Vyučující
|
-
Jirovský David, doc. RNDr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Společný seminář 2. a 3. ročníku, věnovaný současnému stavu poznání v chemii a příbuzných vědních oborech formou referátů a diskusí na předem zadaná témata a publikované články v odborné literatuře. Náplň semináře sestává z úvodní prezentace přednášejícího, která má za úkol otevřít probírané téma či oblast a seznámit studenty s vazbami na hlavní chemické obory. V interaktivní části studenti řeší danou problematiku ať již formou rozpravy, prezentace či výpočtů a aktivně se zapojují do diskuze. Během semestru budou postupně probírána následující témata či tematické okruhy: Technologie vybraných průmyslových výrob. Zpracování klíčových surovin pro anorganickou i organickou syntézu významných produktů. Chemie ve farmacii a lékařství. Přírodní zdroje fyziologicky a farmakologicky účinných látek. Role matrice a synergické efekty. Izolace, purifikace rostlinného materiálu, extrakční techniky. Chemie v kosmetickém průmyslu. Potraviny, jejich složení, zpracování a konzervace. Látky zdraví prospěšné vs. škodlivé, aditiva, umělá sladidla. Automobily, pohonné hmoty, spalovací proces, alternativní paliva. Biologické a klinické materiály, práce s nimi.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
- Účast na výuce
- 26 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 8 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 26 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem je seznámit se vybranou problematikou napříč různými oblastmi chemie, naučit se v ní orientovat a diskutovat o tématu
Analyzovat problém, interpretovat data, řešit zadané otázky chemické problematiky, schopnost diskutovat literární data
|
Předpoklady
|
Základní znalosti z obecné, anorganické, organické, fyzikální a analytické chemie.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Analýza výkonů studenta, Písemný test
100% účast na seminářích
|
Doporučená literatura
|
-
Ahuja S. Food, Energy, and Water. The Chemistry Connection.
-
K. Weissermel, H. J. Arpe. (1984). Průmyslová organická chemie. SNTL Praha.
-
K. Wichterle. (2012). Chemická technologie. Ostrava.
-
K.Y. Mehas. Food Science: The Biochemistry of Food - Nutrition.
-
Marie S. Handbook of Sweeteners.
-
Romanovski P., Schueller R. Beginning Cosmetis Chemistry.
-
Schobert H.H. Chemistry of Fossil Fuels and Biofuels.
-
Vodrážka, Z.Vodrážka, Z. Biotechnologie, VŠCHT Praha, 1991..
|