Předmět: Současné trendy ve výživě dětí, dospělých a seniorů

« Zpět
Název předmětu Současné trendy ve výživě dětí, dospělých a seniorů
Kód předmětu KAZ/NVDSQ
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 1
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Cichá Martina, doc. Mgr. Ph.D.
  • Zbořilová Ludmila, Mgr.
  • Hřivnová Michaela, doc. Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
Aktuální problematika stravování obyvatel ČR s ohledem na jednotlivé populační skupiny. Klasické a alternativní formy stravování. Výživa a zdraví. Denní stravovací režim s ohledem na věkové, pohlavní a profesní zvláštnosti. Nutriční a kvalitativní nároky u dětí ve věku batolete a předškolního věku. Nároky na výživu u dětí mladšího a staršího školního věku. Výživa u dospívajících dívek a chlapců s ohledem na životní styl a pohybovou aktivitu. Výživové potřeby dospělé populace s ohledem na pohlaví, profesi a životní styl. Problematika výživy u lidí ve stáří. Kvalitativní a kvantitativní požadavky na výživu sportovců. Dietní režim u vybraných druhů onemocnění (DM, celiakie, fenylketonurie, alergie), dietní systém ve zdravotnických zařízeních. Výživa v těžkých stavech nároky na enterální a parenterální výživu. Potravinové doplňky, jejich přehled, význam indikace a kontraindikace k užití. Reklama a výživa. Alimentární nákazy. Kulinářské úpravy pokrmů. Všeobecné a tradiční třídění potravin.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Aktivizující (simulace, hry, dramatizace)
  • Příprava na zkoušku - 4 hodiny za semestr
  • Účast na výuce - 26 hodin za semestr
Výstupy z učení
Po absolvování předmětu by studenti měli být schopni: - vysvětlit základní terminologii (výživa, strava, potrava, poživatina, potravina aj.), - definovat zásady optimální výživy a stravování dle aktuálních výživových doporučení, - popsat klasické i alternativním formy stravování v našich i cizích zemích, - zhodnotit kvantitativní i kvalitativní nároky kladené na výživu v průběhu ontogenetického vývoje i u specifických skupin populace (těhotné a kojící ženy, sportovci apod.), - vysvětlit etiopatogenezi, terapii a zejména prevenci u poruch příjmu potravy a u dalších onemocnění vázaných na stravování (alergie, celiakie, diabetes, civilizační choroby, alimentární nákazy), - definovat princip stravování ve zdravotnických zařízeních.
Student získá kompetence uvedené v cílech
Předpoklady
absolvování disciplíny NKRZQ

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška, Seminární práce

Student zpracuje úkol na zadané téma v rozsahu 5 - 10 stran formátu A4 a odevzdá v systému LMS Unifor minimálně týden před udělením kolokvia. Kontrola tutorem je nezbytná.
Doporučená literatura
  • www.anabell.cz.
  • www.fzv.cz.
  • www.spolvyziva.cz.
  • www.stob.cz.
  • www.vyzivadeti.cz.
  • DYLEVSKÝ, I. (2000). Somatologie. Olomouc: EPAVA, 2000. 480 s.. Epava, Olomouc.
  • Fořt, P. (2000). Moderní výživa pro děti. Praha: Metramedia.
  • Fořt, P. (2001). Moderní výživa v praxi - pro těhotné, kojící ženy a děti. Praha: Metramedia.
  • GREGORA, M. Výživa malých dětí. Praha: Grada Publishing, 2004, 96 s. ISBN 80-247-0270-3.
  • Hronek, M. (2004). Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení. Praha: Maxdorf.
  • Hřivnová, M. (2010). Stěžejní aspekty výchovy ke zdraví. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci.
  • Hřivnová, M. (2014). Základní aspekty výživy. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci.
  • Illková, O., Daňková, Z., & Nečasová, L. (2005). Zdravá výživa malých dětí. Praha: Portál.
  • Kejvalová, L. (2012). Výživa dětí od A do Z. Praha: Vyšehrad.
  • Klimešová, I., & Stelzer, J. (2013). Fyziologie výživy. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci.
  • Kunová V. (2005). Zdravá výživa a hubnutí. Praha.
  • Kunová, V. (2011). Zdravá výživa. Praha: Grada.
  • Pánek, J. (2002). Základy výživy. Svoboda servis, Praha.
  • Vilikus, Z. (2013). Výživa sportovců a sportovní výkon. Praha: Karolinum.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Pedagogická fakulta Studijní plán (Verze): Učitelství odborných předmětů pro zdravotnické školy (NA18) Kategorie: Pedagogika, učitelství a sociální péče 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní