Strava a zdravé potraviny se stalo jedním z nejdiskutovanějších témat dnešní doby a s tím se pojí zvýšení pozornosti směrem k poruchám příjmu potravy. Cílem této práce je prozkoumat rozdíl ve výskytu mentální ortorexie mezi studenty oboru nutriční terapeut v prvním ročníku a kontrolní skupinou. Dílčími cíli je prozkoumání rozdílu ve výskytu poruch příjmu potravy, rozdílu v hodnotách BMI, ověření vztahu mezi hodnotou BMI a výskytem mentální ortorexie. Dále se práce zabývá ověřením vztahu mezi hodnotou BMI a poruchami příjmu potravy, ověřením vztahu mezi mentální ortorexií a poruchami příjmu potravy. Výběrový soubor tvořilo 97 studentů nutriční terapie a kontrolní skupinu 102 studentů oboru všeobecná zdravotní sestra. Respondenti byli vybráni metodou záměrného výběru a metodou sněhové koule. Pro účely kvantitativního výzkumného šetření byly použity dva dotazníky - ORTO-15 a EAT-26. Z výsledků vyplynulo, že se studenti nutriční terapie od skupiny kontrolní neliší ve výskytu mentální ortorexie, poruchách příjmu potravy ani v hodnotách BMI. Nebyl prokázán vztah mezi BMI a mentální ortorexií, ani BMI a poruchami příjmu potravy. Byl nalezen statisticky významný vztah mezi výskytem mentální ortorexie a poruchami příjmu potravy.
Anotace v angličtině
Nowadays, healthy diet and food, along with an increased attention to eating disorders, have become one of the most discussed topics. The aim of the thesis is to examine the differences in ochrance of orthorexia nervosa in first year dietitian students and the control group. The work further explores the differences in the incidence of eating disorders, the differences in the BMI values, verifies the relationship between BMI and the incidence of orthorexia nervosa, the relationship between BMI and eating disorders and the relationship between orthorexie nervosa and eating disorders. The sample group consisted of 97 dietitian students and the research group consisted of 102 nursing programme students. Respondents were chosen on the basis of intentional selection and the snowball method. For the purpose of quantitative research two questionnaires, ORTHO-15 and EAT-26, were used. The results showed that dietitian student do not differ from the research group in either the incidence of orthorexia nervosa, eating disorders or BMI values. There has not been no relationship confirmed between BMI and orthorexia nervosa or BMI and eating disorders. A statistically significant relationship between the incidence of orthorexia nervosa and eating disorders has been discovered.
Klíčová slova
poruchy příjmu potravy, mentální ortorexie, nutriční terapeut, BMI, výživa
Strava a zdravé potraviny se stalo jedním z nejdiskutovanějších témat dnešní doby a s tím se pojí zvýšení pozornosti směrem k poruchám příjmu potravy. Cílem této práce je prozkoumat rozdíl ve výskytu mentální ortorexie mezi studenty oboru nutriční terapeut v prvním ročníku a kontrolní skupinou. Dílčími cíli je prozkoumání rozdílu ve výskytu poruch příjmu potravy, rozdílu v hodnotách BMI, ověření vztahu mezi hodnotou BMI a výskytem mentální ortorexie. Dále se práce zabývá ověřením vztahu mezi hodnotou BMI a poruchami příjmu potravy, ověřením vztahu mezi mentální ortorexií a poruchami příjmu potravy. Výběrový soubor tvořilo 97 studentů nutriční terapie a kontrolní skupinu 102 studentů oboru všeobecná zdravotní sestra. Respondenti byli vybráni metodou záměrného výběru a metodou sněhové koule. Pro účely kvantitativního výzkumného šetření byly použity dva dotazníky - ORTO-15 a EAT-26. Z výsledků vyplynulo, že se studenti nutriční terapie od skupiny kontrolní neliší ve výskytu mentální ortorexie, poruchách příjmu potravy ani v hodnotách BMI. Nebyl prokázán vztah mezi BMI a mentální ortorexií, ani BMI a poruchami příjmu potravy. Byl nalezen statisticky významný vztah mezi výskytem mentální ortorexie a poruchami příjmu potravy.
Anotace v angličtině
Nowadays, healthy diet and food, along with an increased attention to eating disorders, have become one of the most discussed topics. The aim of the thesis is to examine the differences in ochrance of orthorexia nervosa in first year dietitian students and the control group. The work further explores the differences in the incidence of eating disorders, the differences in the BMI values, verifies the relationship between BMI and the incidence of orthorexia nervosa, the relationship between BMI and eating disorders and the relationship between orthorexie nervosa and eating disorders. The sample group consisted of 97 dietitian students and the research group consisted of 102 nursing programme students. Respondents were chosen on the basis of intentional selection and the snowball method. For the purpose of quantitative research two questionnaires, ORTHO-15 and EAT-26, were used. The results showed that dietitian student do not differ from the research group in either the incidence of orthorexia nervosa, eating disorders or BMI values. There has not been no relationship confirmed between BMI and orthorexia nervosa or BMI and eating disorders. A statistically significant relationship between the incidence of orthorexia nervosa and eating disorders has been discovered.
Klíčová slova
poruchy příjmu potravy, mentální ortorexie, nutriční terapeut, BMI, výživa
Bakalářská diplomová práce se bude zabývat nově diskutovaným tématem mentální ortorexie jako poruchy příjmu potravy a jejím výskytem v České republice u studentů oboru nutriční terapeut. Práce se v teoretické části zaměří na charakteristiku mentální ortorexie, její navrhovaná diagnostická kritéria, možnosti léčby, zasazení mentální ortorexie do kontextu psychických poruch a popíše náplň práce nutričních terapeutů. V praktické části bude využit kvantitativní výzkum za použití testů ORTO-15, ke zjištění mentální ortorexie, a EAT-26, který slouží k odhalení sklonů k narušenému jídelnímu chování. Výzkumný vzorek studentů nutriční terapie bude vybrán z vysokých škol a škol vyšších odborných v České republice, kontrolní skupinu budou tvořit studenti oboru všeobecná zdravotní sestra. Předpokládaná velikost výzkumného vzorku je 100 probandů, stejně tak je tomu i ve skupině kontrolní.
Zásady pro vypracování
Bakalářská diplomová práce se bude zabývat nově diskutovaným tématem mentální ortorexie jako poruchy příjmu potravy a jejím výskytem v České republice u studentů oboru nutriční terapeut. Práce se v teoretické části zaměří na charakteristiku mentální ortorexie, její navrhovaná diagnostická kritéria, možnosti léčby, zasazení mentální ortorexie do kontextu psychických poruch a popíše náplň práce nutričních terapeutů. V praktické části bude využit kvantitativní výzkum za použití testů ORTO-15, ke zjištění mentální ortorexie, a EAT-26, který slouží k odhalení sklonů k narušenému jídelnímu chování. Výzkumný vzorek studentů nutriční terapie bude vybrán z vysokých škol a škol vyšších odborných v České republice, kontrolní skupinu budou tvořit studenti oboru všeobecná zdravotní sestra. Předpokládaná velikost výzkumného vzorku je 100 probandů, stejně tak je tomu i ve skupině kontrolní.
Seznam doporučené literatury
Asil, E., & Sürücüoglu, M. S. (2015). Orthorexia nervosa in Turkish dietitians. Ecology of food and nutrition, 54(4), 303-313. doi: 10.1080/03670244.2014.987920
Bratman, S. (říjen, 1997). Health Food Junkie: Obsession with dietary perfection can sometimes do more harm than good, says one who has been there. Yoga Journal, 136, 42 46. Získáno 15. listopadu 2015 z https://books.google.cz/books?id=AOoDAAAAMBAJ&pg=PA4&lpg=PA4&dq=bratman+steven+yoga+journal+health+food+junkie&source=bl&ots=BA9oLLxld6&sig=VnYzLoivyw0omthbJ4EBHntLp-c&hl=cs&sa=X&ved=0ahUKEwjp__TLwqvQAhWIcRQKHdEcAmU4ChDoAQgZMAA#v=onepage&q=bratman%20steven%20yoga%20journal%20health%20food%20junkie&f=false
Bratman, S., Knight, D. (2000). Health Food Junkies. Orthorexia Nervosa: Overcoming the obsession with healthful eating. New York: Broadway Books.
Brytek-Matera, A. (2012). Orthorexia nervosaan eating disorder, obsessive-compulsive disorder or disturbed eating habit. Archives of Psychiatry and psychotherapy, 1(14), 55-60. Získáno 13. listopadu 2015 z http://www.archivespp.pl/uploads/images/2012_14_1/BrytekMatera55__APP1_2012.pdf
Donini, L. M., Marsili, D., Graziani, M. P., Imbriale, M., & Cannella, C. (2004). Orthorexia nervosa: a preliminary study with a proposal for diagnosis and an attempt to measure the dimension of the phenomenon. Eating and Weight disorders-Studies on Anorexia, Bulimia and Obesity, 9(2). doi:151-157. 10.1007/BF03325060
Donini, L. M., Marsili, D., Graziani, M. P., Imbriale, M., & Cannella, C. (2005). Orthorexia nervosa: validation of a diagnosis questionnaire. Eating and Weight Disorders-Studies on Anorexia, Bulimia and Obesity, 10(2), e28-e32. doi:10.1007/BF03327537
Dunn, T. M., & Bratman, S. (2016). On orthorexia nervosa: A review of the literature and proposed diagnostic criteria. Eating behaviors, 21, 11-17. doi: 10.1016/j.eatbeh.2015.12.006
Grofová, Z. (2007). Nutriční podpora praktický rádce pro sestry. Praha: Grada.
Kinzl, J. F., Hauer, K., Traweger, C., & Kiefer, I. (2006). Orthorexia nervosa in dieticians. Psychotherapy and psychosomatics, 75(6), 395-396. doi: 10.1159/000095447
Korinth, A., Schiess, S., & Westenhoefer, J. (2010). Eating behaviour and eating disorders in students of nutrition sciences. Public health nutrition, 13(01), 32-37. doi: 10.1017/S1368980009005709
Koven, N. S., & Abry, A. W. (2015). The clinical basis of orthorexia nervosa: emerging perspectives. Neuropsychiatric Disease & Treatment, 11, 385 394. doi: 10.2147/NDT.S61665
Krch, F., D. (2004). Poruchy příjmu potravy Rizikové faktory. Psychiatrie pro praxi, 5, 14 16. Získáno 3. září 2016 z http://www.psychiatriepropraxi.cz/pdfs/psy/2004/01/04.pdf
Mathieu, J. (2005). What Is Orthorexia? Journal of the American Dietetic Association, 105(10), 1510 1512. doi: 10.1016/j.jada.2005.08.021
Moroze, R. M., Dunn, T. M., Holland, J. C., Yager, J., & Weintraub, P. (2015). Microthinking about micronutrients: a case of transition from obsessions about healthy eating to near-fatal "orthorexia nervosa" and proposed diagnostic criteria. Psychosomatics, 56(4), 397-403. doi: 10.1016/j.psym.2014.03.003
Urbánek, L., Urbánková, P., & Marková, J. (2010). Klinická výživa v současné praxi. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů.
Varga, M., Dukay-Szabó, S., Túry, F., & van Furth Eric, F. (2013). Evidence and gaps in the literature on orthorexia nervosa. Eating and Weight Disorders-Studies on Anorexia, Bulimia and Obesity, 18(2), 103-111. doi:10.1007/s40519-013-0026-y
Seznam doporučené literatury
Asil, E., & Sürücüoglu, M. S. (2015). Orthorexia nervosa in Turkish dietitians. Ecology of food and nutrition, 54(4), 303-313. doi: 10.1080/03670244.2014.987920
Bratman, S. (říjen, 1997). Health Food Junkie: Obsession with dietary perfection can sometimes do more harm than good, says one who has been there. Yoga Journal, 136, 42 46. Získáno 15. listopadu 2015 z https://books.google.cz/books?id=AOoDAAAAMBAJ&pg=PA4&lpg=PA4&dq=bratman+steven+yoga+journal+health+food+junkie&source=bl&ots=BA9oLLxld6&sig=VnYzLoivyw0omthbJ4EBHntLp-c&hl=cs&sa=X&ved=0ahUKEwjp__TLwqvQAhWIcRQKHdEcAmU4ChDoAQgZMAA#v=onepage&q=bratman%20steven%20yoga%20journal%20health%20food%20junkie&f=false
Bratman, S., Knight, D. (2000). Health Food Junkies. Orthorexia Nervosa: Overcoming the obsession with healthful eating. New York: Broadway Books.
Brytek-Matera, A. (2012). Orthorexia nervosaan eating disorder, obsessive-compulsive disorder or disturbed eating habit. Archives of Psychiatry and psychotherapy, 1(14), 55-60. Získáno 13. listopadu 2015 z http://www.archivespp.pl/uploads/images/2012_14_1/BrytekMatera55__APP1_2012.pdf
Donini, L. M., Marsili, D., Graziani, M. P., Imbriale, M., & Cannella, C. (2004). Orthorexia nervosa: a preliminary study with a proposal for diagnosis and an attempt to measure the dimension of the phenomenon. Eating and Weight disorders-Studies on Anorexia, Bulimia and Obesity, 9(2). doi:151-157. 10.1007/BF03325060
Donini, L. M., Marsili, D., Graziani, M. P., Imbriale, M., & Cannella, C. (2005). Orthorexia nervosa: validation of a diagnosis questionnaire. Eating and Weight Disorders-Studies on Anorexia, Bulimia and Obesity, 10(2), e28-e32. doi:10.1007/BF03327537
Dunn, T. M., & Bratman, S. (2016). On orthorexia nervosa: A review of the literature and proposed diagnostic criteria. Eating behaviors, 21, 11-17. doi: 10.1016/j.eatbeh.2015.12.006
Grofová, Z. (2007). Nutriční podpora praktický rádce pro sestry. Praha: Grada.
Kinzl, J. F., Hauer, K., Traweger, C., & Kiefer, I. (2006). Orthorexia nervosa in dieticians. Psychotherapy and psychosomatics, 75(6), 395-396. doi: 10.1159/000095447
Korinth, A., Schiess, S., & Westenhoefer, J. (2010). Eating behaviour and eating disorders in students of nutrition sciences. Public health nutrition, 13(01), 32-37. doi: 10.1017/S1368980009005709
Koven, N. S., & Abry, A. W. (2015). The clinical basis of orthorexia nervosa: emerging perspectives. Neuropsychiatric Disease & Treatment, 11, 385 394. doi: 10.2147/NDT.S61665
Krch, F., D. (2004). Poruchy příjmu potravy Rizikové faktory. Psychiatrie pro praxi, 5, 14 16. Získáno 3. září 2016 z http://www.psychiatriepropraxi.cz/pdfs/psy/2004/01/04.pdf
Mathieu, J. (2005). What Is Orthorexia? Journal of the American Dietetic Association, 105(10), 1510 1512. doi: 10.1016/j.jada.2005.08.021
Moroze, R. M., Dunn, T. M., Holland, J. C., Yager, J., & Weintraub, P. (2015). Microthinking about micronutrients: a case of transition from obsessions about healthy eating to near-fatal "orthorexia nervosa" and proposed diagnostic criteria. Psychosomatics, 56(4), 397-403. doi: 10.1016/j.psym.2014.03.003
Urbánek, L., Urbánková, P., & Marková, J. (2010). Klinická výživa v současné praxi. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů.
Varga, M., Dukay-Szabó, S., Túry, F., & van Furth Eric, F. (2013). Evidence and gaps in the literature on orthorexia nervosa. Eating and Weight Disorders-Studies on Anorexia, Bulimia and Obesity, 18(2), 103-111. doi:10.1007/s40519-013-0026-y