Cíle a způsobilosti: Student získává komplexní didaktické kompetence pro tematickou oblast zdravotnické prevence ? výživa a stravování. Cílem je tak ukotvit odbornou/oborovou základnu v oblasti preventivní a terapeutické výživy u posluchačů a vyprofilovat nutné didakticko-metodické dovednosti pedagoga pro efektivní transformaci obsahu do edukační reality vyššího sekundárního vzdělávání. Po absolvování předmětu by studenti / studentky měli / měly být schopni / schopny: - analyzovat a evaluovat RVP SOV s akcentem na ukotvení tématu ?preventivní a terapeutická výživa?, - uvést příklady horizontálních i transversálních přesahů tématu ?preventivní a terapeutická výživa? k dalším vzdělávacím oblastem/oborům i průřezovým tématům, - analyzovat a evaluovat vybrané ŠVP SOV s akcentem na ukotvení tématu ?preventivní a terapeutická výživa?, - shrnout specifika didaktické transformace vzdělávacího obsahu ve vzdělávacím tematickém celku ?preventivní a terapeutická výživa?, - správně formulovat vzdělávací cíle (kognitivní, afektivní a psychomotorické) pro tematický celek ?preventivní a terapeutická výživa?, - posoudit didaktické zásady ve vztahu jejich uplatnění ve výuce tematického celku ?preventivní a terapeutická výživa?, - definovat a používat nejužívanější výukové metody a formy výuky v tematickém celku ?preventivní a terapeutická výživa? a aplikovat je v modelových příkladech výuky, - analyzovat vhodné učebnice a další materiály pro výuku tematickém celku ?preventivní a terapeutická výživa?, - využívat materiálně didaktické prostředky pro výuku tematického celku ?preventivní a terapeutická výživa?, - klasifikovat a aplikovat vhodné učební úlohy pro daný tematický celek, - specifikovat možné způsoby hodnocení výkonů žáka (včetně vzdělávacích výsledků žáka) - zhodnotit požadavky (odborné, didaktické a osobnostní) na učitele tohoto tematického celku, - získat didaktickou kompetenci k realizaci výuky v edukační realitě vyššího sekundárního vzdělávání, - rozšířit odborné portfolio kompetencí v oboru preventivní a terapeutická výživa, - připravit propracovanou metodiku výuky v oblasti výživy (se zaměřením na preventivní a léčebnou výživu), ve vazbě na předměty zdravotně-preventivního zaměření na středních, případně vyšších zdravotních školách.
|