Teoretická část bakalářské práce se zabývá popisem dvou rostlin a to třapatky nachové a čekanky obecné. Dále jsou popsány chemicky aktivní látky rostlin. Teoretická část je rovněž věnována extrakčním technikám, prováděným za vysokých teplot a tlaků a také metodám úpravy vzorků před analýzou na plynovém chromatografu s hmotnostní detekcí. Experimentální část je zaměřena na popis přípravy extraktů třemi různými technikami, kterými jsou macerace, akcelerovaná extrakce a extrakce subkritickou vodou. U všech těchto technik byly vzorky před analýzou na plynovém chromatografu derivatizovány silylačním činidlem. Na základě dosažených výsledků pak byla pro reálné vzorky rostlin použita akcelerovaná extrakce. Ke kvantitativnímu stanovení derivátů kyseliny kávové v jednotlivých částech rostlin byla použita metoda vnitřního standardu.
Anotace v angličtině
Theoretical part of bachelor thesis deals with a description of two plants-purple coneflower and chicory. Further there is a description of the active compounds. Theoretical part is also dedicated to the extraction techniques carried out under high temperatures and pressures as well to methods of sample preparation before an analysis on a gas chromatograph with mass spectrometer. Experimental part is focused on the preparation of extracts by three different techniques which are maceration, accelerated solvent extraction and subcritical water extraction. All samples were derivatizationed with a silylating reagent before an analysis by gas chromatography. Based on gained results was chosen accelerated solvent extraction for real plant samples. To quantitative analysis was used internal standard method.
coneflower, chicory, caffeic acid, extraction, gas chromatography
Rozsah průvodní práce
38 s. (50 000 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Teoretická část bakalářské práce se zabývá popisem dvou rostlin a to třapatky nachové a čekanky obecné. Dále jsou popsány chemicky aktivní látky rostlin. Teoretická část je rovněž věnována extrakčním technikám, prováděným za vysokých teplot a tlaků a také metodám úpravy vzorků před analýzou na plynovém chromatografu s hmotnostní detekcí. Experimentální část je zaměřena na popis přípravy extraktů třemi různými technikami, kterými jsou macerace, akcelerovaná extrakce a extrakce subkritickou vodou. U všech těchto technik byly vzorky před analýzou na plynovém chromatografu derivatizovány silylačním činidlem. Na základě dosažených výsledků pak byla pro reálné vzorky rostlin použita akcelerovaná extrakce. Ke kvantitativnímu stanovení derivátů kyseliny kávové v jednotlivých částech rostlin byla použita metoda vnitřního standardu.
Anotace v angličtině
Theoretical part of bachelor thesis deals with a description of two plants-purple coneflower and chicory. Further there is a description of the active compounds. Theoretical part is also dedicated to the extraction techniques carried out under high temperatures and pressures as well to methods of sample preparation before an analysis on a gas chromatograph with mass spectrometer. Experimental part is focused on the preparation of extracts by three different techniques which are maceration, accelerated solvent extraction and subcritical water extraction. All samples were derivatizationed with a silylating reagent before an analysis by gas chromatography. Based on gained results was chosen accelerated solvent extraction for real plant samples. To quantitative analysis was used internal standard method.
coneflower, chicory, caffeic acid, extraction, gas chromatography
Zásady pro vypracování
1) Literární rešerše zaměřená na problematiku výskytu fenolických kyselin v rostlinném materiálu a možnosti jejich analýzy.
2) Prostudování problematiky výskytu a analýzy kyseliny kávové a jejích derivátů.
3) Výběr vhodných cílových látek, studium možností jejich extrakce, derivatizace a analýzy plynovou chromatografií.
4) Navržení a testování metod(y) extrakce a analýzy vybraných cílových látek, aplikace metody při analýze reálných vzorků.
Zásady pro vypracování
1) Literární rešerše zaměřená na problematiku výskytu fenolických kyselin v rostlinném materiálu a možnosti jejich analýzy.
2) Prostudování problematiky výskytu a analýzy kyseliny kávové a jejích derivátů.
3) Výběr vhodných cílových látek, studium možností jejich extrakce, derivatizace a analýzy plynovou chromatografií.
4) Navržení a testování metod(y) extrakce a analýzy vybraných cílových látek, aplikace metody při analýze reálných vzorků.
Seznam doporučené literatury
1) Vlastní rešerše (Web of Science, Chemical Abstracts)
2) Sledování původní časopisecké literatury
3) Další literatura dle doporučení vedoucího bakalářské práce
Seznam doporučené literatury
1) Vlastní rešerše (Web of Science, Chemical Abstracts)
2) Sledování původní časopisecké literatury
3) Další literatura dle doporučení vedoucího bakalářské práce
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka přednesla základní teze své práce ve stručné a přehledné prezentaci. Poté oponent a vedoucí práce přečetli své posudky. Studentka se následně vyjádřila k otázkám a připomínkám z posudků oponenta a ved. práce. Následně studentka odpovídal na dotazy z pléna. Viz Zápis o obhajobě Bc práce.