Bakalářská práce je zaměřena na výživové zvyklosti u studentek pedagogickým oborů na Univerzitě Palackého v Olomouci. Cílem práce bylo přehledně popsat výživová doporučení dle Společnosti pro výživu a správné stravovací zvyklosti, na základě kterých byly porovnávány návyky studentek.
V první části této práce je popsáno několik základních pojmů souvisejících s danou problematikou jako je životní styl a faktory jej ovlivňující. Dále základní výživová doporučení, které by měly být dodržovány v rámci správným výživových zvyklostí, kategorizace BMI dle Světové zdravotnické organizace, také onemocnění plynoucí z nesprávných stravovacích zvyklostí.
V další částí práce byly vyhodnoceny výsledky pravidelnosti jednotlivých jídel v průběhu dne, získané formou dotazníkového šetření. Stravovací zvyklosti byly zjišťovány u studentek pedagogických oborů Univerzity Palackého v Olomouci dle kategorizace BMI. Výživové zvyklosti respondentů byly následně porovnány s výsledky studentek z Jihočeské Univerzity v Českých Budějovicích. Výsledky šetření jsou uvedeny v tabulkách a pro přehlednost znázorněné v jednotlivých grafech.
Anotace v angličtině
Thesis is focuses on the Nutritional habits of students of the Faculty of Education of Palacky University in Olomouc. The aim was to clearly describe the nutritional recommendations by the Company for nutrition and proper dietary habits which were compaired to the nutritional habits of students.
In the first part of this thesis were described some basic concepts related to the issue, such as lifestyle and factors which can influence this. Hereafter basic nutritional recommendations that should be kept within the proper dietary habits, BMI classification according to the World Health Organization, also diseases result from improper nutritional habits.
In other part of thesis were evaluated the results of periodicity of particular meals during the day collected by questionnaire. Dietary habits were detected from students of the Faculty of Education of Palacky University in Olomouc according to the BMI classification. The nutritional habits of the respondents were compared with the results of students from the Univerzity od South Bohemia in České Budějovice. The results are shown in tables and for lucidity are graphically shown in individual graphs.
Klíčová slova
Životní styl, režim jídla, výživové doporučení, stravování, BMI index.
Bakalářská práce je zaměřena na výživové zvyklosti u studentek pedagogickým oborů na Univerzitě Palackého v Olomouci. Cílem práce bylo přehledně popsat výživová doporučení dle Společnosti pro výživu a správné stravovací zvyklosti, na základě kterých byly porovnávány návyky studentek.
V první části této práce je popsáno několik základních pojmů souvisejících s danou problematikou jako je životní styl a faktory jej ovlivňující. Dále základní výživová doporučení, které by měly být dodržovány v rámci správným výživových zvyklostí, kategorizace BMI dle Světové zdravotnické organizace, také onemocnění plynoucí z nesprávných stravovacích zvyklostí.
V další částí práce byly vyhodnoceny výsledky pravidelnosti jednotlivých jídel v průběhu dne, získané formou dotazníkového šetření. Stravovací zvyklosti byly zjišťovány u studentek pedagogických oborů Univerzity Palackého v Olomouci dle kategorizace BMI. Výživové zvyklosti respondentů byly následně porovnány s výsledky studentek z Jihočeské Univerzity v Českých Budějovicích. Výsledky šetření jsou uvedeny v tabulkách a pro přehlednost znázorněné v jednotlivých grafech.
Anotace v angličtině
Thesis is focuses on the Nutritional habits of students of the Faculty of Education of Palacky University in Olomouc. The aim was to clearly describe the nutritional recommendations by the Company for nutrition and proper dietary habits which were compaired to the nutritional habits of students.
In the first part of this thesis were described some basic concepts related to the issue, such as lifestyle and factors which can influence this. Hereafter basic nutritional recommendations that should be kept within the proper dietary habits, BMI classification according to the World Health Organization, also diseases result from improper nutritional habits.
In other part of thesis were evaluated the results of periodicity of particular meals during the day collected by questionnaire. Dietary habits were detected from students of the Faculty of Education of Palacky University in Olomouc according to the BMI classification. The nutritional habits of the respondents were compared with the results of students from the Univerzity od South Bohemia in České Budějovice. The results are shown in tables and for lucidity are graphically shown in individual graphs.
Klíčová slova
Životní styl, režim jídla, výživové doporučení, stravování, BMI index.
1. Určit záměr (cíl) práce.
2. Stanovení metodiky práce.
3. Shrnutí současného stavu dané problematiky.
4. Realizace výzkumného šetření.
5. Zpracování a vyhodnocení výsledků.
6. Shrnutí výsledků a splnění záměru práce.
Zásady pro vypracování
1. Určit záměr (cíl) práce.
2. Stanovení metodiky práce.
3. Shrnutí současného stavu dané problematiky.
4. Realizace výzkumného šetření.
5. Zpracování a vyhodnocení výsledků.
6. Shrnutí výsledků a splnění záměru práce.
Seznam doporučené literatury
WHITNEY, Eleanor Noss, Linda K DEBRUYNE, Kathryn PINNA a Sharon Rady ROLFES. Nutrition for health and health care. 4th ed. Australia: Wadsworth, 2011, 876 p. in various pagings. ISBN 05-387-3357-8.
SVAČINA, Štěpán. Poruchy metabolismu a výživy. 1. vyd. Praha: Galén, 2010, xxii, 505 s. ISBN 978-80-7262-676-2.
STEJSKAL, Pavel. Proč a jak se zdravě hýbat. Vyd. 1. Břeclav: Presstempus, 2004, 125 s. ISBN 80-903-3502-0.
FRAŇKOVÁ, Slávka a Věra DVOŘÁKOVÁ-JANŮ. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2003, 256 s. Učební texty Univerzity Karlovy v Praze. ISBN 80-246-0548-1.
KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa. Vyd. 1. Praha: Grada, 2004, 136 s. Zdraví. ISBN 80-247-0736-5.
Seznam doporučené literatury
WHITNEY, Eleanor Noss, Linda K DEBRUYNE, Kathryn PINNA a Sharon Rady ROLFES. Nutrition for health and health care. 4th ed. Australia: Wadsworth, 2011, 876 p. in various pagings. ISBN 05-387-3357-8.
SVAČINA, Štěpán. Poruchy metabolismu a výživy. 1. vyd. Praha: Galén, 2010, xxii, 505 s. ISBN 978-80-7262-676-2.
STEJSKAL, Pavel. Proč a jak se zdravě hýbat. Vyd. 1. Břeclav: Presstempus, 2004, 125 s. ISBN 80-903-3502-0.
FRAŇKOVÁ, Slávka a Věra DVOŘÁKOVÁ-JANŮ. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2003, 256 s. Učební texty Univerzity Karlovy v Praze. ISBN 80-246-0548-1.
KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa. Vyd. 1. Praha: Grada, 2004, 136 s. Zdraví. ISBN 80-247-0736-5.