Předmět: Chemický seminář 2

« Zpět
Název předmětu Chemický seminář 2
Kód předmětu ACH/CHSA2
Organizační forma výuky Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Jirovský David, doc. RNDr. Ph.D.
Obsah předmětu
Společný seminář 2. a 3. ročníku, věnovaný současnému stavu poznání v chemii a příbuzných vědních oborech formou referátů a diskusí na předem zadaná témata a publikované články v odborné literatuře. Náplň semináře sestává z úvodní prezentace přednášejícího, která má za úkol otevřít probírané téma či oblast a seznámit studenty s vazbami na hlavní chemické obory. V interaktivní části studenti řeší danou problematiku ať již formou rozpravy, prezentace či výpočtů a aktivně se zapojují do diskuze. Během semestru budou postupně probírána následující témata či tematické okruhy: Technologie vybraných průmyslových výrob. Zpracování klíčových surovin pro anorganickou i organickou syntézu významných produktů. Chemie ve farmacii a lékařství. Přírodní zdroje fyziologicky a farmakologicky účinných látek. Role matrice a synergické efekty. Izolace, purifikace rostlinného materiálu, extrakční techniky. Chemie v kosmetickém průmyslu. Potraviny, jejich složení, zpracování a konzervace. Látky zdraví prospěšné vs. škodlivé, aditiva, umělá sladidla. Automobily, pohonné hmoty, spalovací proces, alternativní paliva. Biologické a klinické materiály, práce s nimi.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
  • Účast na výuce - 26 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 8 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 26 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem je seznámit se vybranou problematikou napříč různými oblastmi chemie, naučit se v ní orientovat a diskutovat o tématu
Analyzovat problém, interpretovat data, řešit zadané otázky chemické problematiky, schopnost diskutovat literární data
Předpoklady
Základní znalosti z obecné, anorganické, organické, fyzikální a analytické chemie.

Hodnoticí metody a kritéria
Analýza výkonů studenta, Písemný test

100% účast na seminářích
Doporučená literatura
  • Ahuja S. Food, Energy, and Water. The Chemistry Connection.
  • K. Weissermel, H. J. Arpe. (1984). Průmyslová organická chemie. SNTL Praha.
  • K. Wichterle. (2012). Chemická technologie. Ostrava.
  • K.Y. Mehas. Food Science: The Biochemistry of Food - Nutrition.
  • Marie S. Handbook of Sweeteners.
  • Romanovski P., Schueller R. Beginning Cosmetis Chemistry.
  • Schobert H.H. Chemistry of Fossil Fuels and Biofuels.
  • Vodrážka, Z.Vodrážka, Z. Biotechnologie, VŠCHT Praha, 1991..


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Chemie - analytik specialista (2021) Kategorie: Chemické obory 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Chemie (2019) Kategorie: Chemické obory 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní