Předmět: Výživa a biochemie potravin 2

« Zpět
Název předmětu Výživa a biochemie potravin 2
Kód předmětu KBC/VBP2
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Jemelková Jana, Mgr. Ph.D.
  • Janků Martina, Mgr. Ph.D.
  • Jedelská Tereza, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Potraviny (hodnota potravin, trvanlivost potravin, značení potravin, aditiva v potravinách,..) 2. Chemické reakce a biochemické procesy v potravinách; Biochemická toxikologie potravin 3. Analýza složení potravin (základní chemické složení; energetická hodnota; analýza vitamínů a stopových prvků; stanovení AMK, tuků a sacharidů; přítomnost aditiv a kontaminantů; senzorické vlastnosti); Praktický návrh analýzy pro konkrétní potravinu 4. Specifické potraviny (biopotraviny, GMO potraviny,...); Hygiena potravin 5. Mikrobiologie potravin 6. Nemoci trávicího traktu a zdravotní omezení při stravování 7. Potravinové alergie a intolerance 8. Aktuální trendy ve výživě; Shrnutí základních pilířů výživy 9. Specifika výživy; Analýza složení těla; Základní nastavení jídelníčku 10. Sestavení jídelníčku na modelových příkladech

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení
  • Účast na výuce - 24 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 15 hodin za semestr
Výstupy z učení
Rozšíření předmětu Výživa a biochemie potravin (KBC/VBP). Seznámení se se základní terminologií v potravinářství a biochemickými procesy týkajícími se potravin a jejich analýzou. Dále výživou a její provázaností se zdravím člověka.
Definovat hlavní pojmy a vztah výživy ke zdraví člověka. Definovat hlavní pojmy vztahující se k potravinám.
Předpoklady
Základní znalosti z biochemie.
KBC/VBP

Hodnoticí metody a kritéria
Písemný test

Písemný test, 90 minut, 20 otázek, 1 otázka = 2 b, celkově 40 bodů A 37-40 bodů B 33-36 bodů C 29-32 bodů D 25-28 bodů E 20-24 bodů F 19 a méně bodů
Doporučená literatura
  • Burdychová Radka. (2009). Preventivní výživa. Brno.
  • Klimešová Iva. (2013). Fyziologie výživy. Olomouc.
  • Kohout Pavel. (2021). Klinická výživa. Praha.
  • Mandelová Lucie; Hrnčiříková Iva. (2007). Základy výživy ve sportu. Brno.
  • PATEL, Vinood B., ed. (2020). Molecular nutrition vitamins. London: Academic Press.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Biochemie (2022) Kategorie: Chemické obory - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Analytický biochemik (2024) Kategorie: Chemické obory - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Biochemie (2022) Kategorie: Chemické obory - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Letní