Historický přehled vývoje a použití biotechnologií. "Klasické a moderní" biotechnologie. Technologické principy - Bioreaktory. Kultivační média a průmyslové suroviny. Kinetika růstu buněk a tvorby produktu, jednorázové a kontinuální kultivace. Sterilace a aerace. Biotransformace imobilizovanými enzymy a buňkami. Biofilmy. "Klasické" biotechnologie - Výroba biomasy - droždí. Výroba piva, vína, a destilátů. Fermentace v mlékárenství - výroba k jogurtu a sýrů. Šlechtění průmyslově významných mikroorganismů. Výroba čistých látek s použitím mikroorganismů: organické kyseliny, aminokyseliny, tuky, vitamíny, antibiotika, enzymy, polysacharidy. Geneticky modifikované rostliny - Buněčné a tkáňové kultury. Metody transformace rostlinných buněk. Resistence k herbicidům, škůdcům a k pathogenům. Odolnost na stres a zvyšování výživné hodnoty. Molekulární farmaření v rostlinách - polysacharidy, bioplasty, proteiny, protilátky a vakcíny. Biotechnologie živočichů - Kultury živočišných buněk. Genetické inženýrství a transgenní zvířata. Produkce biofarmaceutik v transgenních zvířatech. Biotechnologie člověka - Monoklonální protilátky, cytokiny, vakcíny, biofarmaceutika. Kmenové buňky a teraupeutické klonování. Genová terapie. Enviromentální biotechnologie - Zpracování odpadních vod - anaerobní a aerobní stupeň. Výroba bioplynu. Odstraňování toxických látek - biodegradace, biosanace a bioremediace in situ. Fytoremediace a ekoremediace. Ekonomické, etické a právní aspekty biotechnologií - Základní právní normy regulující výzkum a aplikace biotechnologií v ČR a EU. Zásadní bioetické problémy moderních biotechnologií. Možnosti využití v environmentální výchově.
|