Předmět: Houbové organismy a řasy v biotechnologii

« Zpět
Název předmětu Houbové organismy a řasy v biotechnologii
Kód předmětu BOT/HBIT
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný, Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Kitner Miloslav, RNDr. Ph.D.
  • Mieslerová Barbora, doc. RNDr. Ph.D.
Obsah předmětu
Pozornost bude věnována využití v potravinářském průmyslu (výroba piva, vína, lihovin, sýrů, kvašených výrobků, single-cell proteinů), farmaceutickém průmyslu (produkce antibiotik, alkaloidů, imunoregulátorů), chemickém průmyslu (výroba enzymů, organických kyselin, aminokyselin, lipidů, vitamínů), ale i dalším odvětvím, kde houby mohou nacházet uplatnění (papírenský průmysl, minerální technologie, likvidace znečištění nebo toxických odpadů, zemědělství - biologická kontrola). Využití řas v biotechnologicích. Součástí kurzu je předpokládaná exkurze v pivovaru a výrobně lihovin Starorežná Prostějov. Lekce 1. Úvod - charakteristika hub a houbových organismů, způsoby výživy hub, přehled hub využívaných v biotechnologiích v rámci systému houbových organismů. 2. Biotechnologie - definice, dělení, historie. 3. Využití hub v potravinářském průmyslu - výroba piva, vína, sýrů, lihovin, kvašených výrobků, single-cell proteinů. 4. Využití hub ve farmaceutickém průmyslu - produkce antibiotik, alkaloidů, imunoregulátorů. 5. Využití hub v chemickém průmyslu - výroba enzymů, organických kyselin, aminokyselin, lipidů, vitamínů. 6. Využití hub v papírenském průmyslu, minerální technologii. 7. Využití hub v biotechnologii životního prostředí - likvidace znečištění nebo toxických odpadů. 8. Využití hub v zemědělství - biologická ochrana. 9. Využití řas v biotechnologicích. 10. Exkurze do pivovaru.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Projekce (statická, dynamická)
Výstupy z učení
Cílem kurzu je seznámit studenty s využitím hub a řas v biotechnologiích.
Po absolvování kurzu by student měl být schopen: - popsat využití hub a řas v potravinářském, farmaceutickém a chemickém průmyslu. - diskutovat likvidace znečištění a toxických odpadů.
Předpoklady
-

Hodnoticí metody a kritéria
Známkou, Písemná zkouška

Písemná zkouška
Doporučená literatura
  • Arora, D.K. (2003). Fungal Biotechnology in Agricultural, Food, and Environmental Applications.. CRC.
  • Kavanagh, K. (Ed.). (2005). Fungi. Biology and Applications. Wiley, Chichester. Chichester.
  • Mieslerová, B., Sedlářová, M., Lebeda, A. (2016). Houby a houbám podobné organismy v biotechnologiích. VUP Olomouc.
  • Tkacz, J.S., Lange, L. (Eds.). (2004). Advances in Fungal Biotechnology for Industry, Agriculture, and Medicine.. Springer.
  • Wainwright, M. (1992). An Introduction to fungal biotechnology.. John Wiley & Sons.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Molekulární a buněčná biologie (2021) Kategorie: Biologické obory - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Fytopatologie (2019) Kategorie: Biologické obory - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Biotechnologie a genové inženýrství (2022) Kategorie: Chemické obory 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Učitelství biologie pro střední školy maior (2019) Kategorie: Pedagogika, učitelství a sociální péče 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní