|
Vyučující
|
-
Jemelková Jana, Mgr. Ph.D.
-
Janků Martina, Mgr. Ph.D.
-
Jedelská Tereza, Mgr. Ph.D.
|
|
Obsah předmětu
|
1. Potraviny (hodnota potravin, trvanlivost potravin, značení potravin, aditiva v potravinách,..) 2. Chemické reakce a biochemické procesy v potravinách; Biochemická toxikologie potravin 3. Analýza složení potravin (základní chemické složení; energetická hodnota; analýza vitamínů a stopových prvků; stanovení AMK, tuků a sacharidů; přítomnost aditiv a kontaminantů; senzorické vlastnosti); Praktický návrh analýzy pro konkrétní potravinu 4. Specifické potraviny (biopotraviny, GMO potraviny,...); Hygiena potravin 5. Mikrobiologie potravin 6. Nemoci trávicího traktu a zdravotní omezení při stravování 7. Potravinové alergie a intolerance 8. Aktuální trendy ve výživě; Shrnutí základních pilířů výživy 9. Specifika výživy; Analýza složení těla; Základní nastavení jídelníčku 10. Sestavení jídelníčku na modelových příkladech
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení
- Účast na výuce
- 24 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 15 hodin za semestr
|
|
Výstupy z učení
|
Rozšíření předmětu Výživa a biochemie potravin (KBC/VBP). Seznámení se se základní terminologií v potravinářství a biochemickými procesy týkajícími se potravin a jejich analýzou. Dále výživou a její provázaností se zdravím člověka.
Definovat hlavní pojmy a vztah výživy ke zdraví člověka. Definovat hlavní pojmy vztahující se k potravinám.
|
|
Předpoklady
|
Základní znalosti z biochemie.
KBC/VBP
|
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Písemný test
Písemný test, 90 minut, 20 otázek, 1 otázka = 2 b, celkově 40 bodů A 37-40 bodů B 33-36 bodů C 29-32 bodů D 25-28 bodů E 20-24 bodů F 19 a méně bodů
|
|
Doporučená literatura
|
-
Burdychová Radka. (2009). Preventivní výživa. Brno.
-
Klimešová Iva. (2013). Fyziologie výživy. Olomouc.
-
Kohout Pavel. (2021). Klinická výživa. Praha.
-
Mandelová Lucie; Hrnčiříková Iva. (2007). Základy výživy ve sportu. Brno.
-
PATEL, Vinood B., ed. (2020). Molecular nutrition vitamins. London: Academic Press.
|