Hlavním cílem této práce bylo najít faktory podporující zdravý vztah k jídlu u dívek v prostředí sportovní gymnastiky. V teoretické části jsme se zmínili o narušeným stravováním ve sportu, popsali jsme prostředí sportovní gymnastiky a nastínili faktory podporující zdravý vztah k jídlu. Ve výzkumu jsme použili kvalitativní design. Data byla sesbírána pomocí dotazníku s otevřenými otázkami, dotazníku EDSA a strukturovaného rozhovoru. Následně byla analyzována pomocí zakotvené teorie. Do výzkumu se zapojilo celkově 80 respondentů. Za hlavní protektivní faktory podporující zdravý vztah k jídlu u dívek v prostředí gymnastiky jsme označili: dostatečnou informovanost, zdravé stravovací návyky, pozitivní vliv trenéra, zdravý vztah ke svému tělu, vyhýbání se omezování se ve stravě za účelem hubnutí, omezení kritiky těla, dobrý psychický stav a podporu okolí.
Anotace v angličtině
The aim of the study was to identify supporting factors of healthy relationship with food in girls in the environment of artistic gymnastics. Theoretical part contains information about disordered eating in sports, describes the environment of artistic gymnastic and provides a quick look into the field of supporting factors of healthy relationship with food. In the empirical part we used qualitative design and our data were analysed by the method of grounded theory. Data were collected by the questionnaire with open answers, EDSA questionnaire and structured interview. 80 participants were involved in our study. We identified following supportive factors: sufficient information, healthy eating habits, a positive influence of a coach, a healthy relationship with one´s body, avoiding dietary restrictions in order to lose weight, limiting body criticism, good mental state and support of the environment.
Klíčová slova
zdravý vztah k jídlu, sportovní gymnastika, poruchy příjmu potravy
Klíčová slova v angličtině
healthy relationship with food, artistic gymnastics, disordered eating
Rozsah průvodní práce
111 s. (248 865 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Hlavním cílem této práce bylo najít faktory podporující zdravý vztah k jídlu u dívek v prostředí sportovní gymnastiky. V teoretické části jsme se zmínili o narušeným stravováním ve sportu, popsali jsme prostředí sportovní gymnastiky a nastínili faktory podporující zdravý vztah k jídlu. Ve výzkumu jsme použili kvalitativní design. Data byla sesbírána pomocí dotazníku s otevřenými otázkami, dotazníku EDSA a strukturovaného rozhovoru. Následně byla analyzována pomocí zakotvené teorie. Do výzkumu se zapojilo celkově 80 respondentů. Za hlavní protektivní faktory podporující zdravý vztah k jídlu u dívek v prostředí gymnastiky jsme označili: dostatečnou informovanost, zdravé stravovací návyky, pozitivní vliv trenéra, zdravý vztah ke svému tělu, vyhýbání se omezování se ve stravě za účelem hubnutí, omezení kritiky těla, dobrý psychický stav a podporu okolí.
Anotace v angličtině
The aim of the study was to identify supporting factors of healthy relationship with food in girls in the environment of artistic gymnastics. Theoretical part contains information about disordered eating in sports, describes the environment of artistic gymnastic and provides a quick look into the field of supporting factors of healthy relationship with food. In the empirical part we used qualitative design and our data were analysed by the method of grounded theory. Data were collected by the questionnaire with open answers, EDSA questionnaire and structured interview. 80 participants were involved in our study. We identified following supportive factors: sufficient information, healthy eating habits, a positive influence of a coach, a healthy relationship with one´s body, avoiding dietary restrictions in order to lose weight, limiting body criticism, good mental state and support of the environment.
Klíčová slova
zdravý vztah k jídlu, sportovní gymnastika, poruchy příjmu potravy
Klíčová slova v angličtině
healthy relationship with food, artistic gymnastics, disordered eating
Zásady pro vypracování
1. Provedení rešerše a studium odborné literatury zaměřené na téma poruch příjmu potravy, vliv sportovního prostředí na vztah k jídlu, copingových strategií a poruch příjmu potravy ve sportu.
2. Stanovení základních cílů výzkumného projektu - najít faktory podporující zdravý vztah k jídlu u dívek v prostředí sportovní gymnastiky.
3. Zpracování teoretické části, která bude obsahovat vymezení pojmů a teoretických východisek týkajících se daného tématu.
4. Výzkumný design praktické části bude smíšený. Kvantitativní část bude tvořena dotazníky a kvalitativní polostrukturovaným rozhovorem.
5. Příprava metodiky výzkumné části: výběr dotazníků a vytvoření polostrukturovaného rozhovou.
6. V rámci výzkumné částu budou dodržována etická pravidla a s daty bude nakládáno dle zákonných norem. Parametry práce budou odpovídat metodickým pokynům Katedry psychologie Univerzity Palackého.
Zásady pro vypracování
1. Provedení rešerše a studium odborné literatury zaměřené na téma poruch příjmu potravy, vliv sportovního prostředí na vztah k jídlu, copingových strategií a poruch příjmu potravy ve sportu.
2. Stanovení základních cílů výzkumného projektu - najít faktory podporující zdravý vztah k jídlu u dívek v prostředí sportovní gymnastiky.
3. Zpracování teoretické části, která bude obsahovat vymezení pojmů a teoretických východisek týkajících se daného tématu.
4. Výzkumný design praktické části bude smíšený. Kvantitativní část bude tvořena dotazníky a kvalitativní polostrukturovaným rozhovorem.
5. Příprava metodiky výzkumné části: výběr dotazníků a vytvoření polostrukturovaného rozhovou.
6. V rámci výzkumné částu budou dodržována etická pravidla a s daty bude nakládáno dle zákonných norem. Parametry práce budou odpovídat metodickým pokynům Katedry psychologie Univerzity Palackého.
Seznam doporučené literatury
Baum, A. (2006). Eating Disorders in the Male Athlete. Sports Med, 36(1), 1-6.
Bloodworth, A., McNamee, M., & Tan, J. (2017). Autonomy, eating disorders and elite gymnastics: ethical and conceptual issues. Sport, Education [online], 22(8), 878-889.
De Oliveira, G. L., De Oliveira, T. A. P, De Pinho Goncalves, P. S., Valentim Silva, J. R., Roquetti Fernandes, P., & Fernandes Filho, J. (2017). Body Image and Eating Disorders in Female Athletes of Different Sports. Journal of Exercise Physiology Online [online], 20(2), 44-54.
De Sousa Fortes, L., Mockdece Neves, C., Fernandes Filgueiras, J., Sousa Almeida, S., & Caputo Ferreira, M. E. (2013). Body dissatisfaction, psychological commitment to exercise and eating behavior in young athletes from aesthetic sports. Brazilian Journal of Kineanthropometry [online], 15(6), 695-704.
Sundgot-borgen, J. (1994). Risk and trigger factors for the development of eating disorders in female elite athletes. Medicine [online], 26(4), 414-419.
Vardar, E., Vardar, S. A., & Kurt, C. (2007). Anxiety of young female athletes with disordered eating behaviors. Eating Behaviors [online], 8(2), 143-147.
Seznam doporučené literatury
Baum, A. (2006). Eating Disorders in the Male Athlete. Sports Med, 36(1), 1-6.
Bloodworth, A., McNamee, M., & Tan, J. (2017). Autonomy, eating disorders and elite gymnastics: ethical and conceptual issues. Sport, Education [online], 22(8), 878-889.
De Oliveira, G. L., De Oliveira, T. A. P, De Pinho Goncalves, P. S., Valentim Silva, J. R., Roquetti Fernandes, P., & Fernandes Filho, J. (2017). Body Image and Eating Disorders in Female Athletes of Different Sports. Journal of Exercise Physiology Online [online], 20(2), 44-54.
De Sousa Fortes, L., Mockdece Neves, C., Fernandes Filgueiras, J., Sousa Almeida, S., & Caputo Ferreira, M. E. (2013). Body dissatisfaction, psychological commitment to exercise and eating behavior in young athletes from aesthetic sports. Brazilian Journal of Kineanthropometry [online], 15(6), 695-704.
Sundgot-borgen, J. (1994). Risk and trigger factors for the development of eating disorders in female elite athletes. Medicine [online], 26(4), 414-419.
Vardar, E., Vardar, S. A., & Kurt, C. (2007). Anxiety of young female athletes with disordered eating behaviors. Eating Behaviors [online], 8(2), 143-147.