Předmět: Senzorická analýza

« Zpět
Název předmětu Senzorická analýza
Kód předmětu ACH/SEAN
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 1
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Balík Josef, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Význam a principy senzorické analýzy potravin. Rozdělení smyslových orgánů významných pro analýzu potravin. Smysl chuťový - hodnocení chuti. Smysl čichový - hodnocení pachu. Smysl zrakový - hodnocení vzhledu, barvy aj. Smysl sluchový, hmatový, smyl pro chlad, smysl pro teplo. Dráždění receptorů, vedení a zpracování vzruchu.Vztahy mezi intenzitou podnětu a intenzitou vjemu, hedonické hodnocení vjemu.Požadavky a podmínky pro senzorickou analýzu. Výběr a výcvik hodnotitelů.Senzorické metody zkoumání a hodnocení potravin. Praktické ukázky z výběru a výcviku hodnotitelů

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
  • Účast na výuce - 13 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 17 hodin za semestr
Výstupy z učení
Seznámit studenty s fyziologickými a psychologickými základy senzorického hodnocení a metodami senzorické analýzy.

Předpoklady
Znalosti základů organické chemie, biochemie, fyzikální chemie a analytické chemie.

Hodnoticí metody a kritéria
Analýza výkonů studenta

Student musí prokázat znalost metod hodnocení potravin.
Doporučená literatura
  • Hrabě J., Kříž O., Buňka F. (2001). Statistické metody v senzorické analýze potravin. Vyškov, VVŠPV.
  • Ingr I., Pokorná J., Valentová H. (1997). Senzorická analýza potravin. Brno, MZLU.
  • Jarošová A. (2001). Senzorické hodnocení potravin. Brno, MZLU.
  • Neumann R.,Molnar P., Arnold S. (1990). Senzorické zkúmanie potravín. Bratislava, Alfa.
  • Pokorný J. (1993). Metody senzorické analýzy potravin a stanovení senzorické jakosti. Praha, ÚZPI.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Analytická chemie (2021) Kategorie: Chemické obory - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Zimní