Předmět: Výživa a biochemie potravin

« Zpět
Název předmětu Výživa a biochemie potravin
Kód předmětu KBC/VBP
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Janků Martina, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Základy biochemie výživy (charakteristika základních složek potravy; bazální a energetický metabolismus, energetická bilance) 2. Proteiny, sacharidy 3. Tuky, seminutrienty 4. Anatomie trávicí soustavy, trávení makronutrientů a seminutrientů 5. Mikronutrienty: vitaminy a minerální látky 6. Pitný režim, nenutriční složky potravy, lidský mikrobiom 7. Výživová hodnota potravin, zásady zdravé stravy, malnutrice (parenterální a enterální výživa) 8. Funkční potraviny, doplňky stravy 9. Výživa v různých obdobích života 10. Poruchy příjmu potravy, obezita a metabolická onemocnění 11. Alternativní směry stravování 12. Sportovní výživa

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení
  • Příprava na zkoušku - 55 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 26 hodin za semestr
Výstupy z učení
Seznámení se se základní terminologií a biochemickými procesy v oblasti výživy, a dále výživou a jejím dopadem na zdraví a vitalitu člověka. Předmět je určený pro studenty se základními znalostmi biochemie (tj. pro biologické a chemické obory).
Definovat hlavní pojmy a vztah výživy ke zdraví člověka.
Předpoklady
Základní znalosti z biochemie.

Hodnoticí metody a kritéria
Známkou, Písemná zkouška

Písemný test, 90 minut, 25 otázek, 1 otázka = 2 b, celkově 50 bodů A 46-50 bodů B 41-45 bodů C 36-40 bodů D 31-35 bodů E 26-30 bodů F 25 a méně bodů
Doporučená literatura
  • Burdychová Radka. (2009). Preventivní výživa. Brno.
  • Klimešová Iva. (2013). Fyziologie výživy. Olomouc.
  • Kohout Pavel. (2021). Klinická výživa. Praha.
  • Mandelová Lucie; Hrnčiříková Iva. (2007). Základy výživy ve sportu. Brno.
  • Vinood B. Patel. (2020). Molecular nutrition vitamins. London.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Analytický biochemik (2024) Kategorie: Chemické obory - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Biochemie (2022) Kategorie: Chemické obory - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Biochemie (2022) Kategorie: Chemické obory - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Zimní