Předmět: Výživa při kritických stavech v porodní asistenci

« Zpět
Název předmětu Výživa při kritických stavech v porodní asistenci
Kód předmětu POA/IPP24
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení + Seminář
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Szotkowská Romana, MUDr.
  • Kohutová Marie, Mgr. DiS.
  • Matulníková Ľudmila, prof. PhDr. PhD.
  • Dorazilová Radmila, Mgr. PhD.
Obsah předmětu
Enterální, parenterální výživa v intenzivní péči. Význam kvalitní výživy při kritických stavech. Indikace, způsoby podávání, druhy výživy, možné komplikace. Parenterální výživa pacientky v intenzivní péči. Indikace, způsoby aplikace, druhy přípravků, komplikace a jejich prevence, přístrojové vybavení a laboratorní monitorace. Pozice nutričního terapeuta v ošetřovatelském týmu. Specifika výživy těhotných, kojících žen, novorozenců a žen se specifickými onemocněními. Diabetes mellitus v těhotenství, gestační diabetes mellitus

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
  • Domácí příprava na výuku - 29 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 52 hodin za semestr
Výstupy z učení
Předmět poskytuje studentů ucelené informace o výživě, jakožto základní biologické potřebě, jejím významu a vlivu na celkový zdravotní stav člověka. Seznamuje s riziky vyplývajícími z poruch příjmů potravy (podvýživa, nadměrná výživa) a se specifickými způsoby aplikace výživy při kritických stavech především v porodnictví a gynekologii. Je zaměřen na odlišnosti výživy těhotných, kojících žen, novorozenců a žen se specifickými onemocněními
Prokázání orientace v dané problematce a schopnost poskytnutí péče v oblasti výživy o pacientky se specifickými potřebami.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Analýza výkonů studenta

100% účast na výuce. Prokázání orientace v dané oblasti při dílčím i závěrečném hodnocení.
Doporučená literatura
  • Kasper, H. (2015). Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada.
  • Sobotka, L., Těšínský, E., Vaňková, D. (2009). Moderní trendy v klinické výživě a metabolické péči: [XXV. kongres SKVIMP : Hradec Králové 19.-21.2.2009 : program a sborník].. Plzeň: Euroverlag.
  • Stránský, M., Ryšavá, L. (2010). Fyziologie a patofyziologie výživy. Zdravotně-sociální fakulta JU, České Budějovice.
  • Szitányi, P., a kol. (2013). Současné trendy v klinické výživě a intenzivní metabolické péči. Praha.
  • Urbánková, P., Urbánek, L., a kol. (2008). Klinická výživa v současné praxi. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zdravotnických věd Studijní plán (Verze): Intenzivní péče v porodní asistenci (2020) Kategorie: Zdravotnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní