|
Vyučující
|
-
Janků Martina, Mgr. Ph.D.
|
|
Obsah předmětu
|
1. Základy biochemie výživy (charakteristika základních složek potravy; bazální a energetický metabolismus, energetická bilance) 2. Proteiny, sacharidy 3. Tuky, seminutrienty 4. Anatomie trávicí soustavy, trávení makronutrientů a seminutrientů 5. Mikronutrienty: vitaminy a minerální látky 6. Pitný režim, nenutriční složky potravy, lidský mikrobiom 7. Výživová hodnota potravin, zásady zdravé stravy, malnutrice (parenterální a enterální výživa) 8. Funkční potraviny, doplňky stravy 9. Výživa v různých obdobích života 10. Poruchy příjmu potravy, obezita a metabolická onemocnění 11. Alternativní směry stravování 12. Sportovní výživa
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení
- Příprava na zkoušku
- 55 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 26 hodin za semestr
|
|
Výstupy z učení
|
Seznámení se se základní terminologií a biochemickými procesy v oblasti výživy, a dále výživou a jejím dopadem na zdraví a vitalitu člověka. Předmět je určený pro studenty se základními znalostmi biochemie (tj. pro biologické a chemické obory).
Definovat hlavní pojmy a vztah výživy ke zdraví člověka.
|
|
Předpoklady
|
Základní znalosti z biochemie.
|
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Známkou, Písemná zkouška
Písemný test, 90 minut, 25 otázek, 1 otázka = 2 b, celkově 50 bodů A 46-50 bodů B 41-45 bodů C 36-40 bodů D 31-35 bodů E 26-30 bodů F 25 a méně bodů
|
|
Doporučená literatura
|
-
Burdychová Radka. (2009). Preventivní výživa. Brno.
-
Klimešová Iva. (2013). Fyziologie výživy. Olomouc.
-
Kohout Pavel. (2021). Klinická výživa. Praha.
-
Mandelová Lucie; Hrnčiříková Iva. (2007). Základy výživy ve sportu. Brno.
-
Vinood B. Patel. (2020). Molecular nutrition vitamins. London.
|