Po absolvování předmětu by studenti měli být schopni: - vysvětlit základní terminologii (výživa, strava, potrava, poživatina, potravina aj.), - definovat zásady optimální výživy a stravování dle aktuálních výživových doporučení, - popsat klasické i alternativním formy stravování v našich i cizích zemích, - zhodnotit kvantitativní i kvalitativní nároky kladené na výživu v průběhu ontogenetického vývoje i u specifických skupin populace (těhotné a kojící ženy, sportovci apod.), - vysvětlit etiopatogenezi, terapii a zejména prevenci u poruch příjmu potravy a u dalších onemocnění vázaných na stravování (alergie, celiakie, diabetes, civilizační choroby, alimentární nákazy), - definovat princip stravování ve zdravotnických zařízeních.
Student umí vysvětlit základní terminologii (výživa, strava, potrava, poživatina, potravina aj.). Student definuje zásady optimální výživy a stravování dle aktuálních výživových doporučení. Student umí popsat klasické i alternativním formy stravování v našich i cizích zemích. Student umí vysvětlit etiopatogenezi, terapii a zejména prevenci u poruch příjmu potravy. Student se orientuje v problematice stravování ve zdravotnických zařízeních.
|
-
FRAŇKOVÁ, S. a kol. Dítě s nadváhou a jeho problémy. Vyd. 1. Praha: Portál, 2015. 254 s. ISBN 978-80-262-0797-9..
-
FRAŇKOVÁ, S., PAŘÍZKOVÁ, J., MALICHOVÁ, E. Jídlo v životě dítěte a adolescenta: teorie, výzkum, praxe. Vyd. 1. Praha: Karolinum, 2013. 302 s. ISBN 978-80-246-2247-7..
-
GREGORA, M. Výživa malých dětí. Praha: Grada Publishing, 2004, ISBN 80-247-0270-3..
-
HANREICH, I. Jídlo a pití malých dětí. Praha: Grada, 2001. ISBN 80-247-0100-6..
-
HANREICH, I. Výživa kojenců aneb jídlo a pití v prvním roce života. Praha: Grada, 2000. ISBN 80-7169-841-5..
-
HRONEK, M. Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení. Praha: Maxdorf, 2004. ISBN 80-7345-013-5..
-
HŘIVNOVÁ, M. Základní aspekty výživy. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2014. studijní opora. ISBN 978-80-244-4034-7..
-
KELLER, U., MEIER, R., BERTOLI, S. Klinická výživa. Praha: Scienta medica, 1993. ISBN 80-85526-08-5..
-
KLIMEŠOVÁ, I., STELZER, J. Fyziologie výživy. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2013. ISBN 978-80-244-3280-9..
-
KOMPRDA, T. Základy výživy člověka. Druhé přepracované vydání. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2017. 186 stran. ISBN 978-80-7509-500-8..
-
KOPECKÝ, M., KIKALOVÁ, K., BEZDĚKOVÁ, M., HŘIVNOVÁ, J., MAJEROVÁ, J. Somatologie. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2010. ISBN 978-80-244-2271-8..
-
KOTULÁN, J. et al. Zdravotní nauky pro pedagogy. Brno: Masarykova Univerzita, 2000. ISBN 80-210-2179-9..
-
KOŽÍŠEK, F. 2005. Pitný režim. [Online]. Státní zdravotní ústav. Dostupné na http://www.szu.cz/tema/zivotni-prostredi/pitny-rezim.
-
KRCH, F. D. et al. Poruchy příjmu potravy. Praha: Grada, 1999. ISBN 80-7169-627-7..
-
KUNOVÁ, V. Zdravá výživa a hubnutí. Praha: Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-1050-1..
-
KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 80-247-0736-5..
-
KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3433-0..
-
MÁLKOVÁ, I., KRCH, F. D. SOS nadváha ? Průvodce úskalím diet a životního stylu. Praha: Portál, 2001. ISBN 80-7178-521-0..
-
MARÁDOVÁ, E. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Praha: Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s.r.o., 2000. ISBN 80-86578-49-6..
-
MÜLLEROVÁ, D. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. Praha: Triton, 2003. ISBN 80-7254-421-7..
-
NEVORAL, J. et al. Výživa v dětském věku. Jinočany: H&H, 2003. ISBN 80-86022-93-5.
-
PÁNEK, J. et al. Základy výživy. Praha: Svoboda servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5..
-
PAPEŽOVÁ, H. Anorexia nervosa: příručka pro všechny, kteří trpí nemocí - postižené samotné, jejich rodiny, přátele, partnery a některé odborníky (učitele a lékaře první linie). 2. přepracované vydání. Klecany: Národní ústav duševního zdraví, 2017. 68 stran. ISBN 978-80-87142-34-9..
-
TLÁSKAL, Petr et al. Výživa a potraviny pro zdraví. Praha: Společnost pro výživu, z.s., 2016. 101 stran. ISBN 978-80-906659-0-3..
-
TROJAN, S. et al. Lékařská fyziologie. Praha: Avicenum, 1994. ISBN 80-7169-036-8..
-
TUREK, B., ŠÍMA, P., MICHALOVÁ, I. Vyvážená strava a zdraví. 1. vydání. Praha: Sdružení českých spotřebitelů, z.ú., [2016], ?2016. 37 stran. Jak poznáme kvalitu?; svazek 19. Publikace České technologické platformy pro potraviny. ISBN 978-80-87719-44-2Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky. In Výživa a potraviny, 2012. ISSN 1211-846X..
-
Výživa a potraviny ? časopis České společnosti pro výživu. ISSN 1211-846X..
-
www.anabell.cz.
-
www.fzv.cz.
-
www.spolvyziva.cz.
-
www.stob.cz.
|