Předmět: Analýza potravin a přírodních produktů

« Zpět
Název předmětu Analýza potravin a přírodních produktů
Kód předmětu ACH/APP
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Barták Petr, prof. RNDr. Ph.D.
  • Bednář Petr, doc. RNDr. Ph.D.
Obsah předmětu
Stanovení vody, Analýza aminokyselin, peptidů a proteinů, Analýza tuků a mastných kyselin, Analýza sacharidů, Analýza vitaminů, Analýza minerálních látek, Analýza těkavých, aromatickcých a chuťových látek, Analýza barviv, Analýza aditiv, antinutrientů a kontaminujících látek

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
  • Účast na výuce - 26 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 10 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 24 hodin za semestr
Výstupy z učení
Hlavním cílem předmětu je rozšířit znalosti o metodách a postupech používaných při analýze potravin a jejich komponent.
Definovat problém, popsat hlavní přístupy v oblasti analýzy potravin, sdružovat informace, interpretovat data, řešit problémy
Předpoklady
Znalost základů analytické chemie a instrumentálních metod.

Hodnoticí metody a kritéria
Známkou, Ústní zkouška, Písemná zkouška, Rozhovor

Písemná práce nebo ústní zkouška, student musí prokázat znalosti z hlavních okruhů analýzy potravin, jejich komponent a dalších přírodních produktů
Doporučená literatura
  • J. Davídek a kol. Analýza potravin.
  • J. Davídek a kol. Laboratorní příručka analýzy potravin.
  • V.Kubáň, P. Kubáň: Analýzy potravin. (2007). Analýza potravin. MZLU Brno.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Analytická chemie (2021) Kategorie: Chemické obory - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Zimní