Předmět: Cvičení z aplikované analytické chemie

« Zpět
Název předmětu Cvičení z aplikované analytické chemie
Kód předmětu ACH/APCHL
Organizační forma výuky Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Krejčí Petra, Mgr.
  • Bednář Petr, doc. RNDr. Ph.D.
Obsah předmětu
Stanovení konzervačních látek v nápojích (HPLC, CE)Identifikace neznámého polymeru (elementární analýza, roztoková analýza, IR)Částečný rozbor vápence (gravimetrie, volumetrie, AAS)Určení základních parametrů půdy (volumetrie, ISE, plamenová fotometrie, AAS) Stanovení Cu a Ni v oceli (rozklad na mokré cestě, voltametrické techniky)Stanovení Cd v máku (rozklad na mokré cestě, voltametrické techniky)Stanovení Mn ve slitině (UV-VIS spektrofotometrie)Stanovení obsahu s-triazinů ve vodě (SPE, GC)Stanovení mastných kyselin v tucích (GLC)

Studijní aktivity a metody výuky
Nácvik pohybových a pracovních dovedností
  • Účast na výuce - 39 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 26 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 25 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem je získat praktické dovednosti při analýze reálných vzorků.
Řešit typické problémy v analytické chemii, zvolit vhodnou analytickou strategii pro zpracování reálných vzorků různých typů
Předpoklady
Znalost základů analytické chemie a instrumentálních metod.

Hodnoticí metody a kritéria
Analýza výkonů studenta

Pro úspěšné absolvování předmětu musí student splnit podmínku 100% účasti na cvičení, řádně provést zadané analytické rozbory a správně vypracovat odpovídající laboratorní protokoly.
Doporučená literatura
  • 1.Návody do cvičení - dostupné u garanta předmětu..
  • 2.Churáček J., Analytická separace látek, SNTL, Praha 1990..
  • 3.Snyder L.R., Kirkland J.J., Glajch J.L., Practical Method Development, John Wiley & Sons, Inc., New York 1997..
  • 4.Gratzfeld-Husgen A., Schuster R., HPLC for Food Analysis, A primer, Agilent Technologies Company, Germany 2001..


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Analytická chemie (2021) Kategorie: Chemické obory 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní