Tématem diplomové práce je vývoj vhodné metody pro identifikaci a kvantifikaci glukosinolátů v brukvovité zelenině. Byla využita metoda ultra-vysokoúčinné kapalinové chromatografie s tandemovou hmotnostní detekcí (UHPLC-MS/MS). V rámci práce byly předloženy výsledky vývoje metody, její optimalizace, validace a aplikace v analýze vybraných intaktních glukosinolátů v některých genotypech tuřínu (Brassica napus var. napobrassica) a vodnice (Brassica rapa var. rapa) vypěstovaných v roce 2015 a 2016.
Anotace v angličtině
The topic of this diploma thesis is the development of a method suitable for analysis of glucosinolates in cruciferous vegetables. Ultra-high performance liquid chromatography separation coupled with tandem mass spectrometric detection (UHPLC-MS/MS) was used. This work presents method development, optimization, validation and determination of selected glucosinolates in some genotypes of swede (Brassica napus var. napobrassica) and turnip (Brassica rapa var. rapa) grown in 2015 and 2016.
Tématem diplomové práce je vývoj vhodné metody pro identifikaci a kvantifikaci glukosinolátů v brukvovité zelenině. Byla využita metoda ultra-vysokoúčinné kapalinové chromatografie s tandemovou hmotnostní detekcí (UHPLC-MS/MS). V rámci práce byly předloženy výsledky vývoje metody, její optimalizace, validace a aplikace v analýze vybraných intaktních glukosinolátů v některých genotypech tuřínu (Brassica napus var. napobrassica) a vodnice (Brassica rapa var. rapa) vypěstovaných v roce 2015 a 2016.
Anotace v angličtině
The topic of this diploma thesis is the development of a method suitable for analysis of glucosinolates in cruciferous vegetables. Ultra-high performance liquid chromatography separation coupled with tandem mass spectrometric detection (UHPLC-MS/MS) was used. This work presents method development, optimization, validation and determination of selected glucosinolates in some genotypes of swede (Brassica napus var. napobrassica) and turnip (Brassica rapa var. rapa) grown in 2015 and 2016.
Diplomová práce bude vypracována dle platných zásad pro formální náležitosti diplomové práce odevzdávané na katedře botaniky PřF UP.
Zásady pro vypracování
Diplomová práce bude vypracována dle platných zásad pro formální náležitosti diplomové práce odevzdávané na katedře botaniky PřF UP.
Seznam doporučené literatury
Verkerk R., Schreiner M., Krumbein A., Ciska E., Holst B., Rowland I., De Schrijver R., Hansen M., Gerhäuser C., Mithen R. a Dekker M. (2009): Glucosinolates in Brassica vegetables: The influence of the food supply chain on intake, bioavailability and human health. - Molecular Nutrition & Food Research (53): 219-265
Glauser G., Schweizer F., Turlings T.C.J. a Reymond P. (2013): Rapid Profiling of Intact Glucosinolates in Arabidopsis Leaves by UHPLC-QTOFMS Using a Charged Surface Hybrid Column. - Phytochemical analysis (23): 520-528
Park M.H., Arasu M.V., Park N.Y., Choi Y.J., Lee S.W., Al-Dhabi N.A., Kim J.B. a Kim S.J. (2013): Variation of glucoraphanin and glucobrassicin: anticancer components in Brassica during processing. - Food Science and Technology (33): 624-631.
Lee J.G., Bonnema G., Zhang N.W., Kwak J.H., de Vos R.C.H. a Beekwilder J. (2013): Evaluation of Glucosinolate Variation in a Collection of Turnip (Brassica rapa) Germplasm by the Analysis of Intact and Desulfo
Glucosinolates. - Journal of Agricultural and Food Chemistry (61): 3984-3993.
Seznam doporučené literatury
Verkerk R., Schreiner M., Krumbein A., Ciska E., Holst B., Rowland I., De Schrijver R., Hansen M., Gerhäuser C., Mithen R. a Dekker M. (2009): Glucosinolates in Brassica vegetables: The influence of the food supply chain on intake, bioavailability and human health. - Molecular Nutrition & Food Research (53): 219-265
Glauser G., Schweizer F., Turlings T.C.J. a Reymond P. (2013): Rapid Profiling of Intact Glucosinolates in Arabidopsis Leaves by UHPLC-QTOFMS Using a Charged Surface Hybrid Column. - Phytochemical analysis (23): 520-528
Park M.H., Arasu M.V., Park N.Y., Choi Y.J., Lee S.W., Al-Dhabi N.A., Kim J.B. a Kim S.J. (2013): Variation of glucoraphanin and glucobrassicin: anticancer components in Brassica during processing. - Food Science and Technology (33): 624-631.
Lee J.G., Bonnema G., Zhang N.W., Kwak J.H., de Vos R.C.H. a Beekwilder J. (2013): Evaluation of Glucosinolate Variation in a Collection of Turnip (Brassica rapa) Germplasm by the Analysis of Intact and Desulfo
Glucosinolates. - Journal of Agricultural and Food Chemistry (61): 3984-3993.
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Zápis z obhajoby diplomové práce
Bc. Novotná Kristýna
I. Zahájení
II. Úvod do problematiky
III. Cíle práce
IV. Metodika
V. Výsledky
VI. Shrnutí
VII. Prezentace posudků
VIII. Odpovědi na dotazy a připomínky: studentka adekvátně reagovala na dotazy
IX. Diskuse: Mění se obsah glukosinolátů v brukvovité zelenině v závislosti na kuchyňské úpravě? Je pravděpodobné, že se mění obsah glukosinolátů, pokud byste použili "stres" u sledovaných rostlin? Padla výtka k absenci zemědělských informací o pěstování studovaných druhů v ČR. Padla výtka k absenci charakteristiky experimentálního materiálu. Jaký je pravděpodobný vliv ročníku pěstování na obsah glukosinolátů ve studovaných genotypech rostlin?
X. Jednání komise
XI. Vyhlášení výsledků
XII. Závěr
Klasifikace: B
Datum obhajoby: 31.8.2017
Prof. Ing. Aleš Lebeda, DrSc.
předseda komise