Předmět: Chemie potravin

« Zpět
Název předmětu Chemie potravin
Kód předmětu ACH/CHP
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Barták Petr, prof. RNDr. Ph.D.
Obsah předmětu
Aminokyseliny, peptidy, bílkoviny, mastné kyseliny, homolipidy, heterolipidy, sacharidy, vitaminy, minerální látky, voda, aromatické a chuťové látky, barviva, antinutriční a toxické látky, aditiva, kontaminující látky

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
  • Účast na výuce - 52 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 13 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 29 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 26 hodin za semestr
Výstupy z učení
Hlavním cílem předmětu je rozšířit znalosti o chemických vlastnostech jednotlivých složek potravin a chemických procesech, které se uplatňují při výrobě, skladování a přípravě potravin.
Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy v oblasti chemie potravin, sdružovat informace
Předpoklady
Znalost základů organické chemie, anorganické chemie, biochemie a analytické chemie.

Hodnoticí metody a kritéria
Známkou, Ústní zkouška, Písemná zkouška, Seminární práce

Písemná práce nebo ústní zkouška, student musí prokázat znalosti z hlavních okruhů chemie potravin
Doporučená literatura
  • Straka I., Malota L.:. (2006). Chemické vyšetření masa. Ossis, Tábor.
  • Velíšek J., Cejpek K.:. (2008). Biosynthesis of Food Components. Ossis, Tábor.
  • Velíšek J., Hajšlová J.:. (2009). Chemie potravin I,II. Ossis, Tábor.
  • Velíšek J., Hajšlová, J. (1999). Chemie potravin. OSSIS, Tábor.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Analytická chemie (2021) Kategorie: Chemické obory - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Zimní