Diplomová práce shrnuje dvouletý mykologický průzkum dvou lokalit - antropicky
ovlivňovaného městského parku Javorka na okraji České Třebové a 9 km vzdálené přírodní rezervace Psí kuchyně se zachovalou květnatou bučinou pralesovitého charakteru. V literárním přehledu je charakterizován ekologický a bioindikační význam hub v prostředí, činitele ovlivňující jejich výskyt, stručná historie a současnost jejich ochrany v České republice. Na popis studovaných území navazuje souhrn dosavadních mykologických průzkumů. Terénní práce probíhaly od srpna 2017 do listopadu 2019 mimo zimní měsíce (prosinec-únor) formou náhodného procházení lokalit. Některé druhy byly identifikovány přímo na místě, neurčené taxony byly sbírány a položky určovány za pomoci literatury a mikroskopických znaků, výsledky byly konzultovány s konzultantem práce, případně s dalšími mykology. V městském parku Javorka bylo nalezeno během 21 návštěv 130 druhů
(z toho 8 druhů z Červeného seznamu makromycetů České republiky) a v PR Psí kuchyně během 22 návštěv 247 druhů (z toho 9 druhů z ČSM). Jednotlivé taxony makromycetů byly zařazeny do skupin dle trofismu a na základě těchto dat lokality srovnány. V závěru práce byly vytipovány bioindikační druhy, zhodnocen vliv antropogenních činitelů na mykobiotu obou území a navrženy úpravy plánu péče městského parku.
Anotace v angličtině
The diploma thesis summarizes a two-year mycological survey of two localities: city park "Javorka", a human-influenced locality on the outskirts of Česká Třebová, and nature reserve "Psí Kuchyně" 9 km distant with well-preserved flowery beech forest of primeval character. Ecological and bioindication significacy of macromycetes in the environment, as well as factors influencing distribution of macromycetes are presented in a literature overview together with a brief history and present status of their protection in the Czech Republic. Characterization of localities is followed by a summary of recent mycological surveys within the studied areas. Fieldwork (random-walking method at the locality) took place from August 2017 to November 2019 with exception of winter months (from December till February). Some species were identified onsite; those not identified were picked up for subsequent identification using literature sources and microscopy. Part of taxons was revised by a consultant of this diploma thesis or other mycologists. During 21 visits in the Javorka city park altogether 130 species were recorded (of which 8 species are listed in Red List of Fungi) while 247 species (of which 9 species belong to Red List of Fungi) have been found during 22 visits in the nature reserve Psí Kuchyně. The localities were compared according to a classification of trophic characteristics of recorded species. In the conclusion, species suitable for bioindicacy were proposed, human influence on growth of macromycetes was compared for both localities and adjustments for management of Javorka city park were designed.
basidiomycetes, fungal ecology, macrofungi, management of habitats,
mycorrhiza, saprotrophs
Rozsah průvodní práce
97 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce shrnuje dvouletý mykologický průzkum dvou lokalit - antropicky
ovlivňovaného městského parku Javorka na okraji České Třebové a 9 km vzdálené přírodní rezervace Psí kuchyně se zachovalou květnatou bučinou pralesovitého charakteru. V literárním přehledu je charakterizován ekologický a bioindikační význam hub v prostředí, činitele ovlivňující jejich výskyt, stručná historie a současnost jejich ochrany v České republice. Na popis studovaných území navazuje souhrn dosavadních mykologických průzkumů. Terénní práce probíhaly od srpna 2017 do listopadu 2019 mimo zimní měsíce (prosinec-únor) formou náhodného procházení lokalit. Některé druhy byly identifikovány přímo na místě, neurčené taxony byly sbírány a položky určovány za pomoci literatury a mikroskopických znaků, výsledky byly konzultovány s konzultantem práce, případně s dalšími mykology. V městském parku Javorka bylo nalezeno během 21 návštěv 130 druhů
(z toho 8 druhů z Červeného seznamu makromycetů České republiky) a v PR Psí kuchyně během 22 návštěv 247 druhů (z toho 9 druhů z ČSM). Jednotlivé taxony makromycetů byly zařazeny do skupin dle trofismu a na základě těchto dat lokality srovnány. V závěru práce byly vytipovány bioindikační druhy, zhodnocen vliv antropogenních činitelů na mykobiotu obou území a navrženy úpravy plánu péče městského parku.
Anotace v angličtině
The diploma thesis summarizes a two-year mycological survey of two localities: city park "Javorka", a human-influenced locality on the outskirts of Česká Třebová, and nature reserve "Psí Kuchyně" 9 km distant with well-preserved flowery beech forest of primeval character. Ecological and bioindication significacy of macromycetes in the environment, as well as factors influencing distribution of macromycetes are presented in a literature overview together with a brief history and present status of their protection in the Czech Republic. Characterization of localities is followed by a summary of recent mycological surveys within the studied areas. Fieldwork (random-walking method at the locality) took place from August 2017 to November 2019 with exception of winter months (from December till February). Some species were identified onsite; those not identified were picked up for subsequent identification using literature sources and microscopy. Part of taxons was revised by a consultant of this diploma thesis or other mycologists. During 21 visits in the Javorka city park altogether 130 species were recorded (of which 8 species are listed in Red List of Fungi) while 247 species (of which 9 species belong to Red List of Fungi) have been found during 22 visits in the nature reserve Psí Kuchyně. The localities were compared according to a classification of trophic characteristics of recorded species. In the conclusion, species suitable for bioindicacy were proposed, human influence on growth of macromycetes was compared for both localities and adjustments for management of Javorka city park were designed.
basidiomycetes, fungal ecology, macrofungi, management of habitats,
mycorrhiza, saprotrophs
Zásady pro vypracování
Cíle práce:
1. Charakterizovat přírodní poměry a management vybraných lokalit v okolí České Třebové - PR Psí Kuchyně a městského parku Javorka,
2. Shrnout dosavadní mykologické průzkumy v daných lokalitách, druhovou rozmanitost makromycet,
3. V experimentální části v (sezóny 2017 a 2018) pravidelných intervalech navštěvovat dané lokality, zaznamenávat taxony makromycet a jejich substrát či okolní dřevinu,
4. Určovat druhy makromycet na základě makroskopických a mikroskopických znaků, chemických reakcí apod., konzultovat správnost určení s dalšími mykology, především s konzultantem práce (Martin Mička),
5. Dokladovat vzácné sběry v herbarizované podobě,
6. Dokumentovat sběry (fotografie v terénu a mikrofotografie důležitých určovacích znaků),
7. Zhodnotit a porovnat vliv antropogenních činitelů na zdejší mykoflóru,
8. V diskusi by měla studentka shrnout vlastní výsledky, srovnat je s literaturou a vyvodit závěry.
Plánovaný rozsah práce ca 50 stran, 5 tabulek, 30 fotografií
Zásady pro vypracování
Cíle práce:
1. Charakterizovat přírodní poměry a management vybraných lokalit v okolí České Třebové - PR Psí Kuchyně a městského parku Javorka,
2. Shrnout dosavadní mykologické průzkumy v daných lokalitách, druhovou rozmanitost makromycet,
3. V experimentální části v (sezóny 2017 a 2018) pravidelných intervalech navštěvovat dané lokality, zaznamenávat taxony makromycet a jejich substrát či okolní dřevinu,
4. Určovat druhy makromycet na základě makroskopických a mikroskopických znaků, chemických reakcí apod., konzultovat správnost určení s dalšími mykology, především s konzultantem práce (Martin Mička),
5. Dokladovat vzácné sběry v herbarizované podobě,
6. Dokumentovat sběry (fotografie v terénu a mikrofotografie důležitých určovacích znaků),
7. Zhodnotit a porovnat vliv antropogenních činitelů na zdejší mykoflóru,
8. V diskusi by měla studentka shrnout vlastní výsledky, srovnat je s literaturou a vyvodit závěry.
Plánovaný rozsah práce ca 50 stran, 5 tabulek, 30 fotografií
Seznam doporučené literatury
Antonín V., Bieberová Z., Beran M., Brom M., Burel J., Holec J., Kříž M., Lepšová A., Slavíček J. (2012): Metodika provádění mykologického průzkumu (návrh ze dne 20. března 2012). Elektronická verze na CD s abstrakty přednášek z konference ?Houby nejsou "na houby" aneb Proč a jak chránit houby?, Jihlava, 20 s.
Antonín V., Bieberová Z., Bielich A. (1995): Chráněné houby ČR zvláště chráněné druhy hub podle vyhlášky č. 395/1992 Sb.; Praha. Ministerstvo životního prostředí ČR a AOPK ČR, 88 s.
Antonín V., Hagara L., Baier J. (2005): Velký atlas hub. Ottovo nakladatelství s.r.o., Praha, 432 s.
Beran M., Bielich A., Holec J. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha, 624 s.
Faltysová H., Bárta F. a kolektiv (2002): Pardubicko. In: Mackovčin P., Sedláček M. (eds.): Chráněná území ČR, svazek IV. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR a EkoCentrum Brno, Praha, 316 s.
Gryndler M., Baláž M., Hršelová H., Jansa J., Vosátka M. (2014): Mykorhizní symbióza: o soužití hub s kořeny rostlin, Academia Praha, 366 s.
Holec J. a Beran M. [eds.] (2006): Červený seznam hub (makromycetů) České republiky [Red list of fungi (macromycetes) of the Czech Republic]. Příroda, Praha, 282 s.
Jetmar F., Novák L. (2006): Botanický inventarizační průzkum přírodní rezervace Psí kuchyně. Nepublikováno.
Klán J. (1989): Co víme o houbách, Státní pedagogické nakladatelství, Praha, 310 s.
Konývka O. (1998): Plán péče pro přírodní rezervaci Psí kuchyně. Nepublikováno.
Kothe H. (2012): Houby: určování sběr. Knižní klub Praha Smíchov, 256 s.
Michalski M., Panoš V., Pek I. (1988): Neživá příroda Českotřebovska. Městské muzeum v České Třebové, 148 s.
Mikšík M. (2013): Poznáváme jarní houby. Grada, Praha, 208 s.
Pilát A. (1969): Houby Československa ve svém životním prostředí. Academia, Praha, 264 s.
Socha R. (2015): Holubinky. Academia Praha, 520 s.
Šutara J., Mikšík M. (2009): Hřibovité houby. Academia Praha, 296 s.
Tmej L., Kramoliš J. (2006): Výsledky mapování vyšších druhů hub (Makromycetů) přírodní rezervace Psí kuchyně. Nepublikováno.
Seznam doporučené literatury
Antonín V., Bieberová Z., Beran M., Brom M., Burel J., Holec J., Kříž M., Lepšová A., Slavíček J. (2012): Metodika provádění mykologického průzkumu (návrh ze dne 20. března 2012). Elektronická verze na CD s abstrakty přednášek z konference ?Houby nejsou "na houby" aneb Proč a jak chránit houby?, Jihlava, 20 s.
Antonín V., Bieberová Z., Bielich A. (1995): Chráněné houby ČR zvláště chráněné druhy hub podle vyhlášky č. 395/1992 Sb.; Praha. Ministerstvo životního prostředí ČR a AOPK ČR, 88 s.
Antonín V., Hagara L., Baier J. (2005): Velký atlas hub. Ottovo nakladatelství s.r.o., Praha, 432 s.
Beran M., Bielich A., Holec J. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha, 624 s.
Faltysová H., Bárta F. a kolektiv (2002): Pardubicko. In: Mackovčin P., Sedláček M. (eds.): Chráněná území ČR, svazek IV. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR a EkoCentrum Brno, Praha, 316 s.
Gryndler M., Baláž M., Hršelová H., Jansa J., Vosátka M. (2014): Mykorhizní symbióza: o soužití hub s kořeny rostlin, Academia Praha, 366 s.
Holec J. a Beran M. [eds.] (2006): Červený seznam hub (makromycetů) České republiky [Red list of fungi (macromycetes) of the Czech Republic]. Příroda, Praha, 282 s.
Jetmar F., Novák L. (2006): Botanický inventarizační průzkum přírodní rezervace Psí kuchyně. Nepublikováno.
Klán J. (1989): Co víme o houbách, Státní pedagogické nakladatelství, Praha, 310 s.
Konývka O. (1998): Plán péče pro přírodní rezervaci Psí kuchyně. Nepublikováno.
Kothe H. (2012): Houby: určování sběr. Knižní klub Praha Smíchov, 256 s.
Michalski M., Panoš V., Pek I. (1988): Neživá příroda Českotřebovska. Městské muzeum v České Třebové, 148 s.
Mikšík M. (2013): Poznáváme jarní houby. Grada, Praha, 208 s.
Pilát A. (1969): Houby Československa ve svém životním prostředí. Academia, Praha, 264 s.
Socha R. (2015): Holubinky. Academia Praha, 520 s.
Šutara J., Mikšík M. (2009): Hřibovité houby. Academia Praha, 296 s.
Tmej L., Kramoliš J. (2006): Výsledky mapování vyšších druhů hub (Makromycetů) přírodní rezervace Psí kuchyně. Nepublikováno.
Přílohy volně vložené
bibliografické údaje
Přílohy vázané v práci
ilustrace, mapy, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Průběh obhajoby: Mykologický průzkum městského parku Javorka v České Třebové a PR Psí Kuchyně
Studentka zdůraznila ekologický význam studované skupiny, stejně jako hospodářský potenciál taxonu, popsala četné cíle své práce (zjištění bioindikačně významných druhů, fotodokumentace, herbarizace položek, rozčlenění zjištěných druhů do fčních. Skupin, návrh managementu aj.). Nebyl však zdůvodněn smysl výběru dvou zcela odlišných lokalit (městský park x rezervace s porosty bučin). Výsledkem práce založené na třech sezonách sběru dat byl seznam druhů, z nichž část figurovala v Červené knize, resp. Č. seznamu, či proporce zastoupení různých ekologických skupin hub, které se autorka snažila interpretovat proporcí mrtvého dřeva, či druhové pestrosti stromů v obou zájmových lokalitách, resp. s ohledem na klimatické charakteristiky obou sezon sběru dat, nicméně tato interpretace nebyla opřena o adekvátní statistické vyhodnocení dat.
Vedoucí: doc. M. Sedlářová práci i přístup studentky považuje za příkladný, práci doporučuje k obhajobě a navrhuje hodnotit stupněm A.
Oponent: doc. B. Mieslerová práci rovněž hodnotila jako nadprůměrnou, zmiňuje jen některé překlepy a drobné formální chyby. Klade dotaz na původ konkrétního druhu r. Ramaria (kuřátka), dále požaduje vysvětlit některé mykologické pojmy (thalorhizy, rhizomorfy apod.) a uvést příklady druhů - toto studentka s přehledem zvládla. V otevřené diskusi byl dotazován smysl výběru lokalit a interpretace výsledků bez experimentálního studia.