Diplomová práce se zabývá komplexní problematikou plýtvání potravinami. Úvodní část diplomové práce představuje zkoumaný fenomén ve všeobecné rovině se zaměřením na jednotlivé oblasti potravinového řetězce. Další část práce popisuje, proč k nadměrnému plýtvání potravinami dochází, jak se liší plýtvání s ohledem na vyspělé a rozvojové země a jak je možné se plývání potravinami vyhnout. Po této kapitole následuje přehled důsledků plýtvání v dimenzi environmentální, sociální a ekonomické. Druhá polovina diplomové práce se zabývá možnostmi snižování plýtvání potravinami z pohledu maloobchodního řetězce Tesco. Cílem je přiblížit kroky společnosti vedoucí k eliminaci plýtvání potravinami nejen na maloobchodní úrovni. Závěrečná část bude sloužit k celkovému zhodnocení zjištěných faktů.
Anotace v angličtině
This thesis focuses on a rather complex issue of food waste in today's world. The introductory part describes the phenomenon as a whole with a focus on the individual parts of the food chain. The next chapter elaborates on the causes of food waste and analyses the differences between developed and developing countries as well as possible solutions how to avoid food waste. This is followed by an illustration of the issue through the lenses of environmental, economic and social aspects. The second part of the thesis evaluates the approach to food waste of a corporate food retail chain Tesco. The goal is to asses the steps Tesco is making in order to eliminate food waste pertaining not only to the retail level. The final section is intended to summarize the main conclusions of the work and the overall assessment of the established facts.
Klíčová slova
potravinový řetězec, ztráty potravin, plýtvání potravinami, důsledky plýtvání potravinami, Tesco
Diplomová práce se zabývá komplexní problematikou plýtvání potravinami. Úvodní část diplomové práce představuje zkoumaný fenomén ve všeobecné rovině se zaměřením na jednotlivé oblasti potravinového řetězce. Další část práce popisuje, proč k nadměrnému plýtvání potravinami dochází, jak se liší plýtvání s ohledem na vyspělé a rozvojové země a jak je možné se plývání potravinami vyhnout. Po této kapitole následuje přehled důsledků plýtvání v dimenzi environmentální, sociální a ekonomické. Druhá polovina diplomové práce se zabývá možnostmi snižování plýtvání potravinami z pohledu maloobchodního řetězce Tesco. Cílem je přiblížit kroky společnosti vedoucí k eliminaci plýtvání potravinami nejen na maloobchodní úrovni. Závěrečná část bude sloužit k celkovému zhodnocení zjištěných faktů.
Anotace v angličtině
This thesis focuses on a rather complex issue of food waste in today's world. The introductory part describes the phenomenon as a whole with a focus on the individual parts of the food chain. The next chapter elaborates on the causes of food waste and analyses the differences between developed and developing countries as well as possible solutions how to avoid food waste. This is followed by an illustration of the issue through the lenses of environmental, economic and social aspects. The second part of the thesis evaluates the approach to food waste of a corporate food retail chain Tesco. The goal is to asses the steps Tesco is making in order to eliminate food waste pertaining not only to the retail level. The final section is intended to summarize the main conclusions of the work and the overall assessment of the established facts.
Klíčová slova
potravinový řetězec, ztráty potravin, plýtvání potravinami, důsledky plýtvání potravinami, Tesco
Cílem diplomové práce je vytvoření přehledu o problematice plýtvání potravinami. V práci budou popsány příčiny a důsledky nadměrného plýtvání a možnosti, jakými lze plýtvání regulovat. Analitická část práce popíše, jaká opatření zavádí obchodní řetězec TESCO, aby plýtvání potravinami omezovalo. Tesco v roce 2013 představilo nové hodnoty v oblasti společenské odpovědnosti a právě jednou z priorit je předcházet plýtvání potravinami.
Zásady pro vypracování
Cílem diplomové práce je vytvoření přehledu o problematice plýtvání potravinami. V práci budou popsány příčiny a důsledky nadměrného plýtvání a možnosti, jakými lze plýtvání regulovat. Analitická část práce popíše, jaká opatření zavádí obchodní řetězec TESCO, aby plýtvání potravinami omezovalo. Tesco v roce 2013 představilo nové hodnoty v oblasti společenské odpovědnosti a právě jednou z priorit je předcházet plýtvání potravinami.
Seznam doporučené literatury
CONCORD. Férovost, demokracie a rozmanitost našeho potravinového systému. CONCORD. file:///C:/Users/AsusNTB/Downloads/Concord-spolecna-pozice-2014.pdf [2014-01-10]
Tielens, J., Candel, J. Reducing food wastage, improving food security? Food & Business Knowledge Platform. http://knowledge4food.net/wp-content/uploads/2014/07/140702_fbkp_report-foodwastage_DEF.pdf [2014-01-10]
Institution of mechanical engineers. Global food, waste not, want not. Institution of mechanical engineers. http://www.imeche.org/docs/defaultsource/reports/Global_Food_Report.pdf?sfvrsn=0 [201-01-09]
Stuart, M. Waste: uncovering the global food scandal. London: Penguin books, 2009.
Tesco. Reducing food waste. Tesco. http://www.tescoplc.com/index.asp?pageid=590 [2014-01-10]
FAO. Food wastage footprint Impacts on natural resources. FAO. http://www.fao.org/docrep/018/i3347e/i3347e.pdf [2014-01-09]
Patel, R. Stuffed and Starved: The Hidden Battle for the World Food System. New York: Melville House Publishing, 2008.
Brown, L. Full planet, empty plates: The New Geopolitics of Food Scarcity. W. W. Norton & Company, 2012.
Seznam doporučené literatury
CONCORD. Férovost, demokracie a rozmanitost našeho potravinového systému. CONCORD. file:///C:/Users/AsusNTB/Downloads/Concord-spolecna-pozice-2014.pdf [2014-01-10]
Tielens, J., Candel, J. Reducing food wastage, improving food security? Food & Business Knowledge Platform. http://knowledge4food.net/wp-content/uploads/2014/07/140702_fbkp_report-foodwastage_DEF.pdf [2014-01-10]
Institution of mechanical engineers. Global food, waste not, want not. Institution of mechanical engineers. http://www.imeche.org/docs/defaultsource/reports/Global_Food_Report.pdf?sfvrsn=0 [201-01-09]
Stuart, M. Waste: uncovering the global food scandal. London: Penguin books, 2009.
Tesco. Reducing food waste. Tesco. http://www.tescoplc.com/index.asp?pageid=590 [2014-01-10]
FAO. Food wastage footprint Impacts on natural resources. FAO. http://www.fao.org/docrep/018/i3347e/i3347e.pdf [2014-01-09]
Patel, R. Stuffed and Starved: The Hidden Battle for the World Food System. New York: Melville House Publishing, 2008.
Brown, L. Full planet, empty plates: The New Geopolitics of Food Scarcity. W. W. Norton & Company, 2012.
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Bc. Petra Rážová prezentovala záměr a výsledky své diplomové práce. Byly prezentovány posudky vedoucího práce a jejího oponenta. Diskuze se týkala těchto témat: ověření informací použitých v diplomové práci, (ne)aktivní přístup k plýtvání potravinami v České republice a zlepšení přístupu.