Předmět: Příprava pokrmů v kurikulu sekundární školy

« Zpět
Název předmětu Příprava pokrmů v kurikulu sekundární školy
Kód předmětu KTE/PPK@
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 3
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Dostál Jiří, doc. PhDr. PaedDr. Ph.D.
  • Částková Pavlína, PhDr. Ph.D.
  • Dostálová Sekaninová Iva, Mgr.
Obsah předmětu
nespecifikováno

Studijní aktivity a metody výuky
nespecifikováno
Výstupy z učení
Cílem realizace disciplíny je vybudování předpokladů pro rozvoj komplexu odborných kompetencí, potřebných pro projektování a realizaci výuky předmětu zaměřeného na přípravu pokrmů. Důraz je kladen na soubor dovedností učitele nezbytný pro realizaci a plánování výuky, jejímž výstupem je realizace vybraného souboru postupů. Výuka má inovativní a nadstavbový charakter, prohlubující schopnosti budoucího učitele v přípravě a řízení výuky s důrazem na procesní stránku výuky. Cíle: Po absolvování předmětu by měli být studenti schopni: o Charakterizovat a znát zařízení společného stravování a jeho formy, legislativní podklady, hygiena, bezpečnost práce, vybavení, řízení provozu a jakost gastronomických služeb, o Ovládat technologické postupy přípravy pokrmů, faktory ovlivňující proces přípravy pokrmů, druhy potravin a jejich použití při přípravě pokrmů, nápoje. o Orientovat se v gastronomických pravidlech a stolničení. o Znát problematiku bezpečnosti a hygieny práce v podmínkách školních kuchyní. Základní témata: Úvod do gastronomie, historie společného stravování. Rozdělení provozoven, druhy stravování. Hygienická pravidla -- zásady GMP, GHP, HACCP aplikovaná na přípravu pokrmů, legislativní podklady. Gastronomická technika a inventář -- rozdělení, zásady údržby, sanitace. Rozdělení surovin a pokrmů, zásady a chyby při přípravě. Změny potravin při tepelné úpravě -- zásady a chyby při úpravě. Tvorba menu -- zásady a chyby při sestavování z pohledu nutričního, organizačně technického a ekonomického. Systémy obsluhy a stolničení -- pravidla, slavnostní hostiny. Nápoje -- význam, rozdělení, skladování, servis; barman, sommeliér. Světové gastronomie -- rozdělení, suroviny, technologie přípravy, zvyklosti. Světové gastronomie -- vzhledem k nutričnímu a společenskému významu, speciální výživa (nemoc, výživové směry, náboženství, gurmánství).

Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
nespecifikováno
Doporučená literatura


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Pedagogická fakulta Studijní plán (Verze): Technika a praktické činnosti se zaměřením na vzdělávání maior (BB21) Kategorie: Pedagogika, učitelství a sociální péče 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Pedagogická fakulta Studijní plán (Verze): Technika a praktické činnosti se zaměřením na vzdělávání maior (BB24) Kategorie: Pedagogika, učitelství a sociální péče 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Pedagogická fakulta Studijní plán (Verze): Technika a praktické činnosti se zaměřením na vzdělávání minor (BB20) Kategorie: Pedagogika, učitelství a sociální péče 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Pedagogická fakulta Studijní plán (Verze): Technika a praktické činnosti se zaměřením na vzdělávání minor (BB19) Kategorie: Pedagogika, učitelství a sociální péče 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Pedagogická fakulta Studijní plán (Verze): Technika a praktické činnosti se zaměřením na vzdělávání maior (BB23) Kategorie: Pedagogika, učitelství a sociální péče 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Pedagogická fakulta Studijní plán (Verze): Technika a praktické činnosti se zaměřením na vzdělávání minor (BB23) Kategorie: Pedagogika, učitelství a sociální péče 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Pedagogická fakulta Studijní plán (Verze): Technika a praktické činnosti se zaměřením na vzdělávání maior (BB22) Kategorie: Pedagogika, učitelství a sociální péče 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Pedagogická fakulta Studijní plán (Verze): Technika a praktické činnosti se zaměřením na vzdělávání maior (BB19) Kategorie: Pedagogika, učitelství a sociální péče 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Pedagogická fakulta Studijní plán (Verze): Technika a praktické činnosti se zaměřením na vzdělávání minor (BB22) Kategorie: Pedagogika, učitelství a sociální péče 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Pedagogická fakulta Studijní plán (Verze): Technika a praktické činnosti se zaměřením na vzdělávání maior (BB20) Kategorie: Pedagogika, učitelství a sociální péče 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Pedagogická fakulta Studijní plán (Verze): Technika a praktické činnosti se zaměřením na vzdělávání minor (BB21) Kategorie: Pedagogika, učitelství a sociální péče 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Pedagogická fakulta Studijní plán (Verze): Technika a praktické činnosti se zaměřením na vzdělávání minor (BB24) Kategorie: Pedagogika, učitelství a sociální péče 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní