahmed, S. H., Avena, N. M., Berridge, K. C., Gearhardt, A. N., & Guillem, K. (2013). Food addiction neuroscience in the 21st century. Springer.
Albayrak, O., Woelfle, S., & Hebebrand, J. (2012). Does Food Addiction Exist? A Phenomenological Discussion Based on the Psychiatric Classification of Substance-Related Disorders and Addiction. OBESITY FACTS, 5(2), 165-179.
Barry, D., Clarke, M., & Petry, N. (2009). Obesity and its relationship to addictions: is overeating a form of addictive behavior? The American Journal On Addictions, 18(6), 439-51.
Brownell, D. K., Gold, S. M. (2012) Food and Addiction: A Comprehensive Handbook. New York: Oxford University Press.
Conner, M. (2013). The hunger brain. American Fitness, 31(2), 62-69.
Gearhardt, A. N., Davis, C., Kuschner, R., & Brownell, K. D. (2011). The addiction potential of hyperpalatable foods. Current Drug Abuse Reviews, 4(3), 140-145
Gearhardt, A. N., Roberto, C. A., Seamans, M. J., Corbin, W. R., & Brownell, K. D. (2013). Preliminary validation of the Yale Food Addiction Scale for children. Eating Behaviors, 14(4), 508-512.
Gold, S. Mark. (2004). Eating Disorders, Overeating, and Pathological Attachment to Food: Independent or Addictive Disorders? New York: The Haworth Medical Press.
Hainer, V. & kol. (2004). Základy klinické obezitologie. Praha:Grada.
Kalina, K., et al. (2008). Základy klinické adiktologie. Praha: Grada.
Katherine, A. (1996). Anatomy of a food addiction. Carlsbad: Gürze Books.
Kollerová, M. (2016). Výskyt obezity v ČR od roku 2000 do 2013. [Vyhledáno na http://www.obezita.cz/?pg=clanek&nazev=vyskyt-obezity-v-cr-od-roku-2000-do-2013].
Kunešová M.: Tisková konference "Životní styl a obezita v České republice" Praha, 5. dubna 2006. www.stemmark.cz/download/press_release_obezita_Kunesova.pdf
Liu, Y., von Deneen, K., Kobeissy, F., & Gold, M. (2010). Food Addiction and Obesity: Evidence from Bench to Bedside. Journal of Psychoactive Drugs, vol. 42(issue 2), 133-145.
Marinov, Z., & Pastucha, D. (2012). Běžná dětská obezita a její metabolické následky: Children obesity and its metabolic outcomes. Časopis Lékařů Českých, 151(3), 135-140.
Marinov, Z., Pastucha, D. (2012). Praktická dětská obezitologie. Praha: Grada Publishing.
Meule, A., & Gearhardt, A. N. (2014). Five years of the Yale Food Addiction Scale: Taking stock and moving forward. Current Addiction Reports, 1(3), 193-205.
Nešpor, K. (2007). Návykové chování a závislost. Portál: 2007.
Ogden, C., Yanovski, S., Carroll, M., & Flegal, K. (2007). The Epidemiology of Obesity. Gastroenterology, vol. 132(issue 6), 2087-2102.
Parylak, S. L., Koob, G. F., & Zorrilla, E. P. (2011). The dark side of food addiction. Physiology & behavior, 104(1), 149-156.
Pressman, P., Clemens, R. A., & Rodriguez, H. A. (2015). Food addiction: clinical reality or mythology.
Pursey, K., Stanwell, P., Gearhardt, A., Collins, C., & Burrows, T. (2014). The Prevalence of Food Addiction as Assessed by the Yale Food Addiction Scale: A Systematic Review. Nutrients, vol. 6(issue 10), 4552-4590.
Schulte, E. M., Avena, N. M., & Gearhardt, A. N. (2015). Which foods may Be Addictive? The roles of processing, fat content, and glycemic load. PLoS One, 10(2). e0117959.
Schulte, E. M., Potenza, M. N., & Gearhardt, A. N. (2017). A commentary on the "eating addiction" versus "food addiction" perspectives on addictive-like food consumption. Appetite.
Silverstone, T. (2005). Eating disorders and obesity. Amsterdam: IOS Press.
Volkow, N. D., Wise, R. A. (2005). How can drug addiction help us understand obesity?. Nature Neuroscience, 8(5), 555-560.
Wansink, B. (2008). Nezřízené labužnictví. Praha: Columbus.
Seznam doporučené literatury
Ahmed, S. H., Avena, N. M., Berridge, K. C., Gearhardt, A. N., & Guillem, K. (2013). Food addiction neuroscience in the 21st century. Springer.
Albayrak, O., Woelfle, S., & Hebebrand, J. (2012). Does Food Addiction Exist? A Phenomenological Discussion Based on the Psychiatric Classification of Substance-Related Disorders and Addiction. OBESITY FACTS, 5(2), 165-179.
Barry, D., Clarke, M., & Petry, N. (2009). Obesity and its relationship to addictions: is overeating a form of addictive behavior? The American Journal On Addictions, 18(6), 439-51.
Brownell, D. K., Gold, S. M. (2012) Food and Addiction: A Comprehensive Handbook. New York: Oxford University Press.
Conner, M. (2013). The hunger brain. American Fitness, 31(2), 62-69.
Gearhardt, A. N., Davis, C., Kuschner, R., & Brownell, K. D. (2011). The addiction potential of hyperpalatable foods. Current Drug Abuse Reviews, 4(3), 140-145
Gearhardt, A. N., Roberto, C. A., Seamans, M. J., Corbin, W. R., & Brownell, K. D. (2013). Preliminary validation of the Yale Food Addiction Scale for children. Eating Behaviors, 14(4), 508-512.
Gold, S. Mark. (2004). Eating Disorders, Overeating, and Pathological Attachment to Food: Independent or Addictive Disorders? New York: The Haworth Medical Press.
Hainer, V. & kol. (2004). Základy klinické obezitologie. Praha:Grada.
Kalina, K., et al. (2008). Základy klinické adiktologie. Praha: Grada.
Katherine, A. (1996). Anatomy of a food addiction. Carlsbad: Gürze Books.
Kollerová, M. (2016). Výskyt obezity v ČR od roku 2000 do 2013. [Vyhledáno na http://www.obezita.cz/?pg=clanek&nazev=vyskyt-obezity-v-cr-od-roku-2000-do-2013].
Kunešová M.: Tisková konference "Životní styl a obezita v České republice" Praha, 5. dubna 2006. www.stemmark.cz/download/press_release_obezita_Kunesova.pdf
Liu, Y., von Deneen, K., Kobeissy, F., & Gold, M. (2010). Food Addiction and Obesity: Evidence from Bench to Bedside. Journal of Psychoactive Drugs, vol. 42(issue 2), 133-145.
Marinov, Z., & Pastucha, D. (2012). Běžná dětská obezita a její metabolické následky: Children obesity and its metabolic outcomes. Časopis Lékařů Českých, 151(3), 135-140.
Marinov, Z., Pastucha, D. (2012). Praktická dětská obezitologie. Praha: Grada Publishing.
Meule, A., & Gearhardt, A. N. (2014). Five years of the Yale Food Addiction Scale: Taking stock and moving forward. Current Addiction Reports, 1(3), 193-205.
Nešpor, K. (2007). Návykové chování a závislost. Portál: 2007.
Ogden, C., Yanovski, S., Carroll, M., & Flegal, K. (2007). The Epidemiology of Obesity. Gastroenterology, vol. 132(issue 6), 2087-2102.
Parylak, S. L., Koob, G. F., & Zorrilla, E. P. (2011). The dark side of food addiction. Physiology & behavior, 104(1), 149-156.
Pressman, P., Clemens, R. A., & Rodriguez, H. A. (2015). Food addiction: clinical reality or mythology.
Pursey, K., Stanwell, P., Gearhardt, A., Collins, C., & Burrows, T. (2014). The Prevalence of Food Addiction as Assessed by the Yale Food Addiction Scale: A Systematic Review. Nutrients, vol. 6(issue 10), 4552-4590.
Schulte, E. M., Avena, N. M., & Gearhardt, A. N. (2015). Which foods may Be Addictive? The roles of processing, fat content, and glycemic load. PLoS One, 10(2). e0117959.
Schulte, E. M., Potenza, M. N., & Gearhardt, A. N. (2017). A commentary on the "eating addiction" versus "food addiction" perspectives on addictive-like food consumption. Appetite.
Silverstone, T. (2005). Eating disorders and obesity. Amsterdam: IOS Press.
Volkow, N. D., Wise, R. A. (2005). How can drug addiction help us understand obesity?. Nature Neuroscience, 8(5), 555-560.
Wansink, B. (2008). Nezřízené labužnictví. Praha: Columbus.