| Vyučující | 
    | 
            
                
                    Kohutová Marie, Mgr. DiS.
                
                    Dorazilová Radmila, Mgr. PhD.
                 | 
    | Obsah předmětu | 
    | Enterální, parenterální výživa v intenzivní péči. Význam kvalitní výživy při kritických stavech.  Indikace, způsoby podávání, druhy výživy, možné komplikace. Parenterální výživa pacientky v intenzivní péči. Indikace, způsoby aplikace, druhy přípravků, komplikace a jejich prevence, přístrojové vybavení a laboratorní monitorace. Pozice nutričního terapeuta v ošetřovatelském týmu.  Specifika výživy těhotných, kojících žen, novorozenců a žen se specifickými onemocněními. Diabetes mellitus v těhotenství, gestační diabetes mellitus 
 
 | 
    | Studijní aktivity a metody výuky | 
    | Přednášení, Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Metody práce s textem (učebnicí, knihou) 
                    
                
                    
                    Domácí příprava na výuku
                        - 29 hodin za semestr
                    Účast na výuce
                        - 52 hodin za semestr
                     | 
    
    
        
        
            | Výstupy z učení | 
        
            | Předmět poskytuje studentů ucelené informace o výživě, jakožto základní biologické potřebě, jejím významu a vlivu na celkový zdravotní stav člověka. Seznamuje s riziky vyplývajícími z poruch příjmů potravy (podvýživa, nadměrná výživa) a se specifickými způsoby aplikace výživy při kritických stavech především v porodnictví a gynekologii. Je zaměřen na odlišnosti výživy těhotných, kojících žen, novorozenců a žen se specifickými onemocněními Prokázání orientace v dané problematce a schopnost poskytnutí péče v oblasti výživy o pacientky se specifickými potřebami.
 
 | 
        
            | Předpoklady | 
        
            | nespecifikováno 
 
 | 
        
            | Hodnoticí metody a kritéria | 
        
            | Analýza výkonů studenta 
 100% účast na výuce. Prokázání orientace v dané oblasti při dílčím i závěrečném hodnocení.
 
 | 
    
    | Doporučená literatura | 
    | 
            
                
                
                    Kasper, H. (2015). Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada. 
                
                    Sobotka, L., Těšínský, E., Vaňková, D. (2009). Moderní trendy v klinické výživě a metabolické péči: [XXV. kongres SKVIMP : Hradec Králové 19.-21.2.2009 : program a sborník].. Plzeň: Euroverlag. 
                
                    Stránský, M., Ryšavá, L. (2010). Fyziologie a patofyziologie výživy. Zdravotně-sociální fakulta JU, České Budějovice. 
                
                    Szitányi, P., a kol. (2013). Současné trendy v klinické výživě a intenzivní metabolické péči. Praha. 
                
                    Urbánková, P., Urbánek, L., a kol. (2008). Klinická výživa v současné praxi. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů. 
                 
 
 |