Předmět: Metody analýzy a likvidace odpadů

« Zpět
Název předmětu Metody analýzy a likvidace odpadů
Kód předmětu KFC/MALO
Organizační forma výuky Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Kvítek Libor, prof. RNDr. CSc.
  • Rancová Alexandra, Mgr.
Obsah předmětu
1. Využití odpadu jako paliva nebo jiným způsobem za účelem výroby energie. Využití dřevěného odpadu jako zdroje energie ? posouzení vlivu vlhkosti. 2. Zisk/regenerace rozpouštědel ? metodami jako destilace, adsorpce či filtrace. 3. Recyklace/znovuzískání kovů a kovových sloučenin 4. Odpadní plasty ? identifikace a zpracování 5. Obnova látek používaných ke snižování znečištění 6. Získání složek katalyzátorů 7. Rafinace použitých olejů nebo jiný způsob opětného použití olejů 8. Biologická dekontaminace ? laboratorní čistírna odpadních vod. 9. Analýza kalů ČOV k dalšímu použití v zemědělství. 10. Koroze a protikorozní ochrana. Zpracování elektroodpadu ? loužení kovů. 11. Záchyt plynů ze spalovacích procesů ? ukládání SO2, CO2.

Studijní aktivity a metody výuky
Demonstrace, Laborování
Výstupy z učení
Cílem cvičení je simulace dekontaminačních a sanačních procesů v laboratorním prostředí. Těm bude předcházet analýza vzorkového odpadu a aplikace vhodné metody pro jeho likvidaci/sanaci/recyklaci.

Předpoklady
nespecifikováno
KFC/TKLO

Hodnoticí metody a kritéria
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)

1. 100%ní účast na cvičení. 2. Vypracovaní protokolů dle požadavků vedoucího cvičení.
Doporučená literatura


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Aplikovaná chemie (2025) Kategorie: Chemické obory - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Letní