Předmět: Biotechnologie

« Zpět
Název předmětu Biotechnologie
Kód předmětu KBC/BTC
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný, Povinně-volitelný, Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Petřivalský Marek, prof. Mgr. Dr.
Obsah předmětu
Úvod do biotechnologií - historický přehled vývoje a využití biotechnologií. Klasické biotechnologie: principy technologií, bioreaktory. Klasické fermentační biotechnologie: alkoholové (slad, pivo, víno a lihoviny), mléčné (mléko a masné výrobky). Biopaliva, bioetanol a biomasa. Výroba čistých chemických látek: organické kyseliny, aminokyseliny, lipidy, vitaminy, antibiotika, Moderní biotechnologie - teoretické principy a metody. Techniky manipulace s DNA a rekombinantní DNA, přenos genů a editace genomu. Buněčné a tkáňové kultury. Genetické manipulace s rostlinami - hybridní a transgenní rostliny. Biotechnologie rostlin: manipulace s nutriční hodnotou, odolnost vůči patogenům a herbicidům. Molekulární famring: produkce chemických látek a biomolekul v rostlinách. Environmentální biotechnologie: extrakce kovů, bioremediace těžkých kovů. Nakládání s odpady, biodegradace, bioremediace in situ. Biotransformace a imobilizované enzymy a buňky. Trendy v biotechnologii. Etické a regulační aspekty biotechnologií.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
  • Příprava na zkoušku - 55 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 26 hodin za semestr
Výstupy z učení
Poskytnout studentům přehled o konceptech, metodách a postupech používaných v klasických i moderních biotechnologiích při výrobě potravin, chemických sloučenin, biomolekul a léčiv.
Po absolvování předmětu jsou studenti schopni porozumět hlavním biotechnologickým konceptům, popsat hlavní přístupy v biotechnologii a vybavit si biotechnologické procesy používané v klasické i moderní biotechnologii.
Předpoklady
Potřebné jsou znalosti a dovednosti získané úspěšným absolvováním předmětu KBC/BCH Základy biochemie.

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška

Předmět je zakončen zkouškou ve formě písemného testu. Test obsahuje 20 otázek, z nichž každá je hodnocena 1 bodem za správnou odpověď. Stupnice hodnocení: F: 0-9, E: 10-11, D: 12-13, C: 14-15, B: 16-17, A: 18-20.
Doporučená literatura
  • Clark, D. Pazdernik, N. (2015). Biotechnology, 2nd Edition. Academic Cell.
  • Johnson-Green P. (2002). Introduction to Food Biotechnology. CRC Press.
  • Ondřej M. (1992). Genetické inženýrství kulturních rostlin. Academia.
  • Rittmann B.E., McCarthy P.L. (2001). Environmental Biotechnology: Principles and Applications. McGraw-Hill Higher Education.
  • Seidman, Lisa A. (2022). Basic laboratory methods for biotechnology.
  • Slater A., Scott N., Fowler M. (2003). Plant Biotechnology. Oxford University press.
  • Slater A., Scott N., Fowler M. (2003). Plant Biotechnology. Oxford University press.
  • Smith J.E. (ed.). (1998). Biotechnology, 3rd Edition. Cambridge University Press.
  • Šifner, F. (1998). Vybrané kapitoly z biotechnologií. UK Praha.
  • Vodrážka, Z. (1991). Biotechnologie. VŠCHT Praha.
  • W T Godbey. (2014). An Introduction to Biotechnology 1st Edition. Academic Press.
  • Walker, J. M., Gingold, E. (1992). Molecular Biology and Biotechnology. Royal Society of Chemistry, Cambridge.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Nanomateriálová chemie (2024) Kategorie: Chemické obory 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Bioorganická chemie a chemická biologie (2020) Kategorie: Chemické obory 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Chemie pro vzdělávání maior (2024) Kategorie: Chemické obory - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Biotechnologie a genové inženýrství (2022) Kategorie: Chemické obory 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Chemie (2019) Kategorie: Chemické obory 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Bioinformatika (2021) Kategorie: Informatické obory - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Experimentální biologie rostlin (2021) Kategorie: Biologické obory 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Aplikovaná chemie (2022) Kategorie: Chemické obory 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Molekulární a buněčná biologie (2021) Kategorie: Biologické obory 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Biochemie (2022) Kategorie: Chemické obory 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní