Vyučující
|
-
Barták Petr, prof. RNDr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Aminokyseliny, peptidy, bílkoviny, mastné kyseliny, homolipidy, heterolipidy, sacharidy, vitaminy, minerální látky, voda, aromatické a chuťové látky, barviva, antinutriční a toxické látky, aditiva, kontaminující látky
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
- Účast na výuce
- 52 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 13 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 29 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 26 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Hlavním cílem předmětu je rozšířit znalosti o chemických vlastnostech jednotlivých složek potravin a chemických procesech, které se uplatňují při výrobě, skladování a přípravě potravin.
Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy v oblasti chemie potravin, sdružovat informace
|
Předpoklady
|
Znalost základů organické chemie, anorganické chemie, biochemie a analytické chemie.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Známkou, Ústní zkouška, Písemná zkouška, Seminární práce
Písemná práce nebo ústní zkouška, student musí prokázat znalosti z hlavních okruhů chemie potravin
|
Doporučená literatura
|
-
Straka I., Malota L.:. (2006). Chemické vyšetření masa. Ossis, Tábor.
-
Velíšek J., Cejpek K.:. (2008). Biosynthesis of Food Components. Ossis, Tábor.
-
Velíšek J., Hajšlová J.:. (2009). Chemie potravin I,II. Ossis, Tábor.
-
Velíšek J., Hajšlová, J. (1999). Chemie potravin. OSSIS, Tábor.
|